Κυβερνητικά στελέχη για τον έναν χρόνο από το δημοψήφισμα: Κορυφαία στιγμή για την ελληνική κοινωνία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την απόφαση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος πριν από ένα χρόνο υπερασπίζονται κυβερνητικά στελέχη με αφορμή την επέτειο του ενός έτους.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το μεγαλειώδες ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου 2015.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

"Ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του και, με την ξεκάθαρη απάντηση στο δημοψήφισμα, είπε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς, ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας. Είπε ΌΧΙ στην προπαγάνδα των ΜΜΕ και στην εκστρατεία τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε από όλο το εγχώριο και διεθνές σύστημα.

Με το ΟΧΙ του ο λαός μας έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πυροδότησε και πυροδοτεί προοδευτικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Με το ΟΧΙ ο ελληνικός λαός βροντοφώναξε ότι η εμμονική προσήλωση στους αριθμούς, την ώρα που οι λαοί υποφέρουν, συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη. Μια προειδοποίηση που, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται σήμερα με το brexit, αλλά και την άνοδο των εθνικισμών.

Κάποιοι μίσησαν το ΟΧΙ. Επιθυμούσαν να έρθει μια καταστροφή που ποτέ δεν ήρθε για να δικαιώσουν το δικό τους «ναι σε όλα». Μένουν στην Ιστορία με το δικό τους "γκρίζο" τρόπο. Ως φορείς των πιο ακραίων πολιτικών στην οικονομία και την κοινωνία, ως εκείνοι που είχαν δεσμευτεί για 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο, πλήρη απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, πλήρη άρση προστασίας στην πρώτη κατοικία και εξωφρενικά πλεονάσματα τα οποία και ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης παραδέχτηκε ότι γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να βγουν.

Το ΟΧΙ έχει μείνει στην Ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή. Με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που ακολούθησαν άνοιξε ο δρόμος για μια διαφορετική πολιτική, με αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνικό πρόσημο, δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς αγγλικό δίκαιο, χωρίς τα δυσθεώρητα πλεονάσματα στα οποία είχαν δεσμευτεί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Έχουμε μπροστά μας και άλλες μεγάλες μάχες και αγώνες, που μόνο με αποφασιστικότητα μπορούμε να δώσουμε και θα νικήσουμε".

"Βεβαίως θα ξανακάναμε δημοψήφισμα, πετύχαμε μια επώδυνη συμφωνία με την οποία ξεκαθαρίσαμε το τοπίο" δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, σχολιάζοντας τη σημερινή επέτειο του κυβερνητικού δημοψηφίσματος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως η συμβολή του δημοψηφίσματος είναι θετική σχετικά με το πως κατέληξε η διαπραγμάτευση και στο τελικό αποτέλεσμά της. «Ποτέ δεν είπαμε ναι ή όχι στην Ευρώπη» τόνισε ο βουλευτής.

Την αναγκαιότητα του δημοψηφίσματος τόνισε και ο Πάνος Σκουρλέτης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου. Όπως είπε «το δημοψήφισμα ήταν κορυφαία στιγμή για την ελληνική κοινωνία. Αν δεν υπήρχε , μπορεί να έβαζαν μπροστά τα σχέδια του Grexit» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real για το αν η πορεία μετά το δημοψήφισμα ήταν σωστή, απάντησε: "οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015 ήταν στη σωστή κατεύθυνση". Παραδέχτηκε ότι υπήρξε κόστος, αλλά όπως είπε " ήταν το αποτέλεσμα μιας ειλικρινούς προσπάθειας στη σωστή κατεύθυνση. Οδηγηθήκαμε στον επώδυνο συμβιβασμό, τα είπαμε στο λαό και πορευόμαστε χωρίς να κρύβουμε τίποτα".

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «το δημοψήφισμα ήταν κορυφαία στιγμή για την ελληνική κοινωνία. Αν δεν υπήρχε , μπορεί να έβαζαν μπροστά τα σχέδια του Grexit» και τόνισε ότι μετέπειτα αναγνώρισαν ως συνομιλητή τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν θέσαμε σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στην Ευρώπη
Σχολιάζοντας το βιβλίο Γκαλμπρέιθ, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε: «Tο τι συζήταγε ο κ. Γκαλμπρέιθ με τον κ. Βαρουφάκη έχουν μια αξία για τον ιστορικό του μέλλοντος. Εγώ γνωρίζω τι κάναμε, ποια ήταν τα διλήμματα και τι επιλέξαμε να κάνουμε». Υπογράμμισε ότι «ήταν μεγάλες οι πιέσεις και από δυνάμεις που ήταν μέσα στο κόμμα» και επέμεινε πως διασφαλίστηκε η θέση της Ελλάδας εντός της ΕΕ σημειώνοντας: «το να σκεφτούμε το απονενοημένο διάβημα, κινήσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη θέση και τη σχέση της χώρας με την ΕΕ, τις αποκρούσαμε».

ΔημοψήφισμαGrexit«ΟΧΙ»Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα