ΚKE: Τα μηνύματα Κουτσούμπα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας και την απλή αναλογική

Πολλαπλά είναι τα μηνύματα που στέλνει για τις εκλογές ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ανεβάζοντας ταυτόχρονα την «ένταση», καθώς μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον.

Μεταξύ άλλων το ΚΚΕ δίνει έμφαση στις εκλογές της απλής αναλογικής μια και θεωρεί ότι εκεί θα αποτυπωθεί η πραγματική δύναμη του κόμματος αλλά και το αποτέλεσμα της στρατηγικής ανοιγμάτων, του

«καλέσματος συμπόρευσης» δηλαδή.

Την ίδια ώρα επιχειρεί να αποδομήσει τις δεύτερες κάλπες, λέγοντας πως «οι δεύτερες εκλογές», όπου θα ισχύσει η ενισχυμένη αναλογική, «γίνονται μόνο για να ενισχυθούν τα δύο πρώτα κόμματα, για να κάνουν αυτό που έχουν ως εκλογικό στόχο, δηλαδή μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, κλέβοντας επίσης και έδρες από τα υπόλοιπα κόμματα».

Εντούτοις, σημειώνει ότι κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να προκύψει και από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, επομένως «τζάμπα θα ταλαιπωρηθεί ο λαός». Κι αυτό διότι η εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ότι στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο κυβέρνησης Ν.Δ. με ΠΑΣΟΚ, και όχι μόνο αυτό της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του (στο cnn.gr) ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ (διότι, όπως ανέφερε, δεν τους χωρίζει καμία άβυσσος), αν και, όπως είπε, δεν είναι η πρώτη τους επιλογή, ούτε προτεραιότητά τους σε αυτή τη φάση, μόνο σε έσχατη ανάγκη λόγω ακυβερνησίας, η οποία όμως εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει.

«Λογικά θα επιδιώξουν να βρουν άλλες κυβερνητικές λύσεις, που θα εξυπηρετούν και το δικομματικό παιχνίδι περισσότερο από ό,τι ένας “μεγάλος συνασπισμός”» πρόσθεσε.

Επίσης, ένα βασικό μήνυμα που αναδεικνύει ο Περισσός είναι ότι «όλοι μπορούν να κυβερνήσουν με όλους», μπορούν να υπάρξουν διάφορες συνθέσεις κυβερνητικής συνεργασίας από τα αστικά κόμματα, εφόσον αυτά στα μεγάλα στρατηγικά ζητήματα συμπλέουν. Επομένως η στρατηγική τους θα είναι εξ ορισμού «αντιλαϊκή» με μοναδικό αντίπαλο δέος το ΚΚΕ. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Περισσό, μόνη προστασία για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τα νοικοκυριά, είναι η ισχυροποίησή του στην κάλπη.

Οι αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο παγίως στρέφει τα βέλη του το ΚΚΕ, γίνονται όλο και πιο σκληρές σε μια προσπάθεια να αποκρούσει την πίεση από τη στρατηγική της Κουμουνδούρου να συσπειρώσει το αριστερό κοινό στη δική της κάλπης με τη στρατηγική του αντιμητσοτακισμού, το πρόταγμα «να φύγει ο Μητσοτάκης». 

Έτσι, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ερωτηθείς σχετικά αναφέρθηκε εκ νέου στους λόγους για τους οποίους το ίδιο απορρίπτει κατηγορηματικά τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση συνεργασίας αλλά και κατά συνέπεια τους λόγους για τους οποίους χαρακτηρίζει «μούφα» την πρόταση μετεκλογικής συνεργασίας που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι η εκτίμηση αυτή στηρίζεται και στην ιστορική εμπειρία, δηλαδή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «που θα άλλαζε τα πάντα, που δεν θα ’φερνε μνημόνια και στη συνέχεια όχι προοδευτική, όχι αριστερή δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση, όχι απλώς μούφα, αλλά ήταν η χειρότερη κυβέρνηση και το χειρότερο μνημόνιο που έφεραν όλων των εποχών».

Τέλος, ο Δημήτρης Κουτσούμπας μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας λέγοντας πως το κλίμα στον κόσμο είναι πολύ θετικό και πως οι ψηφοφόροι που το προσεγγίζουν θεωρούν ότι μόνο το ΚΚΕ παλεύει κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Σημειώνει επίσης πως πολλοί αναφέρουν «ότι θα ψηφίσουν το ΚΚΕ για πρώτη φορά και μας αναφέρουν ότι ξέρουν πολλούς ακόμα που θα κάνουν το ίδιο». Σε κάθε περίπτωση διαβεβαιώνει ότι «απέναντι στον κόσμο που προσβλέπει σήμερα στο ΚΚΕ» και θα φτάσει στην κάλπη, αγνοώντας τους εκβιασμούς και τα ψευτοδιλήμματα που θα δυναμώσουν τις επόμενες βδομάδες, «αναλαμβάνουμε μία δέσμευση: ό,τι λέμε προεκλογικά, αυτό θα κάνουμε και μετεκλογικά».

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Marc: Στις 6 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023 – ΠΑΣΟΚ: Οργή για Μητσοτάκη λόγω… fake news

Ντογιάκος: Όποτε θέλω θα εκφράζομαι – Αν ήξερα για έλεγχο της ΑΔΑΕ θα τον εμπόδιζα

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΚKE, Κουτσούμπα,kKE, koutsouba