«Ναι» στον διάλογο, μπλόκο στην... κάθοδο

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Διάλογο με στόχο επιμέρους βελτιώσεις πρότεινε ο πρωθυπουργός στους αγρότες μιλώντας χθες στο Υπουργικό Συμβού­λιο εν όψει ενός κρίσιμου 48ώρου, κατά το οποίο οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και ετοιμάζονται να κατέβουν για συλλαλητήριο στην Αθήνα με σκοπό να φτάσουν στο Σύνταγμα με τρακτέρ.

Η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα επιτραπεί, με την κυβερ­νητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να παραπέμπει

στην Τρο­χαία. «Υπάρχουν κανόνες» είπε «για το ποια οχήματα εισέρχονται στο κέντρο της Αθήνας, είναι δουλειά της Τροχαί­ας να δει τι θα κάνει με αυτό». Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης και το επιχειρησιακό σχέδιο που ανακοίνω­σε η αστυνομία σε διάφορα σημεία στην Εθνική οδό αλλά και στην Αθή­να προφανώς εμπεριέχει τον κίνδυνο σύγκρουσης. Σε περίπτωση που τρα­κτέρ επιχειρήσουν να περάσουν παρά το μπλόκο της Τροχαίας και προκληθεί ένταση και συγκρούσεις από το Μαξίμου παραπέμπουν για τα περαι­τέρω στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ πηγές του υπουργείου αφήνουν να εννοηθεί ότι η απόφαση για να επέμβουν αστυνομικές δυνά­μεις, αν χρειαστεί, είναι πολιτική.

Πριν ωστόσο φτάσουν τα πράγμα­τα εκεί - και αν φτάσουν ώς εκεί - η κυβέρνηση επιχειρεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαλόγου ή τουλά­χιστον αυτό το μήνυμα θέλει να περάσει.

«Τυράκι» σε συνεννόηση με τους «έξω»

Ειδικότερα, το Μαξίμου αναζη­τεί τρόπους εκτόνωσης, καθώς εκτι­μά ότι, αν υποχωρήσει η ένταση των αγροτικών κινητοποιήσεων και δια­λυθούν τα μπλόκα, μειώνεται ο κίν­δυνος για μια γενικευμένη κοινωνική αναταραχή, κάτι το οποίο φοβίζει το Μαξίμου μετά και τα μηνύματα που έστειλε η απεργιακή διαδήλωση της 4ης Φεβρουαρίου. Επιπλέον, θα ακυ­ρωθεί ένα «όπλο» μέσα από το οποίο, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, η διαπλοκή προσπαθεί να προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση.

Το Μαξίμου επιχειρεί να κατευνά­σει τους αγρότες και αφήνει να εννο­ηθεί ότι σε συνεννόηση με τους δα­νειστές μπορεί να κάνει μικρές υπο­χωρήσεις κυρίως απέναντι στους αγρότες και δευτερευόντως απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες κι επιστήμονες.

Ειδικότερα χθες ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι μπορούν να γίνουν μικροβελτιώσεις στο ζήτημα των εισφορών, στο ζήτημα της μεταβατικότητας των διατάξεων και σε ό,τι αφορά την προστασία του αγροτικού εισοδήματος. Μάλιστα διευκρίνισε ότι μιλάει κυρίως για την προστασία του εισοδήματος των κα­τά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Βέβαια, ο πρωθυπουργός ως προ­ϋπόθεση των βελτιώσεων έθεσε την προσέλευση των αγροτών στο τρα­πέζι του διαλόγου.

Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες στον βαθ­μό που εκτιμούν ότι υπάρχουν περι­θώρια να ανοίξουν δίαυλοι επικοι­νωνίας και με τους αγρότες που πρόσκεινται στο ΚΚΕ και με εκείνους που πρόσκεινται στη Ν.Δ.

Σε ό,τι αφορά τους πρώτους, από κυβερνητικής πλευράς αναδείχθηκε ιδιαιτέρως η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κου- ρουμπλή με τον αγροτοσυνδικαλι­στή επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων Βαγγέλη Μπούτα.

Ο δεύτερος ζήτησε από τον υπουργό να επιτραπεί η είσοδος για συμβολικούς λόγους 100 περίπου τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου που θα γίνει το απόγευμα της Παρασκευής στο Σύνταγμα και το υπουργείο δέ­χτηκε να εξετάσει το αίτημα για 50 τρακτέρ. Και μόνο το γεγονός της συνάντησης και της αναζήτησης συ­νεννόησης εκ μέρους του αγροτο­συνδικαλιστή του ΚΚΕ θεωρείται από την κυβέρνηση ότι εκπέμπει κλίμα μη σύγκρουσης όπως και οι χθεσινές δηλώσεις Μπούτα, στις οποίες κάνει λόγο για «συμβολική ενέργεια» και για το ότι οι αγρότες δεν θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Εί­πε επίσης πως οι αγρότες θα διαδηλώσουν με ή χωρίς τρακτέρ, κάτι που ερμηνεύεται ως απουσία διάθε­σης να δοθεί μάχη να περάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά τους προσκείμενους στη Ν.Δ. αγρότες, συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κουράζονται να επισημαίνουν την αλλαγή στάσης των αγροτών των Τεμπών, οι οποίοι έπειτα από δεύτερες σκέψεις δέχτηκαν τον διάλογο, και των αγροτών άλλων μπλόκων που δεν προτίθενται να κατέβουν στην Αθήνα. Την ίδια ώρα φαίνεται η κυ­βερνητική πλευρά να ποντάρει και στην κεντρική στάση της Ν.Δ., που δεν θέλει κλείσιμο δρόμων και θεω­ρείται ότι μπορεί να επηρεάσει τους «γαλάζιους» αγρότες σε μια μη συγκρουσιακή στάση.

Με άλλα λόγια, παρόλο που ο Τσίπρας επιτέθηκε χθες στον Κυριά­κο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για «ρεσιτάλ ανευθυνότητας» με την πρότασή του να αποσύρει το νομο­σχέδιο για να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενική βάση και ότι οι προτά­σεις του είναι πιο σκληρές από αυτές της κυβέρνησης, κατά βάθος ποντά­ρει και σε αυτόν.

Στη χθεσινή του εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουρ­γός δεν έκρυψε την αγανάκτησή του για τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα τα «συστημικά μέσα ενημέρω­σης» και κάλεσε τους αγρότες να μην υπολογίζουν «σε αυτούς που σήμε­ρα τους αποθεώνουν και χθες τους λοιδορούσαν». Στην κυβέρνηση θε­ωρείται ότι ουσιαστικά τα λεγόμενα «ΜΜΕ της διαπλοκής» υποδαυλί­ζουν ανοιχτά τις κινητοποιήσεις για να εξυπηρετήσουν τις σκοπιμότητές, που έχουν να κάνουν όχι προφανώς με τις αγωνίες των αγροτών, αλλά με το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών αδει­ών, του ελέγχου των δανείων που πή­ραν πολλά από αυτά μέσα στην κρίση και του ελέγχου των λιστών με τους μεγαλοφοροφυγάδες.

αγρότεςπρωθυπουργόςΣΥΡΙΖΑΚυβέρνησητρακτέραπεργίεςΝΔμπλόκαδιάλογοςIssue: 1903Issue date: 11-02-2016Has video:
Keywords
μπλοκο, αθηνα, συνταγμα, διαδηλωσεις, ΚΚΕ, τσιπρας, μμε, date, video, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια μμε, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, μπλοκα αγροτων, το θεμα, αστυνομια, δουλεια, εθνικη, θεμα, πλαισιο, ωρα, γεγονος, γινει, δηλωσεις, δοθει, ειπε, εσωτερικων, ιδια, κυβερνηση, κλιμα, λογια, λογο, μαξιμου, μηνυματα, παντα, ολγα, ουσιαστικα, οχηματα, συζητηση, σκεψεις, σχεδιο, τρακτερ, date, υπουργειο, πηγες
Τυχαία Θέματα