Κίνδυνος έξαρσης γαστρεντερίτιδας, ηπατίτιδας, Covid, ιού Δυτικού Νείλου και ελονοσίας στις πλημμυρισμένες περιοχές

Μπροστά στο εφιαλτικό σενάριο τις επόμενες εβδομάδες να ξεσπάσουν επιδημίες από τα μολυσμένα νερά βρίσκονται τώρα οι πλημμυροπαθείς που έχουν χάσει τα πάντα.

Οι πιθανότεροι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού περιλαμβάνουν γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α, νοσήματα του αναπνευστικού (CoViD, λεγεωνέλλωση) και νοσήματα που μεταδίδονται μέσω τρωκτικών ή άλλων ζώων (λεπτοσπείρωση, Ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία).

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημόσιας Υγείας Φωφώς Καλύβα προς τους επαγγελματίες Υγείας της πληγείσας περιοχής με τίτλο: «Ενημέρωση

Επαγγελματιών Υγείας για την έγκαιρη ανίχνευση, καταγραφή και δήλωση τροφιμογενών και υδατογενών νοσημάτων, καθώς και ζωονόσων για την προστασία του πληθυσμού και της Δημόσιας Υγείας στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες».

Σκοπός της εγκυκλίου, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ιατρικού προσωπικού και των άλλων επαγγελματιών Υγείας, για την έγκαιρη διάγνωση και επιδημιολογική καταγραφή νοσημάτων, η εμφάνιση των οποίων ευνοείται από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Προσοχή στα νεκρά ζώα και ποντίκια

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την έγκαιρη αναγνώριση και τον εργαστηριακό έλεγχο πιθανών κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Πρόκειται για μικροβιακή λοίμωξη, που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα. Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Η λεπτόσπειρα μπορεί να μεταδοθεί όταν ούρα ή ιστοί μολυσμένου ζώου και ποντικιών έρθουν σε επαφή με βλεννογόνους (των οφθαλμών, της μύτης και του στόματος) ή με λύσεις συνεχείας του δέρματος. Επίσης, η μετάδοση μπορεί να γίνει έμμεσα όταν ο άνθρωπος έρθει σε επαφή με μολυσμένο από ούρα περιβάλλον (κολύμπι ή έκθεση σε μολυσμένα νερά, κατάποση μολυσμένης τροφής).

Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται από:

πυρετό,

κεφαλαλγία,

ρίγος,

μυαλγίες,

ένεση επιπεφυκότων

και, λιγότερο συχνά:

μηνιγγίτιδα,

εξάνθημα,

ίκτερο ή νεφρική ανεπάρκεια.

Η λεπτοσπείρωση θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση ασθενών με αιφνίδια εμφάνιση πυρετού, ρίγη, υπεραιμία επιπεφυκότων, πονοκέφαλο, μυαλγίες και ίκτερο.

Αύξηση κρουσμάτων

Περαιτέρω και δεδομένης της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας των επηρεαζόμενων περιοχών, βάσει των ειδικών καιρικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, το ερχόμενο διάστημα θεωρείται αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων που οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Ως εκ τούτου, εφίσταται η προσοχή στην έγκαιρη ανίχνευση, καταγραφή και δήλωση ύποπτων ή/και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ζητείται η επαγρύπνηση των επαγγελματιών Υγείας για τις περιπτώσεις αντιμετώπισης επιμόλυνσης τραυμάτων από βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος και μυκητιάσεις. Επιπλέον, δέον όπως ληφθεί μέριμνα καθώς, λόγω συνθηκών, δεν είναι απίθανη η πρόκληση δηγμάτων από άγρια ή και οικόσιτα ζώα και ερπετά.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για την υγειονομική φροντίδα ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι έγκυες, άτομα με χρόνια νοσήματα, κινητικές ή άλλες δυσκολίες, άτομα τρίτης ηλικίας.

Οι επαγγελματίες Υγείας, ανεξάρτητα της δομής στην οποία υπηρετούν, συνιστάται να παρέχουν στον πληθυσμό της περιοχής, οδηγίες προφύλαξης και προστασίας της υγείας και της ψυχικής υγείας καθώς και να καθοδηγούν τους πολίτες με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ορθή και αποτελεσματική χρήση των υπηρεσιών υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Λάρισα-κακοκαιρία Daniel: Σοκαριστικό βίντεο με αστυνομικούς – «Θα πέσει ξύλο, θα μπούμε μέσα στον κόσμο»

Κακοκαιρία Daniel: Εφιάλτης δίχως τέλος- 15 νεκροί, ανυπολόγιστες καταστροφές – Ανησυχία και για τη δημόσια υγεία (Video-Photos)

Παιδιά: Απαραίτητο το ετήσιο τσεκάπ των ματιών τους- Ποιες ασθένειες τα απειλούν

Keywords
Τυχαία Θέματα