Μη κρατικά ΑΕΙ: Η «ακτινογραφία» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ – Η γραμμή για «όχι» και οι διαφωνούντες

Σε νέες φουρτούνες φαίνεται να μπαίνει το ΠΑΣΟΚ λόγω του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Το «Όχι» του Νίκου Ανδρουλάκη τάραξε τα νερά της Χαριλάου Τρικούπη με τις πληροφορίες να είναι έντονες για διαφωνούντες βουλευτές.

Μόνο η Γιαννακοπούλου;

Σε αυτή τη φάση στο Κίνημα προβληματίζονται για την στάση της βουλευτή του Δυτικού Τομέα Νάντιας Γιανακοπούλου, καθώς η ίδια είπε σε συνέντευξή της ότι διαφωνεί με τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Βέβαια, η «θέση

Ανδρουλάκη» δεν είναι άλλη πέραν απ’ αυτήν του κόμματος. Δηλαδή, η καταψήφιση της κυβερνητικής ρύθμισης. Το ΠΑΣΟΚ τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16, ενώ παράλληλα επιτίθεται στην κυβέρνηση για τις προθέσεις της.

Κομματική πειθαρχία θα τεθεί, κάτι το οποίο δεν είναι καινούργιο καθώς πέρα του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και της τροπολογίας για τους μετανάστες-εργάτες γης σε όλα υπήρξε «κομματική πειθαρχία».

Το ερώτημα που γεννάται σ’ αυτή τη φάση είναι στην περίπτωση που η Νάντια Γιαννακοπούλου υπερψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα διαγραφεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη; Η απάντηση είναι – σύμφωνα με πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη – ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δε θα διστάσει να κάνει το επόμενο βήμα.

Όσον αφορά τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τη στάση που θα κρατήσει στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης όλα παραμένουν άγνωστα. Ο ίδιος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, ενώ αποφεύγει και τις δημόσιες εμφανίσεις. Χθες κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, για τους παραγωγούς μήλων Πιλαφά.

Ξεκάθαρος ο Παπανδρέου

Δημοσιεύματα ήθελαν και τον Γιώργο Παπανδρέου να διαφωνεί με τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο μετά και την χθεσινή του παρέμβαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έγινε ολοκάθαρο ότι και ο πρώην Πρωθυπουργός κινείται στη γραμμή του κόμματος.

Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αντίθεσή του στη προώθηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας υπογραμίζοντας: «η πρόταση μου είναι ξεκινήστε μια ουσιαστική συζήτηση για το άρθρο 16, απελευθερώσετε τα δημόσια πανεπιστήμια να είναι πολύ πιο ελεύθερα και σε λίγο θα έχουμε πολλούς νέους στην Ελλάδα και ξένους». «Αυτός είναι βασικός λόγος που θεωρώ ότι έπρεπε να αλλάξει το άρθρο 16. Το ψήφισε η ΝΔ, το 1975, και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πει και γιατί όχι να μπορούν να φτιάξουν και κοινωνικοί φορείς; H ΝΔ θεωρούσε ότι μέσα από την κρατική παιδεία θα ελέγξει πολιτικά ένα μεγάλο φοιτητικό κίνημα».

Μάλιστα, ο πρώην Πρωθυπουργός απέδωσε τις ενέργειες της κυβέρνησης σε λόμπι. «Η κυβέρνηση έρχεται άρον-άρον να υλοποιήσει πρωτοβουλίες ιδιωτικές. Οι πρώτοι λόγοι είναι εντυπωσιασμού, πιέσεις των λόμπι», είπε χαρακτηριστικά.

Δέχεται επίθεση από την Νέα Δημοκρατία 

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το Κίνημα δέχεται συνεχώς επικοινωνιακές επιθέσεις από την Νέα Δημοκρατία. Αιχμές σε τηλεοπτικά πάνελ για την στάση της Νάντιας Γιαννακοπούλου αλλά και ένα βίντεο από την «Ομάδα Αλήθειας» το οποίο διακινήθηκε πολύ στο twitter.

Στο βίντεο φαίνεται η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – εμφανώς ενοχλημένη από την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη για τα μη κρατικά πανεπιστήμια – να αποχωρεί από την αίθουσα του Caravel όπου το ΠΑΣΟΚ είχε εκδήλωση για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Εδώ βλέπετε την αποδοχή που είχε η φοβερή πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η συνέχεια θα είναι στη βουλή, όταν θα τεκμηριώνει την άρνησή του να στηρίξει τη ρύθμιση για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια. pic.twitter.com/hYDM3xX4Jv

— Ομάδα Αλήθειας (@omadaalithias) February 27, 2024

Διαβάστε επίσης:

Σάκης Μουμτζής: Συνεχάρη την ανιψιά του Ιφιγένεια για τη συμμετοχή της σε think tank του ΣΥΡΙΖΑ

Κασσελάκης: Υπέγραψε το ψήφισμα για τα Τέμπη – Όταν αναλάβουμε, θα καταργήσουμε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τέλος τα τζάκια

Πιερρακάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: «Ναι» σε αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά η χώρα δεν μπορεί να περιμένει

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΑΕΙ, ΠΑΣΟΚ –,aei, pasok –