Μέτωπο υπέρ του ΝΑΙ από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι - Επιχειρούν να εμπλέξουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά του Δημοψηφίσματος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις των τριών συστημικών κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού προκειμένου να "μπλοκάρουν" ή να ακυρώσουν το δημοψήφισμα. Ηδη στις μεταξύ τους συνεννοήσεις συνεργάτες των Σαμαρά, Γεννηματά και

Θεοδωράκη εξετάζουν τα νομικά δεδομένα του δημοψηφίσματος, το ερώτημα που θα πρέπει να ψηφιστεί σήμερα το βράδυ, αφού σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να υπάρξει, όπως επισημαίνουν πηγές των τριών κομμάτων, πολύ σαφής διατύπωση για το ποιό είναι το επίδικο, ενώ αυτή τη στιγμή είναι στον αέρα η όποια συμφωνία, καθώς και τις νομικές ενστάσεις που έχει ήδη διατυπώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πολλά στελέχη της ΝΔ ότι δεν μπορεί να διεξαχθεί δημοψήφισμα επί δημοσιονομικού ζητήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει κοινό ανοιχτό και επίσημο διάβημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να λάβει σαφή θέση αν νομιμοποιεί τις κυβερνητικές κινήσεις και αν επικυρώνει ένα δημοψήφισμα που κάποια στελέχη της αντιπολίτευσης το χαρακτήρισαν "παρωδία" ή φιάσκο. Μάλιστα πολιτικοί παράγοντες της ΝΔ επεσήμαναν ότι δεν είναι τυχαία η "οργισμένη" παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και επισήμαιναν ότι τις ανησυχίες, ενστάσεις και φόβους του για το κυβερνητικό εγχείρημα θα τις αναλύσει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με τον οποίο διατηρούν στενή πολιτική και προσωπική σχέση.

Εξυπακούεται ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι αναμένεται να καταψηφίσουν την σημερινή πρόταση για δημοψήφισμα στην σημερινή ονομαστική ψηφοφορία, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να προτείνει "ΝΑ" στο δημοψήφισμα θεωρώντας ότι αυτό θα μεταβληθεί πάραυτα στο δίλημμα "ευρώ" ΄'η δραχμή, θέση που αναμένεται να λάβουν επίσημα και η ΝΔ και το Ποτάμι, ενώ και το ΚΙΔΗΣΟ όπως διαφαίνεται από την ανακοίνωσή του προσανατολίζεται στο "ΝΑΙ", ενώ στη ΔΗΜΑΡ δεν έχουν ακόμα καταλήξει, το ΚΚΕ δεν επιθυμεί να εμπλακεί σ΄ αυτήν την συζήτηση και πληροφορίες επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται να δώσει γραμμή για αποχή, ενώ εκτός από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ξεκάθαρο "ΟΧΙ" λέει και η Χρυσή Αυγή.

Να σημειώσουμε ότι οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σπρώχνουν την νέα Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην πεπατημένη πολιτική της σκληρής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και μοιάζει να διευκολύνουν τους σχεδιασμούς Σαμαρά ( και Σημίτη, Καραμανλή, Παπαδήμου, Βενιζέλου κ.άλλων μνημονιακών δυνάμεων) για τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού μετώπου κόντρα στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αρχικά η Φώφη Γεννηματά αντέδρασε βλέποντας την παγίδα, αλλά η πρόταση για δημοψήφισμα την άφησε μετέωρη και ην έσυρε στη γραμμή Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κο του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος ανέλυσε τα επιχιερήματα τα οποία θα καταθέσει στην συζήτηση για τα κατά την άποψή τους αντισυνταγματικά σημεία της κυβερνητικής πρότασης για το δημοψήφισμα.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του το Ποτάμι ξεκαθαρίζει ότι διαφωνεί και με το δημοψήφισμα και με το όχι, αφού κλείνοντας τη συνεδρίαση της Κ.Ο ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: "είναι η ώρα να ηττηθούν μια για πάντα οι ακροδεξιοί και ακροαριστεροί λαϊκιστές, να τελειώνουμε με τις ψευδαισθήσεις που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη στο χθες. Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη, μια συμφωνία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης ώστε να κερδίζουν περισσότερα οι περισσότεροι".

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Δεν είναι η μάχη που θέλαμε , είναι η μάχη όμως που θα κερδίσουμε”. Με αυτή τη φράση ξεκίνησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας που έγινε λίγο νωρίτερα στη Βουλή παρουσία και πολλών στελεχών του Κινήματος. “Η απόφαση του κ. Τσίπρα να θέσει σε αμφιβολία την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι το μεγάλο του λάθος που δε θα του το συγχωρέσει ούτε σήμερα ο ελληνικός λαός ούτε αύριο η ιστορία”, είπε στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης. “Και θα πρέπει ήδη να προβληματίζεται που την απόφασή του έχουν χειροκροτήσει προς στιγμήν η Χρυσή Αυγή και βέβαια οι ΑΝΕΛ”.

Στις τοποθετήσεις τους -όσοι εκ των βουλευτών και των στελεχών μίλησαν- επιτέθηκαν με σκληρό τρόπο στις επιλογές του εσμού ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ- όπως τον ονόμασαν -που θα οδηγήσει τη χώρα στα βράχια.

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας εκτίμησε ότι η επικοινωνιακή καταιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να στιγματίσει ως εχθρούς και προδότες όλους αυτούς που υπερασπίζονται την ευρωπαϊκή πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ομάδα τεκμηρίωσης αυτή τη στιγμή εαν γίνει δεκτή η καταστροφική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ως αποτέλεσμα να μην πληρωθούν τον Ιούλιο ούτε οι μισθοί ούτε οι συντάξεις. Είναι το δόγμα του Γιάνη Βαρουφάκη- όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ορφανός-που είχε πεi ότι ” οι Έλληνες θέλουν αξιοπρέπεια πριν από δουλειές και χρήματα” αλλά βέβαια όπως επισήμανε ο Γιώργος Μαυρωτάς ” οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν εκ του ασφαλούς καθώς έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Αθήνα. Ας τα επαναπατρίσουν τη Δευτέρα για να έχουν δικαίωμα να μιλάνε”.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κλείνοντας τη συνάντηση φάνηκε σίγουρος για την επιτυχία του αγώνα υπέρ της Ευρώπης- όπως είπε- και κατέληξε λέγοντας ότι είναι η ώρα να ηττηθούν μια για πάντα οι ακροδεξιοί και ακροαριστεροί λαϊκιστές, να τελειώνουμε με τις ψευδαισθήσεις που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη στο χθες. Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη, μια συμφωνία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης ώστε να κερδίζουν περισσότερα οι περισσότεροι."

ΝΔΠΑΣΟΚποτάμιΔημοψήφισμαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα