Επανεκκίνηση ΠΑΣΟΚ από τις 25 Ιουνίου

Ως ευκαιρία για να γίνει το ΠΑΣΟΚ μελλοντικά επιλογή διακυβέρνησης βλέπουν στη Χαριλάου Τρικούπη τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, οι οποίοι ασχολούνται με τη στρατηγική του Κινήματος και τα επόμενα βήματα, έχουν βάλει ψηλά στην ατζέντα τις προτεραιότητες για το αύριο. Όπως εξηγούν μιλώντας στο «Π», αυτό που μπορεί να πετύχει το ΠΑΣΟΚ

είναι μέσα από τις ενέργειες και τις δράσεις του στη Βουλή να πείσει τους δημοκρατικούς πολίτες, τα χαμηλά και μεσαία στρώματα ότι επέστρεψε ο «πραγματικός αντίπαλος της Δεξιάς».

Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να αποφεύγουν να μιλούν για τα ποσοστά της Κυριακής, ωστόσο έχουν βάλει κάτω τις μετρήσεις, έχουν μιλήσει με δημοσκόπους, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι το «σκορ» που θα πετύχουν τη βραδιά των εκλογών θα είναι μεγαλύτερο από αυτό των εκλογών της 21ης Μαΐου, ενώ κορυφαία στελέχη του κόμματος υπογραμμίζουν πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιτύχει ένα ποσοστό γύρω στο 13%.

Ξεκαθαρίζουν ωστόσο ότι αυτό δεν είναι ταβάνι ούτε στόχος. Παράλληλα θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η διαφορά ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, θα μειωθεί σημαντικά, πράγμα που, όπως εξηγούν, θα τους δώσει πολιτικό χώρο αλλά και πάτημα για μελλοντικό προβάδισμα.

Στην ουσία αυτό που λένε είναι ότι θα δοθεί η ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ μέσα από τις κινήσεις που θα κάνει στη Βουλή να γίνει η «κύρια δύναμη αντιπολίτευσης». «Απέναντί μας στις 25 Ιουνίου δεν έχουμε τον κίνδυνο της ακυβερνησίας. Έχουμε τον κίνδυνο της παντοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, της ασυδοσίας και της αλαζονείας. Γι’ αυτό όλοι μαζί να τον αντιμετωπίσουμε, με το ΠΑΣΟΚ ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση αύριο και ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση ύστερα από κάποια χρόνια που ο αγώνας μας θα δικαιωθεί πλήρως». Αυτό είναι άλλωστε και το κεντρικό μήνυμα του Ανδρουλάκη.

Η πρώτη αποτίμηση

Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα φάνηκε και προεκλογικά, αφού η επιλογή ήταν μέτωπο με τη Ν.Δ. Σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, μετά και την εξονυχιστική («φύλλο και φτερό») έρευνα του οικονομικού προγράμματος της «γαλάζιας» παράταξης, το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι μπορεί να είναι η αξιόπιστη προγραμματική αντιπολίτευση.

Όπως είχαμε αποκαλύψει και στα προηγούμενα φύλλα του «Ποντικιού», όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου στη Χαριλάου Τρικούπη είχαν πέσει με τα μούτρα για να βρουν τα «κακώς κείμενα» του οικονομικού προγράμματος της «γαλάζιας» παράταξης. Θεωρούν ότι σήκωσαν ψηλά το «ψέμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για αύξηση του μέσου μισθού κατά 25%», καθώς απέδειξαν πως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης της Ν.Δ. δεν υπήρξε καμία τέτοια πρόβλεψη. Ένα θέμα που, όπως σημειώνουν, αυτοί ανέδειξαν πρώτοι και «επιβεβαίωσε μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξης ο πρώην αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης».

Αποκάλυψαν επίσης ότι στο πρόγραμμα της Ν.Δ. (2019) περιλαμβανόταν και η «μείωση του ΦΠΑ», πράγμα που, όπως υπογραμμίζουν, οδήγησε τον εκπρόσωπο της Ν.Δ. Άκη Σκέρτσο σε παλινωδίες, όπως ότι «η μείωση των έμμεσων φόρων ευνοεί τους πλούσιους εις βάρος των φτωχών». «Με τις κινήσεις μας αποδείξαμε ότι υπάρχει κοροϊδία και περιφρόνηση των πραγματικών προβλημάτων του ελληνικού λαού».

Την ίδια ώρα αφήνουν αιχμές πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος σε δύο σημαντικά «γαλάζια» λάθη, των οποίων η αποκάλυψη είχε την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα θεωρούν ότι απέδειξαν τη «γύμνια» της Νέας Δημοκρατίας σε μία σειρά από ζητήματα όπως η δημόσια υγεία, μετά και τα τραγικά περιστατικά με τους ανθρώπους να πεθαίνουν στον δρόμο λόγω της έλλειψης ασθενοφόρων, τους θεσμούς και τα «παιχνίδια» που έκαναν με τις ανεξάρτητες αρχές στο θέμα των υποκλοπών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης ο Ανδρουλάκης ταύτιζε τη διακυβέρνηση του Μητσοτάκη με αυτήν του Κώστα Καραμανλή και τον «δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας» κρούοντας καμπανάκι για την επόμενη μέρα. Όλες αυτές οι ενέργειες θεωρούν ότι εκτιμήθηκαν από τους πολίτες και γι’ αυτό θα ανταμειφθούν στις εκλογές της Κυριακής.

Στη Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι δεν είδαν καμία κόπωση από τον λαό που τους στήριξε κατά τη διάρκεια των περιοδειών, ενώ τονίζουν πως η καμπάνια του δεύτερου γύρου ήταν πιο επιτυχημένη παρά τις άτυχες στιγμές που είχαν σε τηλεοπτικό αέρα άπειρα στελέχη, τα οποία μπορεί να θόλωσαν για μικρό διάστημα το μήνυμα της παράταξης. Όσο για το θέμα που προέκυψε με τους μειονοτικούς βουλευτές της Θράκης, θεωρούν ότι αυτό άνοιξε από τη Ν.Δ. και ξεκαθαρίζουν: «Εμείς εκπροσωπούμε την ενότητα και όχι τον διχασμό του λαού μας για λίγα ψηφαλάκια».

Αυτοί που θα βγουν μπροστά

Στο μυαλό του ο Ανδρουλάκης έχει ήδη τα πρόσωπα που θα τον συντροφεύουν την επόμενη μέρα και θα είναι στην πρώτη γραμμή για τη μάχη της Βουλής απέναντι σε ένα «κέντρο εξουσίας» όπως αυτό του Μητσοτάκη. Στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να αξιοποιήσει όλα τα στελέχη και τους βουλευτές του για να μπορέσει όσο το δυνατόν περισσότερο να κάνει αξιόπιστη αντιπολίτευση.

Ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα θα είναι ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος, ο επίσης βουλευτής Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής και οι βουλευτές Μιχάλης Κατρίνης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θανάσης Γλαβίνας, Νάντια Γιαννακοπούλου, Ευαγγελία Λιακούλη, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Το «παρών» του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη μέρα

Ο Μητσοτάκης στέλνει μηνύματα εντός ΝΔ για τα… κοστούμια – Ποια ονόματα «παίζουν» για ποια υπουργεία

Άνθηση των startups στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επανεκκίνηση ΠΑΣΟΚ, 25 Ιουνίου,epanekkinisi pasok, 25 iouniou