Κυβέρνηση: «Αυτή θα είναι η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθορίστηκαν οι αρχές και οι στόχοι της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Επίσης οι υπουργοί ενημερώθηκαν για το σχετικό νομοσχέδιο

της ανακεφαλαιοποίησης το οποίο είναι έτοιμο και θα έρθει για διαβούλευση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα

Ειδικότερα, η κυβέρνηση θεωρεί:

Ότι η ανακεφαλαιοποίηση αυτή πρέπει να είναι η τελευταία, καθώς έχουν οι τράπεζες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί στο παρελθόν με σημαντικά ποσά, χωρίς όμως αποτέλεσμα.προϋπόθεση για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τη σύνδεσή της με τη διαχείριση του ζητήματος των κόκκινων δανείων αλλά και με ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των τραπεζών. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέτει ως στόχο την προώθηση κανόνων διαφάνειας στο τραπεζικό σύστημα ώστε οι τράπεζες να αποτελούν εργαλείο οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης και όχι μοχλός «για πολιτικές αδιαφανών και χαριστικών δανειοδοτήσεων που οδήγησαν στη σημερινή κρίση».ζήτημα αρχής την προστασία της πρώτης κατοικίας «για τους οικονομικά αδύναμους» (χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις π.χ. όρια αντικειμενικής αξίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας)σημαντικό το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου

Επίσης, στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός εισηγητικά παρουσίασε τον οδικό χάρτη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών της τρέχουσας περιόδου και των πολιτικών θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση εν όψει και των συζητήσεων με τους θεσμούς για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για συντονισμό και συλλογική προσπάθεια από όλους, ώστε να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα. «Δεν υπάρχουν περιθώρια στην κοινωνία για καθυστερήσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε και η Όλγα Γεροβασίλη, το ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, αλλά θα απασχολήσει επόμενη συνεδρίαση καθώς πρέπει να έχει αποκρυσταλλωθεί η σχετική μεταρρύθμιση ως τις αρχές Νοεμβρίου που κλείνει ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα, και να ψηφιστεί έως το τέλος Νοεμβρίου.

υπουργικό συμβούλιοανακεφαλαιοποίησηΤράπεζεςΚυβέρνησηHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα