Μένουμε... Ευρώπη!

ΑΘΛΗΤΙΚAΈντυπη Έκδοση

Το ενδεχόμενο της αποβολής του ελληνικού ποδοσφαί­ρου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δείχνει, αυτήν την ώρα, να απομακρύνεται. Με τη FIFA να μπαίνει ως εγγυήτρια στα εσωτερικά ποδοσφαιρικά τεκταινόμενα και με μια επικράτηση του Σταύρου Κοντονή στα σημεία, του­λάχιστον μέχρι να «περπατήσει» στον... «ίσιο δρόμο». Πώς όμως αποφεύχθηκε, την τελευταία στιγμή, το πο­δοσφαιρικό Grexit;

Σημείο - κλειδί» για να τρέξουν οι εξελίξεις στάθηκε το «σκληρό τζαρτζάρισμα» της FIFA

προς την Ελληνική Ποδοσφαι­ρική Ομοσπονδία για τις ευθύνες της σχετικά με τις υποθέσεις δια­φθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και η τριμερής συνάντηση του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γι­ώργο Γκιρτζίκη και τον εκπρόσωπο της FIFA και πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Κώστα Κουτσοκούμνη.

Η συνάντηση έβγαλε «λευκό κα­πνό» γύρω από την άμεση τύχη του ελληνικού ποδοσφαίρου αφήνοντας «χαμόγελα αισιοδοξίας» και για το μέλλον. Για την ώρα αποφασίστηκε πως η ΕΠΟ θα αποσύρει την προ­σφυγή της στο ΣτΕ κατά της απόφασης Κοντονή να διακόψει το Κύπελ­λο και παράλληλα θα αιτηθεί άμεσα στον υφυπουργό Αθλητισμού την επανέναρξη του Κυπέλλου.

Μέσα σε 48 ώρες η FIFA θα απο- στείλει γραπτώς όλα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση:

Αφενός να έρθει στην Ελλάδα μέ­σα στην ερχόμενη εβδομάδα μία επι­τροπή της FIFA, η οποία και θα φρο­ντίσει να ξεκινήσει η εναρμόνιση του καταστατικού της ΕΠΟ και όλων των κανονισμών της, πειθαρχικού, δε­οντολογίας και διαιτησίας, με όσα ισχύουν στη διεθνή συνομοσπον­δία.

Αφετέρου την ερχόμενη εβδομά­δα επίσης να δημιουργηθεί το νομι­κό πλαίσιο για την παραπομπή των επτά ποινικά διωκόμενων της εγκλη­ματικής οργάνωσης στην Επιτροπή Δεοντολογίας, που θα μπορεί πλέον να επιλαμβάνεται και για αδικήματα τα οποία έχουν τελεστεί πριν από το 2014.

Ο Κοντονής, μόλις λάβει την επιστολή της Παγκόσμιας Ομοσπον­δίας Ποδοσφαίρου, θα προχωρήσει στην επανέναρξη του Κυπέλλου και οι αγώνες θα διεξαχθούν είτε κεκλεισμένων των θυρών είτε παρουσία μαθητών, ενώ στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση ο τελικός της διοργάνωσης να διεξαχθεί με ξένο διαιτητή.

«Οι διεθνείς ομοσπονδίες συνει­δητοποίησαν το ελληνικό πρόβλη­μα. Όχι μόνο το συνειδητοποίησαν, αλλά έβαλαν τον δάκτυλο επί τον τύ­πον των ήλων και διαπίστωσαν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι κα­θόλου καλά και τουλάχιστον δεν εί­ναι όπως τους τα περιέγραφαν κάποι­οι παράγοντες της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας επί χρόνια» υποστήρι­ξε ο Κοντονής σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις στον Sport24 Radio 103.3 το πρωί της Τετάρτης.

«Συνειδητοποίησαν ότι ήταν ανά­γκη να κάνουν αυτό που τους είχα ζητήσει από πέρυσι και δυστυχώς δεν το είχαν κάνει. Να παρέμβουν και να ασκήσουν όλα τα δικαιώματα που τους παρέχονται από το καταστατι­κό της FIFA, στην κατεύθυνση της εξυγίανσης, του εκδημοκρατισμού και της διαφάνειας. Νομίζω πως αυ­τό είναι το πλαίσιο που σήμερα λέμε ότι η επόμενη χρονιά μπορεί να είναι μία χρονιά - τομή» τόνισε ο υπουργός Αθλητισμού.

Ενημέρωση Τσίπρα

Ο Κοντονής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου και τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στον ποδοσφαιρικό χώρο. «Ενημέρωσα προσωπικά τον πρω­θυπουργό. Είμαι απόλυτα ευχαρι­στημένος με την εξέλιξη των πραγ­μάτων μετά τις συναντήσεις με ΕΠΟ και FIFA» δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρωθυ­πουργό.

«Θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας για την

εμπλοκή των Διεθνών Συνομοσπον­διών, για τον εποικοδομητικό ρόλο που αυτές έπαιξαν και για το γεγονός ότι όσα ζητούσαμε επί μονίμου βάσεως εδώ και έναν χρόνο θα υλοποι­ηθούν πλέον άμεσα με τη δική τους συνδρομή.

Το μόνο που με στενοχωρεί είναι το γεγονός ότι όλα αυτά θα υλοποι­ηθούν υπό ένα καθεστώς έντασης και κρίσης εξαιτίας της στάσης της ΕΠΟ, αν και η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε μετ' επιτάσεως την εναρμό­νιση του καταστατικού της ΕΠΟ, καθώς και όλων των σχετικών κανονι­σμών και οργάνων της, σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα.

Επομένως θέλω να ελπίζω ότι η νέα ποδοσφαιρική χρονιά, αν όλα γίνουν όπως πρέπει, και το πιστεύω ότι θα γίνουν, γιατί πλέον είναι δεδομένη η εμπλοκή των διεθνών συνομοσπον­διών, μπορεί να είναι μια χρονιά - το­μή για το ελληνικό ποδόσφαι­ρο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Κοντο­νής.

Απαντώντας στο αν ικανοποιείται η κυβέρνηση από τη συμφωνία, ο υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε: «Μας ικανο­ποιεί γιατί ενεργοποιείται η νομική διαδικασία και θα υπάρξουν πλέ­ον άμεσα παραπομπές όλων όσοι εμπλέκονται σε σοβαρά ποινικά αδι­κήματα. Η Επιτροπή Δεοντολογίας, μόλις λειτουργήσει σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα, θα μπορεί να επιλαμβάνε­ται και σε ζη­τήματα ηθι­κής τά­ξης, κάτι που έχει συμβεί σε αντίστοι­χες υποθέσεις, με υψηλά μάλιστα στελέχη, της FIFA και της UEFA. Και, όπως έχω ξαναπεί, η ελληνι­κή κυβέρνηση θέλει το ίδιο το ποδόσφαιρο να προχωρή­σει στη διαδικασία της αυ­τοκάθαρσης, όπως αυτή θα επιλεγεί από τις διεθνείς συνομοσπονδίες».

FIFAΣταύρος ΚοντονήςΕΠΟΑλέξης ΤσίπραςIssue: 1912Issue date: 14-04-2016Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα