Τελειώνει εδώ και τώρα με τις άδειες

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Μπορεί το αγροτικό και η «κάθοδος των μυρίων» τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας να αποτελούν τις βασικές «επισημάνσεις» της ατζέντας του Μαξίμου, ωστόσο ο κύβος ερρίφθη για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς η κυβέρνηση προχωράει, μετά και την άκαρπη και τελευταία προ­σπάθεια εξεύρεσης συναί­νεσης στο πλαίσιο της Δι­άσκεψης των Προέδρων της Βουλής, σε νομοθε­τική ρύθμιση, η οποία θα ψηφιστεί από την Ολομέ­λεια σήμερα Πέμπτη.

Σύμφωνα με

πληροφορίες, μάλιστα, η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται στις αρχές Μαρτίου, ώστε εντός του Απριλίου να δοθούν οι άδει­ες, δεδομένου ότι χρειάζονται 40 ημέ­ρες επειδή είναι διεθνής διαγωνισμός.

Αποφασισμένος να «τελειώσει εδώ και τώρα» με το ζήτημα που απασχο­λεί το ραδιοτηλεοπτικό - και όχι μόνο - τοπίο εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέ­ρει στη Βουλή τη ρύθμιση με την οποία την ευθύνη της προκήρυξης του δια­γωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θα την έχει η κυβέρνηση ύστερα από εντολή, όπως είπε, της εθνικής αντι­προσωπείας.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι με τη στάση του να μην παρέχει συναίνε­ση στη συγκρότηση του ΕΣΡ, κάτι που, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, δεν είναι προαιρετικό, αλλά επιβεβλημένο από το Σύνταγμα, βραχυκυκλώνει τη διαδικασία του διαγωνισμού και έτσι «ξεπληρώνει γραμμάτια στη διαπλο­κή».

Θεσμική εκτροπή

«Ο καιρός της υπομονής της κυβέρ­νησης απέναντι στην αντιπολίτευση, προκειμένου να επιτευχθεί συναίνε­ση για το ΕΣΡ, έλαβε τέλος. Η άρνησή τους αποτελεί θεσμική εκτροπή και μιλώ για θεσμική εκτροπή μετρώντας τα λόγια μου, διότι τη συναίνεση σε αυ­τή την περίπτωση την επιβάλλει το Σύνταγμα. Ο στόχος προφανής, να βρα­χυκυκλώσουν την προσπάθεια ρύθ­μισης του ραδιοτηλεοπτικου τοπίου. Κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του ξεπληρώνοντας γραμ­μάτια στη διαπλοκή» τόνισε ο πρωθυ­πουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμ­βούλιο.

Και συνέχισε λέγοντας πως «αύριο (σ.σ.: σήμερα) φέρνουμε στη Βουλή διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτι­κές άδειες εθνικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις. Η θέση της Ν.Δ. για απερι­όριστες άδειες καταρρίπτεται από τα οικονομικά δεδομένα και τη διεθνή εμπειρία. Θα δημιουργηθούν τηλεο­πτικά σχήματα οικονομικά βιώσιμα και ανεξάρτητα. Με δεδομένη την άρ­νηση της αντιπολίτευσης, τον διαγωνι­σμό για τις άδειες θα αναλάβει να προ­κηρύξει η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας κατόπιν εντολής της εθνικής αντιπροσωπείας, τηρώντας τις εγγυή­σεις της διαφάνειας όπως το Σύνταγμα ορίζει» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ψήφιση της συγκεκριμένης διάτα­ξης σίγουρα θα φέρει τη «μητέρα των μαχών» μεταξύ κυβέρνησης και αντι­πολίτευσης, ιδιαίτερα αν θυμηθούμε το «πολεμικό» κλίμα που επικράτησε τόσο στις συζητήσεις του νομοσχε­δίου Παππά για τα ΜΜΕ όσο και κατά την τελευταία συνεδρίαση, κατά την οποία ψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία προβλέπεται ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών θα αποφασίζεται με απλή πλειοψηφία από το Κοινοβού­λιο έπειτα από σχετική εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας.

Επιβεβαίωση του «Π»

Η εξέλιξη των πραγμάτων επιβε­βαιώνει το δημοσίευμα του «Π», το οποίο στο περασμένο φύλλο του (3.2) σημείωνε ότι «η κυβέρνηση έχει στα χέρια της γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων, οι οποίες της δίνουν τη δυ­νατότητα να επιμείνει στην απόφασή της και την αρχική της δέσμευση. Να προχωρήσει, δηλαδή, τις σχετικές δι­αδικασίες στη Βουλή για τον διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος θα αφορά τέσ­σερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου και οχτώ επίσης πανελλαδικής εμβέλειας, θεματικού όμως περιεχομένου. Την απόφαση για τον αριθμό των αδειών και την προ­κήρυξη του διαγωνισμού θα λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο».

Οι επιμελείς αναγνώστες του «Πο­ντικιού» θα θυμούνται το σχετικό ρε­πορτάζ και τον τίτλο που το συνόδευε: «Την άλλη εβδομάδα "κληρώνει" για τις τηλεοπτικές άδειες». Δηλαδή αυτή την εβδομάδα που διανύουμε...

Την ανάληψη νομοθετικής πρωτο­βουλίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των τη­λεοπτικών σταθμών προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο κλείσιμο τής, άγονης όπως απο­δείχθηκε, τρίτης συνεδρίασης της Διά­σκεψης των Προέδρων της Βουλής για την ανασυγκρότηση του ΕΣΡ την Τρίτη το μεσημέρι.

«Η Διάσκεψη των Προέδρων δεν θα ξανασχοληθεί με το θέμα του ΕΣΡ. Σε ό,τι με αφορά, δεν πρόκειται να έρθει ξανά αυτό το ζήτημα στη Διάσκεψη. Έχουν περάσει τρεις μήνες. Ήμασταν υποχρεωμένοι, σύμφωνα με τον νόμο, να έχουμε καταλήξει στη θωράκιση της Αρχής. Δεν έγινε. Θεωρώ ότι υπήρ­χαν ακραίες απόψεις για να μην υπάρ­ξει διαγωνιστική διαδικασία. Ήθελαν να παρέλθουν οι μήνες και να υπάρ­ξουν άλλες εξελίξεις. Κάποιοι έβαλαν ένα ιδιότυπο βέτο» τόνισε ο Νίκος Βού­τσης στο τέλος της συνεδρίασης.

«Είναι σαφές ότι η Βουλή διά της Ολομελείας της και εφόσον έχει ανοί­ξει ο δρόμος θα ασχοληθεί με τη συ­νέχεια και την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Ενδεχομένως αυτό να γίνει πάρα πολύ σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βου­λής και τη... «σκυτάλη» πήρε ο πρωθυ­πουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ανοίγοντας μάλιστα τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων ο Βού­τσης ουσιαστικά ανακοίνωσε την από­φαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τη χορήγηση τεσσά­ρων τηλεοπτικών αδειών το μέγιστο, παραπέμποντας στην έκθεση του Ευ­ρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτού­του (Ευΐ) της Φλωρεντίας, που ανα­φέρει ότι η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αντέξει περισσότερα κανάλια, υποστηρίζοντας ότι και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχει αντίστοιχος αριθμός αδειών εθνικής εμβέλειας, ο οποίος έχει προκύψει από παρόμοιες μελέτες.

«Το πολιτικό διακύβευμα για τις τη­λεοπτικές άδειες είναι μεγάλο» σημει­ώνει ο γενικός γραμματέας Ενημέρω­σης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «είναι πολύ μεγαλύ­τερο από το διακύβευμα της τεχνο­λογικής εξέλιξης, μεγαλύτερο των επενδύσεων σε υποδομές, μεγαλύ­τερο της παροχής σύγχρονων υπηρε­σιών στους πολίτες, μεγαλύτερο της πλήρους γεωγραφικής κάλυψης του σήματος. Και αυτό αποδεικνύεται από την απαξίωση και τον αργό θάνατο της ανεξάρτητης Αρχής του ΕΣΡ και της πεισματικής άρνησης της αντιπο­λίτευσης να συναινέσει στη συγκρό­τησή του, ώστε να προχωρήσει ομα­λά και απρόσκοπτα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες».

άδειεςΒουλήΚυβέρνησηΣΥΡΙΖΑΕΣΡΑλέξης ΤσίπραςIssue: 1903Issue date: 11-02-2016Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα