ΚΚΕ: Αγώνας δρόμου για τη διατήρηση των 26 εδρών

Τους λόγους για τους οποίους είναι κρίσιμη η ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυσή του στις εκλογές της 25ης Ιουνίου επιχειρεί να αναδείξει το ΚΚΕ την τελευταία εβδομάδα κι ενώ ο χρόνος προς την κάλπη της Κυριακής μετρά αντίστροφα.

Με άλλα λόγια, ο Περισσός θεωρεί ότι το ζήτημα της κυβέρνησης με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει κριθεί, επομένως το στοίχημα τώρα είναι για το ποια αντιπολίτευση

θα έχουμε. Ο Περισσός κάνει λόγο για «100% πραγματικά λαϊκή και μαχητική αντιπολίτευση», την οποία μπορεί να ασκήσει μόνο το ΚΚΕ και η οποία θα κάνει τη διαφορά σε αυτή τη Βουλή.

«Τώρα κρίνεται το ποιος θα κόψει τη “φόρα” της Ν.Δ., ποιος θα δίνει χαστούκια στο σύστημα, ποιος θα μπορεί να συγκρουστεί, να ανατρέψει και να καθυστερεί την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών που στηρίζουν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ» είπε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ από την Πάτρα.

Επισημαίνει πως αν το ΚΚΕ πάρει 1% – 2% παραπάνω, «θα έχει περισσότερους βουλευτές που θα παλεύουν και μέσα στη Βουλή να καταψηφίζουν αντιλαϊκούς νόμους της Ν.Δ., να αποκαλύπτουν στον λαό τι πρόκειται να φέρει η αντιλαϊκή κυβέρνηση και, κυρίως, να είναι έξω στους δρόμους του αγώνα μαζί με τον λαό».

Εξηγώντας περαιτέρω τι θα σημάνουν μερικοί παραπάνω βουλευτές στο ΚΚΕ, ανέφερε ενδεικτικά τις προηγούμενες μέρες πως οι βουλευτές του κόμματος «ήδη από τη Δευτέρα 22 Μαΐου έχουν πρωτοστατήσει μαζί με σωματεία και φορείς για να σωθούν πάνω από 16 κατοικίες και εμπορομάγαζα από τα ‘‘κοράκια’’ των τραπεζών» κι ακόμη «βρέθηκαν στους αγώνες των εργατών της Ζώνης που έκαναν ένα ακόμα βήμα για να κηρυχτεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που περιλαμβάνει και ειδικές διατάξεις για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

Αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη που παρείχαν σε κινητοποιήσεις ξενοδοχοϋπαλλήλων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Εκλογικός πήχης

Ο εκλογικός στόχος του ΚΚΕ υπενθυμίζεται ότι είναι η αύξηση του αριθμού ψήφων, καθώς ακόμη και για τη διατήρηση των εδρών που κέρδισε στις 21 Μαΐου (26 βουλευτές) χρειάζεται με την ενισχυμένη αναλογική μεγαλύτερη εκλογική δύναμη, την οποία φαίνεται να προσδιορίζει στο επιπλέον 1% με 2%. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως έχει πει ο ίδιος ο Δ. Κουτσούμπας, ότι επιδιώκει να κρατήσει τους 12 βουλευτές της Αττικής και να παραμείνει άρα τρίτη δύναμη στο λεκανοπέδιο, αλλά και τους βουλευτές που εξέλεξε για πρώτη φορά στις εξής περιφέρειες: τη Φθιώτιδα, τα Τρίκαλα, τον Βόλο, την Κοζάνη, τα Χανιά, τη Μεσσηνία, τα Γιάννενα. Αυτές είναι βουλευτικές έδρες που το ΚΚΕ επιθυμεί να διατηρήσει και με την ενισχυμένη αναλογική επιπρόσθετα στις έδρες που κατείχε μέχρι σήμερα, δηλαδή στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, την Εύβοια, τη Λάρισα, το Ηράκλειο και την Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, στόχος είναι η ανάκτηση της Λέσβου.

Ο ανταγωνισμός

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ανταγωνισμός τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί. Έτσι ο Δημήτρης Κουτσούμπας ουσιαστικά κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για συστημική αντιπολίτευση όταν διερωτάται: «Τι θα αλλάξει αν πάρει μερικές μονάδες παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ και εκλέξει λίγους παραπάνω βουλευτές;». Και προσθέτει: «Εδώ με 32% που πήρε στις εκλογές του 2019 στήριξε όλα τα εμβληματικά νομοσχέδια της Ν.Δ., πάνω από το 50% όλων των νομοσχεδίων της».

Στο κάδρο μπαίνει πιο έντονα από κάθε φορά και το ΠΑΣΟΚ, προς το οποίο πολλαπλασιάστηκαν τα βέλη τις τελευταίες ημέρες.

«Ο λύκος του ΠΑΣΟΚ και αν αναβαπτίζεται κι αν έβαψε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη του άλλαξε μήτε την κεφαλή του» ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας πως δεν μετανιώνουν ούτε για το «ρεκόρ ψήφισης και των τριών μνημονίων» ούτε που συγκυβέρνησαν με τη Ν.Δ. και τον Καρατζαφέρη.

Ενώ «ακόμα και ως αναβαπτισμένοι, ψήφισαν το 70% των νομοσχεδίων του Μητσοτάκη και δήλωναν πως είναι έτοιμοι να το ξανακάνουν, αρκεί να μην ήταν ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ΠΑΣΚΕ και τον πασοκικό συνδικαλισμό: «Είναι πλέον στο DNA τους ο συνδικαλισμός Παναγόπουλου και Καραγεωργόπουλου. Η αμαρτωλή από όλες τις απόψεις σοσιαλδημοκρατία δεν μεταπήδησε όλη στον ΣΥΡΙΖΑ, έμεινε και στο “ορθόδοξο”» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, στο στόχαστρο παραμένουν τα μικρά κόμματα που διεκδικούν την είσοδο στη Βουλή για πρώτη φορά, και ό,τι γενικότερα αποκαλεί «κόμματα μίας χρήσης», που κατά την αντίληψή του προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα και μετά εξαφανίζονται (Πλεύση, Νίκη κ.λπ.), από τα οποία πάντως ο Περισσός δεν διαχωρίζει το ΜέΡΑ25, αντιθέτως το τοποθετεί δίπλα σε παλαιότερα κόμματα «μίας χρήσης», που τώρα δεν υπάρχουν, όπως η ΔΗΜΑΡ, ο ΛΑΟΣ, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Κόντρα έχει ανοίξει ιδιαιτέρως με την Πλεύση Ελευθερίας και την αρχηγό Ζωή Κωνσταντοπούλου, στις επιθέσεις της οποίας ο Κουτσούμπας απάντησε τις προηγούμενες μέρες ουσιαστικά ότι τυγχάνει υπερπροβολής από το σύστημα, ότι θα έχει την τύχη που έχουν άλλα παρόμοια κόμματα «διάττοντες αστέρες» και ότι δεν έχει πρόγραμμα και θέσεις για τα προβλήματα του λαού, μιλά μόνο με γενικολογίες, ενώ «η μοναδική φορά που γίνεται συγκεκριμένη είναι όταν θέλει να χαϊδέψει τα ορφανά της Χρυσής Αυγής, αφού όπου σταθεί και όπου βρεθεί ουσιαστικά τους χαρακτηρίζει “αντισυστημική” δύναμη».

Διαβάστε επίσης

Το «παρών» του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη μέρα

Ο Μητσοτάκης στέλνει μηνύματα εντός ΝΔ για τα… κοστούμια – Ποια ονόματα «παίζουν» για ποια υπουργεία

Άνθηση των startups στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚΚΕ, Αγώνας,kke, agonas