Μητσοτάκης για Μεταναστευτικό: Οι πολιτικές επιστροφών της ΕΕ συνολικά έχουν αποτύχει (Video)

Κονδύλια από την ΕΕ για την ενίσχυση των εξωτερικών της συνόρων έναντι της μετανάστευσης και Διάσκεψη Δωρητών για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού ο οποίος θα συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται «τα ζητήματα της μετανάστευσης, ειδικά της παράνομης μετανάστευσης, η οποία πάλι δείχνει

έντονες τάσεις σημαντικής αύξησης τον τελευταίο χρόνο. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται έτσι ώστε η ΕΕ να κάνει περισσότερα για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα. Είναι κάτι που ως χώρα το κάνουμε ήδη αλλά προσβλέπουμε σε ακόμα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή υποστήριξη. Και θα εξακολουθούμε να διεκδικούμε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους, έτσι ώστε να έχουμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας για να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας».

Διευκρίνισε, δε, ότι «όταν αναφέρομαι σε όλα τα μέσα, αναφέρομαι και στην ανάγκη η ΕΕ να χρησιμοποιήσει φυσικά εμπόδια, όπως ο φράχτης τον οποίον κατασκευάζουμε στον Έβρο. Την ίδια στιγμή, είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τις πολιτικές επιστροφών, έτσι ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν γρήγορα στις χώρες προέλευσης», σημειώνοντας ότι «οι πολιτικές επιστροφών της ΕΕ συνολικά έχουν αποτύχει. Εάν εξετάσετε το σύνολο των ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου έχουν απορριφθεί, επιστροφές γίνονται για ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό. Επομένως, χρειαζόμαστε καλύτερο ευρωπαϊκό συντονισμό προκειμένου να συμβεί αυτό».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πάντα υποστηρίζαμε μία πιο αποτελεσματική πολιτική για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Εάν δεν καταφέρουμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας αποτελεσματικά και δίκαια δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της μετανάστευσης. Δεν πρόκειται μόνο για πρόβλημα δευτερογενών ροών, είναι πρόβλημα που αφορά σε ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ, με πλήρη απουσία συντονισμού» και έκανε λόγο για «την απόλυτη ανάγκη να εξουδετερωθούν, να εξαλειφθούν, να καταστραφούν τα δίκτυα διακινητών που αποκομίζουν κέρδη από τον ανθρώπινο πόνο και σήμερα διακινούν παράνομα ανθρώπους στην ΕΕ, συχνά υπό απολύτως άθλιες συνθήκες, όπως συμβαίνει σήμερα στο Αιγαίο».

Μάλιστα, ερωτηθείς για τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Απολύτως. Ναι. Δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα λογικό η ΕΕ να χρηματοδοτεί, για παράδειγμα, τεχνολογία ή drones ή εξοπλισμό παρατήρησης, αλλά να αρνείται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του ίδιου του φράχτη. Μιλάμε για μία ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων. Και βέβαια οι φράχτες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πακέτο χρηματοδότησης. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα χτίζει τον δικό της φράχτη και θα το κάνει με ή χωρίς τα ευρωπαϊκά χρήματα».

Όσον αφορά στον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών, όπως ήδη έχει κάνει, με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια, αλλά και με την παροχή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να υποστηριχθούν εκατοντάδες χιλιάδες, ενδεχομένως και εκατομμύρια, άνθρωποι οι οποίοι θα βρεθούν το επόμενο διάστημα χωρίς σπίτια», προσθέτοντας ότι «θα είμαστε στην πρώτη γραμμή προκειμένου να οργανωθεί εδώ στις Βρυξέλλες μία Διάσκεψη Δωρητών, έτσι ώστε να βρεθούν πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών».

Όσον αφορά, δε, στην παρουσία του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα «επαναλάβουμε ακόμα μία φορά την αμέριστη στήριξή μας στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας. Η στήριξη της ΕΕ, ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας, σε αυτή την προσπάθεια θεωρείται δεδομένη και θα δώσουμε τη δυνατότητα στον ουκρανικό λαό και στην ουκρανική κυβέρνηση να μπορεί να διαπραγματευτεί μία δίκαιη ειρήνη με τον Ρώσο εισβολέα, με τους όρους όμως που η ίδια θα θέσει».

Διαβάστε επίσης:

Επιμένει ο Σπίρτζης: «Με το καλό ή το κακό θα επανέλθουμε στη διακυβέρνηση» (Video)

Τσίπρας: «Το καθεστώς Μητσοτάκη κεντρικό θέμα στην ΕΕ για την διάβρωση του Κράτους Δικαίου»

Οι δύο ψηφοφορίες που πυροδότησαν σενάρια για τις σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – Τι λένε οι συνταγματολόγοι για τη ρύθμιση Κασιδιάρη

Keywords
Τυχαία Θέματα