Η Πολωνία ειρωνεύεται τις προειδοποιήσεις της ΕΕ: Θα διαβάσουμε το κείμενο όταν βρούμε χρόνο

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βατσικόφσκι υποβάθμισε σήμερα την προειδοποίηση που απηύθυνε χθες η ΕΕ στη χώρα του δηλώνοντας ότι θα διαβάσει το κείμενό της "μέσα σε μερικές ημέρες, όταν θα έχει μια στιγμή ελεύθερη".

"Αντιμετωπίζουμε το έγγραφο αυτό ως μια άποψη, ως μια πρόταση, που δεν μας υποχρεώνει σε τίποτε", δήλωσε στον δημόσιο ραδιοσταθμό, διευκρινίζοντας ότι διαβίβασε το κείμενο των περίπου 20 σελίδων στην πρωθυπουργό Μπεάτα Σίντλο και στον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, που με τη σειρά τους πρέπει να το διαβιβάσουν στο κοινοβούλιο.

"Μέσα σε μερικές ημέρες

θα έχω την ευκαιρία να λάβω γνώση, ίσως όταν θα έχω μια στιγμή ελεύθερη", πρόσθεσε.

Αφού χρονοτρίβησε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε χθες ένα νέο βήμα στην πρωτοφανή διαδικασία που έχει αναλάβει εναντίον της Βαρσοβίας, απευθύνοντάς της μια "γνωμοδότηση για το κράτος δικαίου". Ελπίζει ότι θα ωθήσει τη συντηρητική πολωνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις επίμαχες μεταρρυθμίσεις της στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η διαδικασία αυτή, που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι τώρα, μπορεί να καταλήξει ως ύστατη προσφυγή σε κυρώσεις, όπως στην άρση των πολωνικών δικαιωμάτων ψήφου στους κόλπους της ΕΕ.

Η πρώτη πολωνική αντίδραση εκφράσθηκε χθες πολύ πιο επιφυλακτικά από τον δεύτερο στην ιεραρχία της πολωνικής διπλωματίας, τον Κόνραντ Σιμάνσκι, ο οποίος υπογράμμισε πως η άποψη των Βρυξελλών "είναι γνωστή στην κυβέρνηση" από καιρό και το γεγονός ότι διατυπώνεται γραπτώς "δεν φέρνει τίποτε καινούριο".

ΠολωνίαΠολωνός ΥΠΕΞπροειδοποιήσεις ΕΕ στην ΠολωνίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα