Η Σκωτία μπορεί να μπλοκάρει το Brexit - Δεν αποκλείουν νέο δημοψήφισμα Μπλερ και Μέιτζορ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν είναι πολλοί αυτοί που ακόμη και στη Βρετανία δεν γνωρίζουν πολλά για το τμήμα 2 του νόμου για τη Σκωτία που δίνει το δικαίωμα στην πρωθυπουργό και την κυβέρνησή της και τη νομική δύναμη να μπλοκάρει την ενεργοποίηση του άρθρου 50, όπου ενεργοποιεί τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η συντηρητική βουλευτής Anna Soubry έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά σε συνέντευξη της στον Guardian. Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει ασκήσει έφεση

στην απόφαση του Ανώτατου δικαστηρίου της χώρας που απαιτεί την έγκριση του κοινοβουλίου για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, αλλά η κυβέρνηση της Σκωτίας μπορεί να ισχυριστεί ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 απαιτεί την έγκριση και του κοινοβουλίου της Σκωτίας.

Η βουλευτής θεωρεί ότι αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα καθώς ο νόμος είναι σαφής και ορίζει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν επεμβάσεις που αφορούν θέματα της Σκωτίας χωρίς την έγκριση του Σκωτσέζικου κοινοβουλίου.

Είναι γνωστό ότι η Σκωτία τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και η πρωθυπουργός και το κόμμα της επιδιώκουν την παραμονή στην ΕΕ, είναι δεδομένο ότι εάν δοθεί η ευκαιρία το κοινοβούλιο της Σκωτίας δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει συναίνεση στην έξοδο της Βρετανίας.

Οι απόψεις των ειδικών για το εάν πρέπει να δοθεί αυτό το δικαίωμα στη Σκωτία διίστανται. Η Βουλή των Λόρδων έχει ζητήσει νομική συμβουλή για το θέμα από τον Sir David Edward, ο οποίος υποστηρίζει ότι απαιτείται η συναίνεση του κοινοβουλίου της Σκωτίας. Όμως, η νομικός Fiona Killen πιστεύει ότι το Βρετανικό Κοινοβούλιο παραμένει το απόλυτο όργανο να νομοθετεί και να νομοθετεί και για την Σκωτία.

Αλλά το ζήτημα είναι πολύπλοκο. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Mark Elliot πιστεύει ότι η Σκωτία μπορεί να μπλοκάρει το Brexit. Αν και πολλοί νομικοί υποστηρίζουν ότι ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος κάτι που μπορεί να πυροδοτήσει μία νέα διαμάχη στο ήδη διχασμένο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεδομένη η καθυστέρηση

Η Βρετανία μπορεί να μην είναι σε θέση να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 στο χρονοδιάγραμμα που έχει ορίσει η Μέι, είπε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο, όπως αναφέρει άρθρο του Guardian.

O Joseph Muscat, τόνισε ότι η ΕΕ δεν μπλοφάρει όταν λέει ότι Βρετανία δεν πρόκειται να έχει πρόσβαση στην Κοινή Αγορά, εάν θέλει να περιορίσει την ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων στη χώρα, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να μπλοκάρει τη συμφωνία.

Ο ίδιος είπε ότι είναι πάρα πολύ πιθανό μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, να υπάρξουν καθυστερήσεις στην ενεργοποίηση του άρθρου 50.

Την ίδια ώρα σημερινό άρθρο του Bloomberg ανέφερε ότι οι πιέσεις στη βρετανική λίρα έχουν περιοριστεί καθώς η αγορά θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ μπορεί να διαρκέσουν έως και μία δεκαετία.

Δεν αποκλείουν νέο δημοψήφισμα οι Μπλερ και Μέιτζορ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ θεωρεί «απολύτως αξιόπιστη» την ιδέα περί διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ η οποία θα μπορούσε μάλιστα να αποφευχθεί, σύμφωνα με τον διάδοχό του στην Ντάουνινγκ Στριτ, τον Τόνι Μπλερ, «αν ο λαός το αποφασίσει».

Σε δύο χωριστές παρεμβάσεις τους, οι πρώην πρωθυπουργοί, οι οποίοι είχαν διεξαγάγει εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, εκτιμούν πως η διαδικασία εξόδου εξακολουθεί να είναι αναστρέψιμη, ενώ η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι σκοπεύει να αρχίσει αυτή τη διαδικασία έως τα τέλη Μαρτίου 2017.

Αρνούμενος «την τυραννία της πλειοψηφίας», ο συντηρητικός Τζον Μέιτζορ δήλωσε χθες Πέμπτη στη διάρκεια ιδιωτικού δείπνου πως είναι «απολύτως αξιόπιστη» η ιδέα να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για τους όρους της συμφωνίας που η χώρα έχει διαπραγματευθεί με την ΕΕ, όπως αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

«Ακούω να λένε πως το 48% που ψήφισε υπέρ της παραμονής» στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου «δεν πρέπει να έχει λόγο για ό,τι συμβεί. Είναι δύσκολο να δεχτώ κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός της συντηρητικής βρετανικής κυβέρνησης (1990-1997), ο οποίος πρόσθεσε πάντως ότι σέβεται την ψήφο των Βρετανών.

Ο Εργατικός διάδοχός του, ο Τόνι Μπλερ, εκτιμά από την πλευρά του πως «είναι ακόμη δυνατό να σταματήσουμε το Brexit, αν το αποφασίσει ο βρετανικός λαός, αφού είδαμε τι σημαίνει πραγματικά». «Δεν λέω πως θα σταματήσει, αλλά πως αυτό είναι δυνατόν», δήλωσε ο Μπλερ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες από το περιοδικό New Statesman.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

BrexitΣκωτία Brexitακύρωση BrexitHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα