Τελευταία Ολομέλεια της Βουλής με "βαριά" ατζέντα

Μαραθώνια αναμένεται να είναι η σημερινή, ολοήμερη, τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, πριν τη διάλυση του Νομοθετικού Σώματος, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 22 Μαίου.

Η συνεδρία θ’ αρχίσει στις 10.00. Θα προηγηθεί σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

Ενώπιόν της η Βουλή θα έχει πολύ «βαριά» ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 60 νομοσχέδια, προτάσεις νόμου και κανονισμούς για συζήτηση και έγκριση.

Με τη μορφή του κατ’ επείγοντος θα οδηγηθεί σήμερα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο, που ρυθμίζει το θέμα των εκτάκτων υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, το οποίο ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η δημοσιονομική επίπτωση του νομοσχεδίου εκτιμάται στα τρία εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Με βάση το νομοσχέδιο θα τερματίζεται η αποκοπή του 10% για όσους έκτακτους υπαλλήλους συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 24 μήνες.

Οι συμβάσεις των εκτάκτων υπαλλήλων ορισμένου χρόνου, που συμπληρώνουν 30 μήνες απασχόλησης, θα μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, νοουμένου ότι θα έχουν καλή απόδοση. Η Βουλή αναμένεται να υιοθετήσει σήμερα και νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ενώπιόν της θα έχει την πρόταση νόμου και τους κανονισμούς, που αποκλείουν ανάληψη έργων του Δημοσίου από εταιρείες, που καταδικάζονται για διαφθορά ή έχουν παραδεχθεί δεκασμό κρατικών λειτουργών και αξιωματούχων.

Με θετική ψήφο απ’ όλα τα κόμματα αναμένεται ότι θα υιοθετηθούν τα εννέα νομοσχέδια, που αφορούν τη ρύθμιση του «πόθεν έσχες» των κρατικών αξιωματούχων και των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, από τη Βουλή.

Ενώπιον του κοινοβουλίου θα τεθεί και η πρόταση νόμου του Προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, για συμψηφισμό των δανείων, που έχουν γίνει για αγορά τραπεζικών αξιογράφων.

Σε ψηφοφορία θα τεθεί σήμερα και η πρόταση νόμου, που παγοποιεί μέχρι το 2017 οποιαδήποτε διαδικασία αποκρατικοποίησης.

14 βουλευτές αποχωρούν από τη Βουλή

Στη σημερινή τελευταία συνεδρία της παρούσας Βουλής ένας στους τέσσερις βουλευτές θα καθίσει για τελευταία φορά στα κοινοβουλευτικά έδρανα, γεγονός, που σηματοδοτεί ανανέωση κατά 255 του εκλογικού Σώματος.

14 βουλευτές θα αποχωρήσουν από το νομοθετικό Σώμα, γεγονός, που συνιστά τη μεγαλύτερη ανανέωση στο κοινοβούλιο από το 1960. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν συμπληρώσει δύο ή τρεις θητείες.

Οι συνολικές αποζημιώσεις που θα δοθούν για τους αποχωρήσαντες ανέχονται στα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα