ΝΥΤ: Ο Τραμπ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές

ΚΟΣΜΟΣ

Η Χίλαρι Κλίντον είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ, γράφουν σε άρθρο τους οι New York Times, όμως υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός των υποστηρικτών του Τραμπ που παραμένουν «κρυμμένοι» και δεν εντοπίζονται από τις δημοσκοπήσεις.

Αυτός ο πληθυσμός, εάν οδηγηθεί στις κάλπες μπορεί να ανατρέψει τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις και να δώσει τη νίκη στον ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Προπτυχιακό πρόγραμμα του πανεπιστημίου Cornell εργάστηκε πάνω σε μία σειρά δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν από τις 5 έως τις 25 Οκτώβρη σε δείγμα 1.461 ενηλίκων και διαπίστωσαν με έκπληξη ότι υπήρχαν οπαδοί του Τραμπ που δεν εμφανίζονταν στις δημοσκοπήσεις, αλλά επίσης διαπίστωσαν ότι αυτοί οι οπαδοί είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στα σπίτια τους την ημέρα των εκλογών και να μην ψηφίσουν.

Στις δημοσκοπήσεις οι ερωτώμενοι καλούνταν να απαντήσουν εάν θα ψηφίσουν υπέρ της Κλίντον, του Τραμπ, κάποιου άλλου ή εάν σκέφτονται να μην ψηφίσουν καθόλου. Σχεδόν το 20% των ερωτώμενων δεν πήραν θέση υπέρ κάποιου από τους βασικούς διεκδικητές. Με άλλα λόγια μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν ήθελε να δηλώσει προτίμηση. Εάν υπάρχει το κρυμμένο τμήμα των οπαδών του Τραμπ, τότε βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που δεν δηλώνουν προτίμηση.

Η ύπαρξη αυτού του κριμένου ποσοστού δημιουργεί προβληματισμό και αντιφάσεις ανάμεσα στους αναλυτές, καθώς οι αναποφάσιστοι ή αυτοί που δεν ήθελαν να δηλώσουν προτίμηση, όταν ρωτήθηκαν προς τα πού κλίνουν σε ποσοστό 49% είπαν προς την Κλίντον και σε 47% υπέρ του Τραμπ. Άρα εάν οι αναποφάσιστοι επέλεγαν να πάνε να ψηφίσουν θα ήταν μοιρασμένοι με μικρό προβάδισμα υπέρ της Κλίντον.

Όμως δεν κλείνει εκεί η υπόθεση. Φαίνεται ότι παρά την κυριαρχία των δημοκρατικών στους αναποφάσιστους, αυτό η ομάδα μοιάζει να υποστηρίζει σε μεγαλύτερα ποσοστά τις απόψεις του Τραμπ. Και μία ερώτηση αποκαλύπτει αυτή την κρυφή δυναμική. Η ερώτηση έχει σχέση με τους μετανάστες. Όταν ρωτήθηκαν για μία «πρόταση» σχετική με το μεταναστευτικό την στήριξαν σε ποσοστό από 62% έως 66%, το ποσοστό βέβαια μειώθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για «πρόταση» του Τραμπ. Το ίδιο συνέβη και στην ερώτηση για το ποιον υποψήφιο θεωρούν πιο ειλικρινή. Όπως ήταν αναμενόμενο η Κλίντον κέρδισε τη στήριξη των περισσότερων όμως η εικόνα ήταν διαφορετική ανάμεσα στους αναποφάσιστους. Ο Τραμπ θεωρείται πιο ειλικρινής σε ποσοστό 46% σε σχέση με το 40% της Κλίντον ανάμεσα στους αναποφάσιστους. Αυτό σύμφωνα με την ανάλυση του Πανεπιστημίου είναι ενδεικτικό του τι θα συμβεί εάν αποφασίσει αυτή η ομάδα να προσέλθει στις κάλπες.

Αν και ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού δεν νιώθει κάποια δέσμευση απέναντι στην διαδικασία της ψηφοφορίας και σε κανέναν από τους υποψηφίους, η ομάδα των αναποφάσιστων είναι πιο κοντά στις απόψεις του Τραμπ.

Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν αυτοί οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες και εάν με τη συμμετοχή τους θα στείλουν τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλέσει μεγάλη έκπληξη και θα προκαλέσει ωστικό κύμα στη βιομηχανία των δημοσκοπήσεων.

Όμως ακόμη μία ερώτηση προς τους αναποφάσιστους, δείχνει ότι μάλλον δεν είναι πιθανό να οδηγηθούν σήμερα στις κάλπες. Δυστυχώς για τον Τραμπ, αυτοί οι ψηφοφόροι που είναι αναποφάσιστοι αλλά τον προτιμούν σε σχέση με την Κλίντον είναι πολύ πιθανό ότι θα μείνουν στο σπίτι τους. Και προς αυτή την κατεύθυνση ωθούνται και από όλα τα αρνητικά δημοσιεύματα που σε γενικές γραμμές ενισχύουν την αποχή κυρίως των αναποφάσιστων.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ότι οι κρυμμένοι οπαδοί του Τραμπ, θα παραμείνουν κρυμμένοι.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

εκλογές ΗΠΑαμερικανικές εκλογέςΤραμπΚλίντονHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα