Ισραήλ: Πράσινο φως της κυβέρνησης για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου

ΚΟΣΜΟΣ

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα μια αναθεωρημένη συμφωνία για να επιταχυνθεί η εκμετάλλευση ενός μεγάλου θαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου, ανέφερε σε δήλωσή της εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στις εταιρείες Noble Energy με έδρα το Τέξας και Delek Group με έδρα του Ισραήλ να επιταχύνουν την ανάπτυξη του κοιτάσματος αερίου Λεβιάθαν.

Η προηγούμενη

συμφωνία είχε ακυρωθεί ως "αντισυνταγματική" από το Ανώτατο Δικαστήριο επειδή περιείχε μια διάταξη που δέσμευε το κράτος να μην αλλάξει για δέκα χρόνια τους όρους της συμφωνίας.

Η αποκαλούμενη "διάταξη σταθερότητας" προκάλεσε πολλές επικρίσεις καθώς εμπόδιζε μελλοντικές κυβερνήσεις και κοινοβούλια να προβούν σε αλλαγές της αμφιλεγόμενης συμφωνίας η οποία, σύμφωνα με αντιπάλους της, ορίζει πολύ υψηλές τιμές για το αέριο και δημιουργεί μονοπώλιο.

Η κυβέρνηση ελπίζει πως η νέα διατύπωση, η οποία επιτρέπει σε μελλοντικές κυβερνήσεις να τροποποιήσουν τη συμφωνία, δεν θα προκαλέσει άλλες αντιρρήσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο.

νέα συμφωνία ενσωματώνει τα σχόλια που λάβαμε από το Ανώτατο Δικαστήριο", δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την έναρξη της τακτικής εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε η συμφωνία.

Το Λεβιάθαν είναι ένα γιγάντιο κοίτασμα 622 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου που βρέθηκε το 2010 στα ανοικτά των ισραηλινών ακτών στη Μεσόγειο. Η σύμπραξη Noble-Delek ελπίζει ότι η παραγωγή αερίου από το κοίτασμα αυτό θα αρχίσει μέχρι τα τέλη του 2019.

Ισραήλσυμφωνίαφυσικό αέριοΛεβιάθανHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα