Νέα Δημοκρατία: Η φούσκα των εσωκομματικών εκλογών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τελευταίο εμπόδιο Ασφαλιστικά Μέτρα» είναι ο τίτλος του σήριαλ της εκλογής αρχηγού της ΝΔ, που περιέχει πολύ ίντριγκα, παρασκήνιο, υπόγειες καταγγελίες για μίζες, φήμες για αποχωρήσεις και μεγάλη ένταση.

Προφανώς έχουν τα πάντα και οι πάντες συνωμοτήσει προκειμένου η εκλογή που επίκειται την επόμενη Κυριακή να είναι η πιο επεισοδιακή εκλογή αρχηγού κόμματος. Μέσα στον πανικό και την χλαπαταγή λοιπόν μια εταιρεία

κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, επειδή δεν επελέγη αυτή, παρότι θεωρεί, ότι κατέθεσε μικρότερη προσφορά.

Το περίεργο, όμως, δεν είναι, ότι μια ιδιωτική εταιρία, επιχειρεί να διεκδικήσει νομικά κάποια δικαιώματα και η δικαιοσύνη να κρίνει αν τα έχει ή όχι, αλλά ότι ο γραμματέας του κόμματος έσπευσε να το καταστήσει εσωκομματικό πρόβλημα, μιλώντας για κάποιους που κάνουν τα πάντα είτε για να μην γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές, είτε για να μην προσέλθουν οι νεοδημοκράτες να ψηφίσουν.

Και εν μέσω αυτού του γραφικού πολιτικού τοπίου, ο σιωπηλός της Ραφήνας, ο αποσυρμένος ηγέτης, ο Κώστας Καραμανλής, διέρρευσε ότι στηρίζει δυναμικά τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, όχι γιατί θεωρεί ότι είναι ικανότερος να κερδίσει εκλογές και τον Αλέξη Τσίπρα, όχι. Το βασικό σκεπτικό του, όπως διέρρευσε το γραφείο του, ήταν ο Μεϊμαράκης, παρά την ευκολία του στα …γαλλικά και την άνεση του να στήνει καυγάδες επί παντός του επιστητού, είναι ο μόνος που μπορεί να διαφυλάξει την ενότητα της παράταξης.

Η διαρροή αυτή προκάλεσε την μήνι των άλλων τριών υποψηφίων με τον πιο φωνακλά Άδωνι Γεωργιάδη να διατυπώνει τις επιφυλάξεις του αν η διαρροή απηχεί στις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού. Κι αυτό παρότι η διαρροή παίζει από την Παρασκευή χωρίς να διαψευστεί από κανένα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι δεν σπεύδει να τοποθετηθεί σε κάθε τι, επιμένει ότι η εμπλοκή πρώην αρχηγών και πρωθυπουργών στη διαδικασία εκλογής είναι πιο διασπαστική από όποια ενωτική πρόθεση εκφράζει. Τέλος ο Απόστολος Τζιτζικώστας εκτιμά ότι είναι οι τελευταίοι σπασμοί μια πολιτικής ηγεσίας στο κόμμα που το λειτουργούσε με καπετανάτα, αλλά η εποχή έχει παρέλθει χωρίς να το συνειδητοποιήσουν.

Όλα αυτά λοιπόν γίνονται, ενώ σήμερα θα γίνει η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος με την αγωνία βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, που βρίσκονται εκτός προετοιμασίας να κορυφώνεται, για το αν έχει βρεθεί ο μαγικός αριθμός των 800 εθελοντών, που θα χειρίζονται τα «tablets», όπου θα περνάνε τα εκλογικά δεδομένα για να πιστοποιούνται από τη βάση των εκλογικών καταλόγων. Και δεν κυριαρχεί μόνο η αγωνία για την διαδικασία, αφού ο Τζιτζικώστας με συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα» έσπευσε να προβλέψει ότι αν δεν διεξαχθεί και την επόμενη Κυριακή η ψηφοφορία «δεν θα υπάρχει κόμμα Νέα Δημοκρατία, αλλά μια ταμπέλα», αλλά και αν οι ψηφοφόροι του κόμματος θα στηρίξουν μαζικά την προσπάθεια, επιθυμώντας να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξε το φιάσκο της ματαίωσης της εκλογής τον Νοέμβριο.

Μα όσοι εμπλέκονται ή στηρίζουν την μακρόσυρτη, άτυχη και κακόγουστη διαδικασία εκλογής Προέδρου στην ΝΔ, αρνούνται να ομολογήσουν, «πως είναι κάτι πιο βαθύ που τους λερώνει», που λέει ο ποιητής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην παντελή απουσία ιδεολογικής πυξίδας, πολιτικής στόχευσης και στρατηγικής πορείας του κόμματος. Όλα αυτά τα κρίσιμα και υπαρξιακά στοιχεία απουσιάζουν ( εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) από τον λόγο, την πρακτική, την προεκλογική τακτική των υποψηφίων, αλλά και όσων τους ακολουθούν. Έτσι είναι διάχυτη η αίσθηση, ότι όλοι μαζί στην ΝΔ βουλιάζουν υπέροχα μέσα σε μια φούσκα. Οτι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επομένη των εκλογών….

Νέα Δημοκρατίαεσωκομματικές εκλογέςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα