Η Τουρκία «ξεκλειδώνει» το χρέος;

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

«Ξέκοψε» την κουβέντα για τα πλεονάσματα ο Μοσκοβισί

Σταθερότητα, σταθερότητα και πάλι σταθερότητα – και βεβαίως επενδύσεις και ανάπτυξη – είναι το μήνυμα που στέλνουν – σε μια κρίσιμη και γεωπολιτικά στιγμή – Ευρώπη και ΗΠΑ διά των εκπροσώπων τους την εβδομάδα που διανύουμε. Τα υπόλοιπα – το πώς θα επιτευχθεί αυτή – είναι ψιλά γράμματα αφού κατά τα λοιπά η παρότρυνση είναι να υπάρξει προσήλωση και ταχεία εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος.

Σήμερα, στη σκιά των εξελίξεων στη γείτονα και λίγες

μέρες μετά την επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μο-σκοβισί, την Αθήνα επισκέπτεται ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κίνα για τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20. Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει στις 2 το μεσημέρι.

Η κυβέρνηση είδε προφανώς με ικανοποίηση τα ενθαρρυντικά μηνύματα που απέστειλε ο Λιου μια μέρα πριν από την επίσκεψή του με συνέντευξή του στους «Financial Times». Σύμφωνα με τα όσα είπε λοιπόν ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, φαίνεται ότι για την Ουάσιγκτον τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος καθιστούν πιο επιτακτική την ανάγκη να ξεκινήσει γρήγορα η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ώστε η χώρα να μπει σε σταθεροποιητική τροχιά: «Θα ήλπιζα (σ.σ.: η πρόσφατη τοπική αναστάτωση) να αλλάξει το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, γιατί από μόνο του αυτό είναι σωστό να γίνει και γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωπολιτικά σημαντική θέση και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το οικονομικό της μέλλον». Ο ίδιος τόνισε ότι η γεωπολιτική σημασία της χώρας έχει επανέλθει στο προσκήνιο ούτως ή άλλως λόγω του προσφυγικού.

Αυτήν τη στάση η κυβέρνηση τη βλέπει ως πραγματική ευκαιρία δεδομένου ότι στις προθέσεις των Τσίπρα - Τσακαλώτου περιλαμβάνεται το αίτημα για… πολιτική διαμεσολάβηση της αμερικανικής διοίκησης στο ΔΝΤ ώστε να βάλει νερό στο κρασί του για τα εργασιακά, επί των οποίων εκφράζει ακραίες απαιτήσεις που, όπως λένε στην κυβέρνηση, απέχουν από την ελληνική κι ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Πιέσεις στον Σόιμπλε

Μάλιστα, η Αθήνα ευελπιστεί και σε διαμεσολάβηση προς την πλευρά Σόιμπλε, ο οποίος αποτελεί το κύριο ευρωπαϊκό ανάχωμα στη γρήγορη εκκίνηση της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε αυτού του είδους την άσκηση πιέσεων προς τις δύο κατευθύνσεις εμφανίστηκε θετικός και ο Μοσκοβισί στις αρχές της εβδομάδας.

Από το κυβερνητικό επιτελείο εξηγούν ότι η απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου προβλέπει ούτως ή άλλως την έναρξη αυτής της συζήτησης το φθινόπωρο, ωστόσο λαμβάνουν τα μέτρα τους, αξιοποιώντας πρόσθετους παράγοντες (όπως τη γεωπολιτική συγκυρία λόγω Τουρκίας) προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις εξαιτίας των υπέρμετρων πιέσεων που ασκεί η πλευρά των δανειστών.

Στη με κάθε τρόπο αποδυνάμωση αυτών των πιέσεων ποντάρει η κυβέρνηση λοιπόν όταν λέει ότι (όπως και η άλλη πλευρά) επιθυμεί τη γρήγορη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης. Ως «όπλο» σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας σε παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, που μετά τα γεγονότα στην Τουρκία θα υπογραμμίσει ακόμη πιο εμφατικά.

Βέβαια και ο Λιου και ο Μοσκοβισί, με τον τρόπο του ο καθένας, ζητούν να εφαρμοστούν μέχρι κεραίας τα συμφωνηθέντα. Ο πρώτος διά των «F.T.» ζήτησε «μεγαλύτερη πρωτοβουλία ως προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων» ενώ ο Μοσκοβισί επανέλαβε τα περί της ανάγκης ανάληψης της ιδιοκτησίας του προγράμματος. Η παρότρυνση αυτή, βέβαια, δεν απευθύνεται μόνο προς την κυβέρνηση αλλά προς το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Μάλιστα, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε αυτήν την ανάγκη για εσωτερική συνεννόηση μεταξύ της κυβέρνησης με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους.

Εργασιακά και πλεονάσματα

Ωστόσο από τα παραπάνω δεν προεξοφλείται κάποια θετική εξέλιξη για τα εργασιακά, καθώς, όπως έχουμε περιγράψει αρκετές φορές, οι οιωνοί (και της ευρωπαϊκής πραγματικότητας – εργασιακή μεταρρύθμιση που επιχειρείται να περάσει στη Γαλλία και τα όσα ήδη εφαρμόζονται στη Γερμανία, π.χ. οι mini jobs) δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικοί.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει να λέει ότι στα εργασιακά διεκδικεί να ληφθεί υπόψη το «ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο» και, όπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, αυτό ήταν το ένα από τα τρία σημεία πάνω στα οποία υπήρξε συναντίληψη με τον Μοσκοβισί. Τα άλλα δύο ήταν να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για το χρέος. Ο επίτροπος στις δημόσιες δηλώσεις του εστίασε στην ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και κατά τα λοιπά περιορίστηκε στο ότι το ζήτημα δεν είναι η αποδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο για την κυβέρνηση ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018 (ουσιαστικά για τα έτη 2018 και 2019 που πρέπει να συμπεριλάβει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα), ο Μοσκοβισί είπε ότι δεν θέλει να ανοίξει η συζήτηση κι επέμεινε στην ευρωπαϊκή θέση ότι και μετά το 2018 πρέπει να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5%. Ωστόσο η κυβέρνηση θεωρώντας ότι ο στόχος για τα πλεονάσματα συνδέεται άμεσα με τη ρύθμιση του χρέους βάζει το θέμα στην αναμονή, αφήνοντας την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου για αργότερα.

Από την κυβέρνηση τέθηκε το θέμα της μεγαλύτερης ελευθερίας κινήσεων στη «μικροδιαχείριση» της εφαρμογής του προγράμματος (δηλαδή μεγαλύτερη ελευθερία στην προώθηση πρωτοβουλιών και νομοσχεδίων που δεν αφορούν κεντρικούς άξονες του μνημονίου), καθώς, όπως είπε ο Τσακαλώτος, είναι «αντίφαση, όταν οι θεσμοί απαιτούν μικροδιαχείριση του προγράμματος και ταυτόχρονα ζητούν η Ελλάδα να έχει την ιδιοκτησία του». Πάντως ο Μοσκοβισί επέμεινε σε αυτό το τελευταίο…

ΜοσκοβισίΛιούΤσίπραςΤουρκίαχρέοςΕΕΗΠΑIssue: 1926Issue date: 21-07-2016Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα