Ο Άη Βασίλης έρχεται με… κοκτέιλ ακρίβειας – Τρόφιμα από χρυσάφι, αυξήσεις σε ΦΠΑ και Διόδια

Παραμένει και… φορτσάρει από τα Χριστούγεννα η ακρίβεια, καθώς οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν «χρυσό» το εορταστικό τραπέζι, ενώ από την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να «ξηλωθούν» αφού ο Άη Βασίλης έρχεται με… ανατιμήσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε μία σειρά από αγαθά και υπηρεσίες και αυξήσεις στα Διόδια.

Οι

νέες αυξήσεις στα τρόφιμα είναι ήδη ορατές, με αυτές σε βασικά είδη, που αποτελούν πρώτες ύλες για αρκετά είδη, να έχουν αυξηθεί ακόμα και κατά 20%. Οι ενδείξεις από τις χονδρικές τιμές στην Κεντρική Αγορά Αθηνών δείχνουν νέα σημαντική άνοδο στις τιμές των προϊόντων μέχρι τις γιορτές.

Σύμφωνα με τον γραμματέα των κρεοπωλών της Βαρβακείου αγοράς, Γιώργο Ευρυπιώτη, οι τιμές σε όλα τα είδη κρέατος θα αυξηθούν μέσα στα Χριστούγεννα. Για την ώρα η τιμή για το χοιρινό στη Βαρβάκειο είναι από 4,99 μέχρι 6 ευρώ το κιλό, το αρνάκι ξεκινά από 7,99 ευρώ το κιλό, ενώ το μοσχάρι χωρίς κόκαλο, το καθαρό, πωλείται στα 9,80 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρουν πως σε σχέση με το 2022 οι αυξήσεις στα λίπη και στα έλαια φτάνουν το 26%, στη ζάχαρη το 8,2 %, ενώ στα γαλακτοκομικά στο 7%. Οι αυξήσεις αυτές επηρεάζουν και τα παραδοσιακά γλυκά της περιόδου, καθώς το φρέσκο βούτυρο έχει πάρει ανατίμηση 2 με 2,5 ευρώ και το μέλι 2 με 3 ευρώ το κιλό.

Ενδεικτικές τιμές χονδρικής τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου

Καρότα: Από 0,50 ευρώ πέρυσι φέτος κυμαίνεται στο 0,75 ευρώ.

Κρεμμύδια φρέσκα: Από 1 ευρώ πέρυσι, φέτος κυμαίνεται στο 1,4 ευρώ φέτος.

Τα τοματάκια βελανιδιά: Από 1,5 ευρώ πέρυσι, φέτος θα τα βρούμε 2,5 ευρώ.

Ρόδια: Από 0,9 ευρώ πέρυσι, φέτος στοιχίζει 1,2 ευρώ.

Χορταρικά από χρυσάφι

Αποκαλυπτικές για την σαρωτική ακρίβεια στα τρόφιμα είναι οι ανατιμήσεις στα λαχανικά που κατέγραψε ρεπορτάζ του Mega.

Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχουν ακόμη και αυξήσεις υπερδεκαπλάσιες του ονομαστικού πληθωρισμού (τον Οκτώβριο στο 3,4%) και υπερτετραπλάσιες των ανατιμήσεων στην διατροφή (στο 9,9% τον ίδιο μήνα):

ως 38,9% πάνω το σπανάκι: 2,5-2,6 ευρώ το κιλό έναντι 1,8-2 ευρώ το κιλό ένα χρόνο πρινως 33,3% πάνω οι πατάτες εγχώριες: 1,1-1,2 ευρώ το κιλό έναντι 0,9 ευρώ το κιλόως 31,5% πάνω τα χόρτα καλλιέργειας: ως 2,5 ευρώ το κιλό έναντι 1,8-1,9 ευρώ το κιλόως 28,5% πάνω το κουνουπίδι: 1,5-1,8 ευρώ το κιλό έναντι 1,3-1,4 ευρώ το κιλόως 12% πάνω το μπρόκολο: 2,8-2,9 ευρώ το κιλό έναντι 2,5-2,6 ευρώ το κιλό Στα ύψη και το εμφιαλωμένο νερό μαζί με αναψυκτικά και χυμούς

Εντωμεταξύ, ακριβαίνει και το σερβιριζομενο νεράκι και η πορτοκαλάδα μαζί με τα αναψυκτικά αφού τα είδη αυτά επιστρέφουν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% από 1η Ιανουαρίου!

Η κίνηση αυτή του υπουργείου Οικονομικών προκαλεί ήδη αντιδράσεις στον κλάδο της εστίασης και των βιομηχανιών… υποστηρίζουν ότι η αύξηση ΦΠΑ θα αυξήσει τη μέση τιμή των μη αλκοολούχων ποτών κατά 10,2%.

Και όλα αυτά την ώρα που η ακρίβεια επιμένει!

Παραλληλα η κυβέρνηση αποφάσισε να μονιμοποιήσει ορισμένους μόνο μεωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε υπηρεσίες και προϊόντα.

Ειδικότερα μονιμοποιείται το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές (πλην ταξί), το τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους.

Επίσης διατηρεί για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ και ταξί.

Ωστόσο η επαναφορά του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ 24% στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, ροφήματα κ.λπ.) από την 1η Ιανουαρίου 2024, όπως προαναφέραμε, βρίσκει εντελώς αντίθετη τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) η οποία απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τον πρωθυπουργό ζητώντας να διατηρηθεί στο 13%.

Αντίστοιχο αίτημα αναμένεται να διατυπώσει και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ), τα μέλη του οποίου συνεδρίασαν εκτάκτως χθες το απόγευμα για το θέμα του ΦΠΑ.

Εξηγούν ότι η επαναφορά ΦΠΑ από 13% στο 24% σε σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, θα ωφελήσει το δημόσιο 37 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για τα εξής είδη:

-Νερά (μεταλλικά / αεριούχα νερά)
-Λεμονάδα, πορτοκαλάδα, λεμονίτα, βυσσινάδα, ποτά τύπου κόλα, γκαζόζα, ice-tea
-Συσκευασμένοι χυμοί
-Μπύρα χωρίς αλκοόλ
*Όχι όμως σε αυτά που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, περίπτερα (παραμένει 13%)

Οι αυξήσεις όμως θα είναι ως εξής:
Αναψυκτικό σε καφετέρια που κοστίζει 3,10€
* Σήμερα με ΦΠΑ 13%: 3,50€
* Από 1/1/2024 με ΦΠΑ 24%: 3,80€

Τώρα σε ό,τι αφορά τον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ, για όλο το 2024 και το προσωρινό για το 1ο εξάμηνο οι ιθύνοντες του υπουργείου εξηγούν τι κερδίζει ο καταναλωτής
* Μονιμοποίηση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% σε μεταφορές, γυμναστήρια, σχολές χορού, κινηματογράφοι και αγαθά σχετιζόμενα με την δημόσια υγεία
* 6μηνη παράταση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% σε: Καφέ (σερβιριζόμενο και take away), Ροφήματα (σοκολάτα, τσάι), Αφεψήματα (τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο) & Ταξί

«Oι καταναλωτές», λένε οι αρμόδιοι παράγοντες για να χρυώσουν το χάπι της αύξησης στα άλλα είδη, «θα κερδίσουν 382 εκατ. ευρώ από τη μη καταβολή ενός αυξημένου ΦΠΑ».

Διόδια… φωτιά

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις και στα διόδια και συμπλήρωσε ότι το αρμόδιο υπουργείο θα ανακοινώσει αυξήσεις που θα διαμορφωθούν στο 10% από 12% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Την Πρωτοχρονιά θα υπάρχει αύξηση 7,6% το 2024 θα είναι 2% το 2025 και 2% το 2026.

«Για να μην επιβαρυνθούν οι οδηγοί με μεγαλύτερες αυξήσεις στα διόδια, η αύξηση αυτή θα γίνει τμηματικά. Δηλαδή:

6% αύξηση θα γίνει το 20242% αύξηση θα γίνει το 20252% αύξηση θα γίνει το 2026

Και επειδή υπάρχει και ο πληθωρισμός του 2023 για το 2024 που μετρήθηκε τον Σεπτέμβριο ως 1,6%, συνολικά θα έχουμε αύξηση 7,6% στα διόδια το 2024, μετά 2% αύξηση το 2025 και 2% αύξηση το 2026» τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Γιατί θα αυξηθούν τα διόδια

Ο Παύλος Μαρινάκης εξήγώντας τον λόγο για τον οποίο θα αυξηθούν οι τιμές στα διόδια, είπε:

«Η ιστορία ξεκινά από το 2002 όταν εκλήθη η τότε η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να εφαρμόσει μια αναληφθείσα από το παρελθόν υποχρέωση του κράτους με τους παραχωρησιούχους για αύξηση των διοδίων βάσει του πληθωρισμού 2022 για το 2023. Τότε η αύξηση που έπρεπε να γίνει στα διόδια ήταν 12%.

Έπρεπε δηλαδή, σύμφωνα με τη συμβατική υποχρέωση, να αυξηθούν κατά 12% τα διόδια από 1.1.2023. Έπειτα από διαπραγματεύσεις για προφανείς λόγους, μη επιβάρυνσης πολιτών και της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της ηγεσίας που προέκυψε μετά τις εκλογές του Ιουνίου…. αυτό πάγωσε και δεν συνέβη. Και μάλιστα ήταν επιτυχία της πολιτικής ηγεσίας ότι όχι μόνο δεν επιβαρύνθηκαν οι πολίτες, οι οδηγοί με διόδια 12% παραπάνω αλλά δεν επιβαρύνθηκε και ο κρατικός προϋπολογισμός. Και πάλι να μην επιβαρυνθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι με 50 εκατ. ευρώ και 60 εκατ. ευρώ – αποζημιώσεις στις εταιρείες για τη μη αύξηση των διοδίων.

Επανήλθε προφανώς το θέμα γιατί ήταν μετάθεση της υποχρέωσης αυτής. Θα πληρωθούν περίπου 8 με 10 εκατ. που είναι οι αποζημιώσεις για τις ημέρες που δεν λειτουργούν τα διόδια για τις εκλογές και οι αποζημιώσεις για το Daniel για να έχουμε την πλήρη εικόνα» είπε.

«Άρα στη πραγματικότητα μια ήδη αναληφθείσα σημαντική υποχρέωση διαχειρίστηκε με τέτοιον τρόπο από την πολιτική ηγεσία ούτως ώστε να επιβαρύνει έναν χρόνο αργότερα τους οδηγούς, να μην επιβαρύνει με  κάποια αποζημίωση τον Έλληνα φορολογούμενο συνολικά και να γίνει όσο πιο ήπια και σταδιακά. Γιατί είναι άλλο όπως φαίνεται το 7,6% ,συν 2% , συν 2% , συν 2% από ένα απότομο 12%».

Διαβάστε επίσης:

Νέο σοκ για τους αυτοαπασχολούμενους: Χωρίς κούρεμα το Τέλος Επιτηδεύματος για τα μπλοκάκια

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 2023: Η εκτίμηση για τη «λυπητερή» – Πού κυμαίνονται οι τιμές στα κρέατα, «φαρμάκι» οι τιμές στα γλυκά

Κώστας Σκρέκας: «Τα 1.100 έφτασαν τα προϊόντα της “Μόνιμης Μείωσης Τιμής”»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άη Βασίλης, – Τρόφιμα, ΦΠΑ, Διόδια,ai vasilis, – trofima, fpa, diodia