Ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε τα «στραβά μάτια» στις αγριότητες του ισραηλινού στρατού στα Παλαιστινιακά Εδάφη

Αγνόησε τις εισηγήσεις αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη λήψη μέτρων ώστε να σταματήσουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ και σήμερα ο  επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατηγορείται ότι επέβαλε τη δική του ατζέντα.

Η ειδική επιτροπή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Israel Leahy Vetting Forum έκανε εισηγήσεις στον Άντονι Μπλίνκεν από τον Δεκέμβριο, να σταματήσει η αποστολή βοήθειας στον ισραηλινό στρατό και στην αστυνομία και ειδικά

σε μονάδες που εμπλέκονται στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο ο Μπλίνκεν δεν εισάκουσε τις εισηγήσεις αυτές, όπως ανέφεραν στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ProPublica, νυν και πρώην αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Έκτοτε ακολουθείται η δική του ατζέντα», δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος που θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

The State Dept panel recommended months ago that Blinken disqualify multiple Israeli military & police units from receiving US aid after reviewing allegations they committed serious human rights abuses.

But Blinken has failed to act on the proposal. https://t.co/Ee6wg3lxVL

— ProPublica (@propublica) April 18, 2024

Οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά των ισραηλινών δυνάμεων περιλαμβάνουν εκτελέσεις, βασανιστήρια και βιασμούς, που έγιναν κυρίως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και μάλιστα πριν από την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε η ίδια πηγή.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο ProPublica ότι διενεργείται «προσεκτική και ενδελεχής έρευνα» για το θέμα.

Η ειδική επιτροπή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εισηγηθεί στον Άντονι Μπλίνκεν ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να περιορίσουν τις πωλήσεις όπλων στον ισραηλινό στρατό, δεδομένου ότι υπήρχαν αξιόπιστες πληροφορίες για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων.  Ωστόσο ο Μπλίνκεν δεν έκανε τίποτα, παρά τις διεθνείς επικρίσεις που διατυπώθηκαν και μετά την μαζική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

UN High Commissioner Türk urges States with influence to do everything in their power to halt the horrific human rights & humanitarian crisis in #Gaza, violence & targeted attacks in the #WestBank & the risk of wider escalation of conflict in Middle East.https://t.co/Hkr696MLrQ

— UN Human Rights Palestine (@OHCHR_Palestine) April 16, 2024

Οι αποκαλύψεις για την απροθυμία του Άντονι Μπλίνκεν να λάβει μέτρα κατά των ισραηλινών δυνάμεων γίνονται σε μία ευαίσθητη περίοδο για τις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις.  Αρκετοί αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έχουν εργαστεί πάνω στο θέμα των διμερών σχέσεων με το Ισραήλ ανέφεραν ότι η αδράνεια του Μπλίνκεν έχει στείλει το μήνυμα στους Ισραηλινούς ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα.

Ο βρετανικός Guardian έχει γράψει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέτασε αρκετές από τις καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ισραηλινούς, αλλά δεν επέβαλε καμία κύρωση επειδή η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει προς το Ισραήλ μία ασυνήθιστη ανοχή.

Στην ειδική επιτροπή Israel Leahy Vetting Forum συμμετέχουν ειδικοί αναλυτές για τη Μέση Ανατολή και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πήρε το όνομά της από τον πρώην γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος Πάτρικ Λίχι, ο οποίος το 1997 συνέταξε το νόμο που προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα διακόπτουν την βοήθεια σε οποιαδήποτε χώρα, όπου ο στρατός ή η αστυνομία κατηγορούνται βάσιμα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με βάση αυτόν τον νόμο μπλοκαρίστηκε η αποστολή βοήθειας σε πολλές χώρες που κατηγορήθηκαν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων το Μεξικό, η Κολομβία και η Καμπότζη.

«Αν είχαμε εφαρμόσει αποτελεσματικά τον νόμο στην περίπτωση του Ισραήλ, όπως κάνουμε και σε άλλες χώρες, ίσως δεν θα είχαμε μέλη του ισραηλινού στρατού να καταγράφουν σύντομα βίντεο με τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν, γιατί συμβάλαμε σε μία κουλτούρα ατιμωρησίας», δήλωσε ο Τζος Πολ, πρώην διευθυντικό στέλεχος του Στέιτ Ντιμάρτμεντ και μέλος της ειδικής επιτροπής. Ο Τζος Πολ παραιτήθηκε από την επιτροπή όταν το Ισραήλ άρχισε τους μαζικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν υπάρχει πολιτική βούληση» για την εφαρμογή του νόμου, σχολίασε ο Τσαρλς Μπλάχα, πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην ειδική επιτροπή.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στη Γαλλία: Δύο κοριτσάκια τραυματίστηκαν μετά από επίθεση με μαχαίρι κοντά στο σχολείο τους – Συνελήφθη ο δράστης

Η Google απέλυσε 28 εργαζόμενους που διαμαρτυρήθηκαν κατά του Project Nimbus με την ισραηλινή κυβέρνηση

Μεσανατολικό: Οι ΗΠΑ ενέκριναν ισραηλινή σφαγή στη Ράφα, με αντάλλαγμα το… Ιράν

Keywords
Τυχαία Θέματα