Η παρ’ ολίγον καλοντυμένη Περιστέρα Μπαζιάνα

13:48 5/7/2016 - Πηγή: Protagon

Θα ήθελα να ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου το ενδυματολογικό στυλ δεν θα μετρούσε τόσο, όπου θα νιώθαμε ελεύθεροι να πηγαίνουμε σε γκαλά φορώντας τη φόρμα μας. Δεν ζούμε όμως σ’ έναν τέτοιο κόσμο. Αντιθέτως, ο κόσμος που ζούμε έχει στυλιστικούς νόμους και κανόνες. Και με το που σε βλέπει, βγάζει στυλιστικά συμπεράσματα.

Αν είσαι η Μαιρούλα απ’ την Κυψέλη μπορείς να αγνοήσεις κανόνες και συμπεράσματα και να συνεχίσεις να πηγαίνεις στη λαϊκή με ρούχα για κλαμπ. Και τι έγινε; Το πολύ-πολύ να σου σφυρίξει ο ψαράς και να σε σχολιάσουν

οι γειτόνισσες. Αν όμως είσαι η Περιστέρα Μπαζιάνα θα σε σχολιάσει όλο το Πανελλήνιο. Ποιο Πανελλήνιο; Ολος ο πλανήτης θα σε σχολιάσει.

Αμα είσαι η Περιστέρα Μπαζιάνα, εμφανίζεσαι σε επίσημη εκδήλωση και την επόμενη κάνουν τη στυλιστική επιλογή σου φύλλο και φτερό. Και, πίστεψέ με, δεν τους ξεφεύγει τίποτα. Μεγεθύνουν τη φωτογραφία και βλέπουν το λεκέ στη μπλούζα σου, ανακαλύπτουν τη φόδρα που κρέμεται λίγο και υποδηλώνει ένα κακοραμμένο φόρεμα και διασταυρώνουν αν έχεις ξαναφορέσει τα παπούτσια. Κι αφού τεμαχίζουν την εμφάνισή σου σαν ιατροδικαστές, βγάζουν πόρισμα: καλοντυμένος, κακοντυμένος.

Το πόρισμα για την Περιστέρα Μπαζιάνα είναι ότι η γυναίκα το παλεύει. Είναι εμφανές ότι τελευταία κάνει προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί με τους βασικούς κανόνες του αστικού στυλ που υπαγορεύει ο πρωθυπουργικός θώκος. Πρώτη Κυρία είμαι σου λέει, δεν μπορώ να πηγαίνω σ’ επίσημες εκδηλώσεις με το τζινάκι μου σαν αριστερή πασιονάρια, πρέπει να φοράω ένα καλό φόρεμα. Και το φοράει.

Αμα μπεις στο παιχνίδι και θέλεις να το παίξεις σωστά, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις ενός ειδικού της εικόνας. Αλλιώς, θα έχεις το αποτέλεσμα που είδαμε στην Κίνα: ένα φόρεμα καλό μεν, αλλά που δεν σου πήγαινε πολύ

Εγώ της βγάζω το καπέλο της Περιστέρας. Δεν κάνει χαζά πείσματα, όπως κάτι άλλοι δίπλα της που αρνούνται να φορέσουν γραβάτες, σαν δείγμα τάχα μου δήθεν επαναστατικής συμπεριφοράς, τη στιγμή που έχουν φέρει μνημόνια (η σημειολογία της μη γραβάτας δεν δηλώνει επανάσταση, αλλά επαρχιωτισμό). Η Περιστέρα δεν κατεβαίνει απ’ το αεροπλάνο να υποδεχτεί αξιωματούχους Κινέζους με κοντομάνικα, ούτε φοράει αμπέχονα στο Μαξίμου.

Η Περιστέρα έχει κάνει ένα βήμα μπρος, κατανοώντας πώς παίζεται το παιχνίδι. Φοράει το καλό φορεματάκι της και εμφανίζεται δίπλα στο πρωθυπουργό σύζυγό της. Το πρόβλημα είναι ότι μάλλον δεν έχει κατανοήσει ότι είναι ρίσκο να διαλέγει φόρεμα μόνη της, ότι καλό είναι να της το διαλέγει ένας καλός στυλίστας.

Αμα μπεις στο παιχνίδι και θέλεις να το παίξεις σωστά, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις ενός ειδικού της εικόνας. Αλλιώς, θα έχεις το αποτέλεσμα που είδαμε στην Κίνα: ένα φόρεμα καλό μεν, αλλά που δεν σου πήγαινε πολύ και που φαινόταν κάπως αταίριαστο με την περίσταση. Και θα τους κάνει να πουν: ήρθαν οι επαρχιώτες στην Κίνα. Ο Αλέξης χωρίς γραβάτα. Ο Κοτζιάς με κοντομάνικο. Και η Περιστέρα με φόρεμα για γάμο στην Παναγιά της Κάτω Ραχούλας.

Κι άμα δείχνεις επαρχιώτης, σου συμπεριφέρονται κι οι άλλοι σαν επαρχιώτη. Αυτό είναι το πρόβλημα με τους συμβολισμούς. Σε βλέπει ο άλλος αρχηγός κράτους και σκέφτεται: για να δω πώς θα το τουμπάρουμε τον χωριάτη.

ΥΓ: Ολόκληρη Vogue, μόλις βγήκατε στην εξουσία, έγραψε άρθρο και σου πρότεινε στυλ για να διαλέξεις. Μήπως να το ξανασκεφτείς κα Μπαζιάνα;

The post Η παρ’ ολίγον καλοντυμένη Περιστέρα Μπαζιάνα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα