Μέρκελ: To Grexit θα έφερνε χάος στην Ελλάδα - Ευχαριστώ τον Σόιμπλε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν αποφασίζουμε σήμερα μόνο για την Ελλάδα αλλά αποφασίζουμε για δυνατή Ευρώπη και δυνατή Ευρωζώνη», είπε η Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στη συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να ψηφίσει υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους

δανειστές.

«Ζητώ από τη βουλή να στηρίξει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα είπε η γερμανίδα καγκελάριος. Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα μία ευκαιρία τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη που θα μπορούσαμε να έχουμε, «η εναλλακτική θα ήταν το χάος στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες της δεν επιθυμούν να βγουν από το ευρώ», είπε η Μέρκελ .«Το κάνουμε αυτό είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, τόσο για το λαό της Ελλάδας, όσο και για τους λαούς της Ευρώπης» είπε και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη μετά από αυτή την κρίση θα αναδειχθεί πιο ισχυρή. «Η Γερμανία είναι ισχυρή και η οικονομία της βρίσκεται σε άνθηση, αλλά θα παραμείνει έτσι μόνο εάν η Ευρώπη τα πηγαίνει καλά» είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη στους βουλευτές του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

Η Ελλάδα είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, πέρασε τους σχετικούς νόμους στο ελληνικό κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοοψηφία και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους τρεις θεσμούς. Η Μέρκελ επανέλαβε τη θέση της ότι η λύση στο ελληνικό χρέος δεν μπορεί να είναι το κούρεμα, και ευχαρίστησε τον Σόιμπλε για την κοπιώδη δουλειά που έκανε πάνω στο ελληνικό ζήτημα.

Η γερμανίδα καγκελάριος, αναφέρθηκε και στη διαμάχη που προέκυψε ανάμεσα στη χώρα της και τη Γαλλία, τονίζοντας ότι «η Γερμανία και η Γαλλία είχαν διαφορετικές απόψεις, αλλά μπορούμε να βρούμε τρόπους ώστε να συμφωνούμε και να δείχνουμε στους άλλους το δρόμο».

«Παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές, εμείς εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, επανέλαβε η κυρία Μέρκελ, αλλά διευκρίνισε ότι τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ του τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα αποτελούν κίνηση αλληλεγγύης άνευ προηγουμένου, ενώ παραδέχθηκε ότι η συμφωνία είναι δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες. «Η Ευρώπη χρειάζεται την ικανότητα των συμβιβασμών», τόνισε, αλλά για μία ακόμη φορά επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους εντός Ευρωζώνης.

«Η συμφωνία είναι δύσκολη για την Ελλάδα. Η διάσωση της Ελλάδας δεν γίνεται με όποιο κόστος, αλλά εντός του πλαισίου των κανόνων, δήλωσε και ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτελέσματα και φέρνει ήδη», αλλά η αξιοπιστία, όπως είπε, χάθηκε. Ανέφερε δε ότι το αποτέλεσμα των ενεργειών της Αθήνας των τελευταίων μηνών ήταν «συντρίμμια» και σημείωσε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις θα δοθεί μεγάλη προσοχή σε πολύ αυστηρά μέτρα επιτήρησης του προγράμματος, ενώ δήλωσε πεπεισμένη ότι τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας υπερτερούν των μειονεκτημάτων.

Μέρκελγερμανικό κοινοβούλιοHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα