Μητσοτάκης: Πολιτικό και ιδεολογικό λίφτινγκ ενόψει εκλογών

Απ’ όλα είχε η ομιλία του πρωθυπουργού χθες στη Θεσσαλονίκη: Aπολογισμούς, μειώσεις φόρων και εισφορών, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα στήριξης και, βεβαίως, ένα σκληρό εκλογικό δίλημμα («Ή εμείς οι συνεπείς και η ανάπτυξη ή το ρίσκο και η συμφορά»).

Είχε μια δέσμευση: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, επειδή «δεν θα γίνω

επισπεύδων πολιτικής αστάθειας».

Είχε δυο δυσάρεστες παραδοχές, τις οποίες προσπέρασε χωρίς ιδιαίτερες διευκρινίσεις:

● «Επιχειρησιακό λάθος η επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη». Αναλάβαμε την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη» και τέλος.

● «Όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει μια τέτοια αύξηση». Αλλάζει ο τρόπος επιδότησης, αλλά το πώς θα μας το πουν οι υπουργοί.

Είχε 21 κοινωνικά μέτρα με εφαρμογή σε τρεις κύκλους (άμεσα, από το 2023 και μακροπρόθεσμα), στα οποία προσπάθησε να συμπεριλάβει όλες τις οικονομικές και κοινωνικές ομάδες: μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, αγρότες, νέους, τουρισμό κ.λπ.

Είχε όμως κάτι ακόμη: Την απόπειρα δημιουργίας του πολιτικού και ιδεολογικού προφίλ με το οποίο θα πάει στις επόμενες εκλογές επιχειρώντας να εκφράσει όλες τις τάσεις εντός της Ν.Δ. και να διεισδύσει στα εκλογικά ακροατήρια των άλλων κομμάτων. Το στήριξε δε στους άξονες «ανάπτυξη», «συνέπεια», «σταθερότητα», «πατριωτισμός» και «δίχτυ κοινωνικής προστασίας».

Ο συγκερασμός του οικονομικού φιλελευθερισμού (Μητσοτάκης), της κοινωνικής προστασίας (καραμανλισμός) και του πατριωτισμού (λαϊκή Δεξιά, σαμαρικοί και καραμανλικοί) αποτελεί την απόπειρα να μετριαστούν όλες οι αντιδράσεις που κατά καιρούς και επί διαφόρων ζητημάτων έχουν εκφραστεί στο εσωτερικό του κόμματος, με τελευταία την κριτική του Κώστα Καραμανλή για το θέμα των υποκλοπών.

Αλλά και να οικοδομηθεί η εικόνα ενός ηγέτη που μπορεί να εκφράζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες όλων των πλευρών της Ν.Δ. και της ευρύτερης Δεξιάς και Κεντροδεξιάς.

Επειδή, ωστόσο, η πιθανότητα ενός εκλογικού ντέρμπι αυξάνεται εξαιτίας της απλής αναλογικής, της πιθανότητας πολλοί να αντιμετωπίσουν την αμέσως επόμενη κάλπη ως ευκαιρία –τύπου ευρωεκλογών– για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και άλλοι της παράταξης να πάνε για… μπάνιο, ο Μητσοτάκης αναζητεί τον τρόπο να διεισδύσει στο εκλογικό κοινό και άλλων χώρων.

Για τον λόγο αυτόν επιχείρησε προσεκτικά να αποσυνδέσει τον εαυτό του από τη Ν.Δ., να μιλήσει για την ανάγκη ηγεσιών που οδηγούν τη χώρα μέσα από κρίσεις χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες, να μιλήσει για το «παράδοξο» μια φιλελεύθερη κυβέρνηση να απλώνει ένα τόσο ευρύ δίχτυ κοινωνικής προστασίας και να αντιπαρατεθεί σχηματικά με την «ασυνέπεια» άλλων κομμάτων – τα οποία δεν ονομάτισε – στα ζητούμενα των ιδεολογικών τους χώρων και των δυνάμει ψηφοφόρων τους.

Στο τέλος όλων αυτών των αναφορών προσωποποίησε στον εαυτό του το επόμενο δίλημμα, καθώς, όπως είπε, οι εκλογές αφορούν την ανάδειξη όχι μόνο κυβέρνησης, αλλά και ηγέτη. Αυτό το τελευταίο είχε διττό στόχο: Να αντιπαραβάλει εμμέσως το δικό του ηγετικό προφίλ με αυτό του Αλέξη Τσίπρα. Και να απαντήσει στη δέσμευση του Ανδρουλάκη, που λέει ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός.

Αν μπούμε στον πειρασμό να χαρακτηρίσουμε με έναν μόνο όρο την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τότε εύκολα θα πούμε ότι ήταν η πρώτη προεκλογική ομιλία ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Κουτσούμπας: «Γνώριζε για τις υποκλοπές ο Μητσοτάκης»

Οικονόμου για εξαγγελία μέτρων στη ΔΕΘ: Καμία κοινωνική ομάδα δεν εξαιρείται από την πολιτική στήριξης (Video)

Επίθεση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τις Μουφτείες στη Θράκη

Keywords
Τυχαία Θέματα