Μεγιστάνας και στο real estate o Mr Zara – Διαθέτει ακίνητη περιουσία αξίας 20 δις ευρώ

Αύξηση αξίας 2,8 δισ. ευρώ σε επενδύσεις ακινήτων ανέφερε πως είχε η εταιρεία Pontegadea του ιδιοκτήτη του ομίλου Inditex, Amancio Ortega. Ο Ισπανός επιχειρηματίας στρέφεται αποφασιστικά στη βιομηχανία logistics.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του αποτιμήθηκε σε 18,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022,

από 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, σύμφωνα με δήλωση από την Pontegadea, την εταιρεία που διαχειρίζεται την περιουσία του Ortega.

Όπως αναφέρεται κάποια από τα ακίνητα του Ortega είναι ο ψηλότερος ουρανοξύστης στην Ισπανία, Torre Picasso στη Μαδρίτη, που αγόρασε έναντι 536 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Πύργος Cepsa, το Epic Residences and Hotel και ένας πολυτελής ουρανοξύστης 54 ορόφων στο Μαϊάμι. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέτει επίσης ένα τετράγωνο γραφείων στην εύπορη συνοικία Mayfair του Λονδίνου που συνορεύει με το Hyde Park και ένα ακίνητο στην κορυφαία εμπορική οδό του Λονδίνου, την Oxford Street, ενώ το 2015 αγόρασε το ιστορικό E.V. Το κτίριο Haughwout στο SoHo της Νέας Υόρκης για 145 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, το 2022 ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ισπανίας ξόδεψε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε αποθήκες σε όλες τις ΗΠΑ, στην πρώτη του κίνηση να επενδύσει στη βιομηχανία logistics μετά από χρόνια εστίασης κυρίως σε εμπορικά ακίνητα.

Συγκεκριμένα αγόρασε πέντε κέντρα logistics στις πολιτείες Τενεσί, Νότια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Πενσυλβάνια και Τέξας από τη Realty Income έναντι περίπου 722 εκατ. δολαρίων. Οι συγκεκριμένες εξαγορές ήρθαν στον απόηχο των αγορών logistics που είχαν ανακοινωθεί από τη Realty Income έναντι 183 εκατ. Δολαρίων.

Η στροφή στα logistics έρχεται, καθώς ο ισπανικός γίγαντας κλωστοϋφαντουργίας διαφοροποιείται ευρύτερα, με μία σειρά από συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης μιας επένδυσης σε εταιρεία υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιών που ανήκει στην Telefonica SA και κινείται στον κλάδο της ενέργειας, στις ΑΠΕ, τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ποιος είναι ο Amancio Ortega

Ο Ortega είναι ο 23ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 53,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γνωστός για την απλότητα και τη σεμνότητά του, ο 86χρονος Ortega γεννήθηκε στη βορειοδυτική Ισπανία το 1936. Ο πατέρας του ήταν εργάτης σιδηροδρόμων, ενώ η μητέρα του δεν εργάστηκε ποτέ.

Άρχισε να φτιάχνει ρούχα με τα αδέρφια του και τη μέλλουσα σύζυγό του, Rosalia Mera, στο σπίτι τους στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το 1975, ο Ortega και η Mera άνοιξαν το πρώτο κατάστημα Zara στο κέντρο της Λα Κορούνια της Ισπανίας.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1985, ο Ortega ενσωμάτωσε τη Zara σε μια εταιρεία συμμετοχών που ονομάζεται Inditex, της οποίας κατέχει το 59% της Inditex.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο όμιλος Inditex είναι η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων στον κόσμο, καθώς διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο επωνυμιών fast-fashion, συμπεριλαμβανομένης της Zara, μιας από τις πιο γνωστές και πιο επιτυχημένες μάρκες μόδας στον κόσμο με σχεδόν 3.000 καταστήματα σε 96 χώρες. Ακόμα στον ίδιο όμιλο ανήκουν ακόμα διάσημα brands, όπως Bershka, Massimo Dutti, Stradivarius, Pull & Bear, Oysho κ.α.

Μάλιστα, το α’ τρίμηνο του 2023, η χρηματιστηριακή αξία της Inditex άγγιξε τα 100 δις. ευρώ, με τα λειτουργικά του κέρδη να αυξάνονται κατά 43% και τα 1,48 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Εξαγορά του 50% της Enel Green Power Hellas από τη Macquarie – Στα 345 εκατ. ευρώ το deal

Έρευνα FREENOW: Η Ελλάδα στους 3 κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς της Ευρώπης

«Καλπάζει» ξανά το Airbnb – Πληρότητα, τιμές και μέρες διαμονής ξεπερνούν το 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μεγιστάνας, Mr Zara – Διαθέτει,megistanas, Mr Zara – diathetei