Ιαπωνία: «Δικαίωμα της λήθης» σε πρώην κατάδικο για παιδεραστία

ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιαπωνία κάνει ακόμα ένα βήμα προς την αναγνώριση του «δικαιώματος στη λήθη» στο διαδίκτυο για άτομα τα οποία έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε μετά την προσφυγή ενός άντρα ο οποίος είχε συλληφθεί και εκτίσει ποινή για παιδεραστία και παιδική πορνογραφία. Σύμφωνα με το δικαστή, η Google πρέπει να αφαιρέσει από το διαδίκτυο ειδήσεις

σχετικά με τη σύλληψη του άντρα, καθώς και τα προσωπικά του στοιχεία, καθότι σύμφωνα με τον δικαστή θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να οικοδομήσει εκ νέου τη ζωή του χωρίς εμπόδια από το παρελθόν.

Ο δικαστή αναφέρει πως «ανάλογα με τη φύση του εγκλήματος, τα άτομα θα πρέπει να είναι σε θέση να επανενταχθούν στην κοινωνία με ένα «καθαρό» παρελθόν, από τη στιγμή που έχει μεσολαβήσει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα».

Είναι η πρώτη φορά που η ιαπωνική δικαιοσύνη ζητά την απομάκρυνση πληροφοριών από το διαδίκτυο, επικαλούμενη το «δικαίωμα στη λήθη», κάτι που έχει κατοχυρωθεί κυρίως στην νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να ξεκινήσει μια συζήτηση στην Ιαπωνία για το αν οι αρχές μπορούν να συμβιβάσουν το δικαίωμα του ατόμου να απομακρύνει από το ίντερνετ πληροφορίες που το αφορούν, όπως για παράδειγμα ένα έγκλημα που διαπράχθηκε στο παρελθόν, με την ελευθερία της πληροφόρησης και το δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει.

Ιαπωνίαδικαίωμα στη λήθηGoogleHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα