«Κλειδί» η Τουρκία

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Το μείζον ζήτημα του προσφυγικού βρίσκεται στο επίκε­ντρο της συνόδου κορυφής που πραγματοποιείται σήμε­ρα στις Βρυξέλλες αλλά και στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με Γιούνκερ, χθες, και ίσως με Μέρκελ σήμερα, καθώς ανα­τράπηκε ο βασικός σχεδιασμός για τριμερή με Νταβούτογλου, αφού ανέβαλε το ταξίδι στις Βρυξέλλες μετά το τρομοκρατικό

χτύπημα σε στρατι­ωτικό όχημα στην Άγκυρα.

Σε κάθε περίπτωση η Τουρ­κία - η οποία θεωρείται το «κλειδί» στη διαχείριση της κρίσης - θα είναι ωσεί πα­ρούσα, τόσο λόγω του σχεδίου δρά­σης Ε.Ε. - Τουρκίας όσο και λόγω της γερμανοτουρκικής πρωτοβουλίας για τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Στη «σκιά» της προσφυγικής κρί­σης και της διαχείρισης των εξωτερι­κών συνόρων της Ε.Ε., ο πρωθυπουρ­γός στις επαφές που θα έχει θα θέσει στους συνομιλητές του και το θέμα της γρήγορης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, από την οποία η κυβέρνηση εξαρτά την επιτυχή υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος.

Να σημειωθεί εδώ ότι η κυβέρνηση επανειλημμένως το τελευταίο διάστη­μα έχει σημάνει συναγερμό λέγοντας ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η αξιο­λόγηση προκειμένου να υπάρξει επι­κέντρωση στο προσφυγικό, το οποίο δεν παραλείπει να αναδεικνύει ως πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι ελλη­νικό - κόντρα στις προσπάθειες ορι­σμένων πλευρών να το φορτωθεί εξ ολοκλήρου η Ελλάδα. Επίσης, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ήδη από τον Νοέμβριο του 2015 η κυβέρνηση, χωρίς ποτέ να θέσει επίσημα στο τραπέζι τη σύνδεσή τους (εφόσον δεν υπήρ­χαν θετικά σήματα και από την άλλη πλευρά), άφηνε να εννοηθεί ότι λόγω του προσφυγικού μπορεί να διεκδικηθεί χαλάρωση στο δημοσιονομικό ή εν πάση περιπτώσει στην αξιολόγηση - «δεν τα συνδέουμε εμείς, τα συνδέει η ζωή» ήταν η συνήθης επωδός.

«Κανένας συμψηφισμός»

Με τις διαστάσεις όμως που παίρνει σήμερα το προσφυγικό, την εμπλοκή του ΝΑΤΟ ύστερα από το κοινό αίτη­μα Γερμανίας - Τουρκίας - Ελλάδας και τις ανησυχίες που εγείρονται για τις προεκτάσεις που έχει αυτή η εμπλο­κή όσον αφορά τα εθνικά θέματα, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κλείσει κάθε συ­ζήτηση περί συμψηφισμού των δύο ζητημάτων.

«Εχουμε επανειλημμένως διατυπώ­σει , εμείς αλλά και οι Ευρωπαίοι, ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν το συμψηφί­ζουμε με τα ζητήματα της αξιολόγη­σης ή της οικονομίας. Και δεν έχου­με κάνει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ούτε προτιθέμεθα». Αυ­τή τη θέση εξέφρασε την Τρίτη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και επανέλαβε χθες. Εν ολίγοις η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει κάθε συζήτηση που περιλαμβάνει την υπόθεση ότι μπορεί να έχουν υπάρξει υποχωρήσεις στο προσφυγικό με πι­θανές παρενέργειες μάλιστα και στα εθνικά, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση.

Έτσι σε ό,τι αφορά τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο η κε­ντρική κυβερνητική γραμμή απορρί­πτει αιτιάσεις περί επικύρωσης γκρί­ζων ζωνών στο Αιγαίο διά της παρου­σίας του και διαβεβαιώνει περί της διασφάλισης των κυριαρχικών δικαι­ωμάτων της χώρας. Ως επίσημος στό­χος της δραστηριοποίησης του ΝΑ­ΤΟ προβάλλεται η «υποβοήθηση των τουρκικών αρχών στον εντοπισμό των διακινητών στις ακτές της Τουρ­κίας και στα τουρκικά χωρικά ύδατα». Επί της ουσίας αφήνεται να εννοηθεί ότι η παρουσία του συμφέρει την Ελ­λάδα γιατί «θα σφίξει τα λουριά» στην Τουρκία, η οποία την ίδια ώρα, κατά τους καθησυχαστικούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς, θέλει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο όχι για να προωθήσει τις διεκδι­κήσεις στο Αιγαίο, αλλά λόγω Συρίας.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο πρωθυ­πουργός κατά τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες εβδομάδες στο Νταβός με την Άνγκελα Μέρκελ φερόταν να της έχει μεταφέρει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει δύο κρίσεις ταυτόχρονα, δηλαδή και το προσφυγικό και την αξιολόγηση.

Εχθροί και «φίλοι»

Στο μεταξύ, μετά τα γεγονότα στην Άγκυρα «στον αέρα» βρίσκεται η τρι­μερής και η μίνι σύνοδος, ενώ κανο­νικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί η διμερής με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα, έναν εκ των τεσσάρων του Βίζεγκραντ που τηρούν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα για το προσφυγικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην τήρηση των δε­σμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων για τον έλεγχο των ροών. Δηλαδή την ολοκλήρωση:

- Τριών εκ των πέντε hot spots στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Χίο, Λέσβο και Λέρο) με την υπόσχεση ότι τα άλλα δύο (Σάμος, Κως) θα είναι έτοιμα σε λίγες μέρες.

- Ενός από τα δύο κέντρα μετεγκα­τάστασης στην ηπειρωτική χώρα (Σχι­στό).

Επίσης, ο πρωθυπουργός, στην προσπάθεια να αποκρούσει πιέσεις για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Σένγκεν, αναμένεται να προβάλει την καλή θέληση της χώρας στην αποδο­χή της γερμανοτουρκικής πρωτοβου­λίας για τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Από την άλλη, αναμένεται να ζητή­σει την υλοποίηση του σχεδίου δρά­σης Ε.Ε. - Τουρκίας για τη μείωση των ροών από την Τουρκία, δηλαδή την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων κατά των διακινητών στα τουρκικά παράλια, την καθιέρωση ενός αξιόπι­στου μηχανισμού μετεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη, την ενίσχυση της Ελλάδας με εξοπλισμό και στελεχικό δυναμικό, ειδικά σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των διαδικα­σιών ταυτοποίησης και καταγραφής, την τήρηση των συμφωνιών επανεισδοχής μεταναστών στις χώρες προέ­λευσής τους.

Στο μεταξύ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύνοδο η κυβέρνηση μέ­τρησε «συμμάχους» κι «εχθρούς»:

1. Η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσε­χία και η Σλοβακία (χώρες της Συνθή­κης του Βίζεγκραντ) αξίωσαν τη δια­μόρφωση Σχεδίου Β' με βασική πρό­βλεψη το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ προκειμένου να σφραγιστεί ο διάδρομος των προσφυγικών ροών προς την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, ενώ πιέζουν και για κλείσιμο συνόρων της Βουλγαρίας με την Ελλάδα. Και η Αυστρία ανακοί­νωσε αυστηρούς ελέγχους για τον πε­ριορισμό των αιτούντων άσυλο.

2. Από την άλλη, Μέρκελ και Γιούνκερ αλλά και ο Τουσκ από την Αθήνα τάχθηκαν κατά του κλεισίματος των συνόρων, ενώ ο επίτροπος Οικονομι­κών Πιέρ Μοσκοβισί διεμήνυσε ότι το κόστος του προσφυγικού δεν θα συνυπολογιστεί στο δημοσιονομικό έλλειμμα, κόστος το οποίο υπολόγισε σε 600 εκατ. ευρώ για το 2015 και 1,6 δισ. για το 2016.

Η έκβαση της συνόδου και των επιμέρους συναντήσεων θα αποκαλύψει αν η κυβέρνηση έχει πραγματική και όχι επικοινωνιακή στήριξη για το προ­σφυγικό ή αν βρίσκεται υπό ασφυκτι­κή πίεση, ως επακόλουθο των πολύ­πλευρων πιέσεων προς την Κομισιόν και το Βερολίνο από την Τουρκία και βορειοευρωπαϊκές χώρες.

ΓιούνκερΤουρκίαΒρυξέλλεςΕΕΝΑΤΟΚυβέρνησηΤσίπραςσύνοραπροσφυγικόΑιγαίοτριμερήςσύνοδοςIssue: 1904Issue date: 18-02-2016Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα