Η Κεντροαριστερά... ναυάγησε πριν προλάβει να αποπλεύσει

ΠΟΛΙΤΙΚΗΈντυπη Έκδοση

Σε ναυάγιο φαίνεται να οδηγείται η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού για την ανασυγκρότηση της Κεντροα­ριστεράς μετά και την ανταλλαγή αιχμηρών σχολίων και επιστολών εκατέρωθεν. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ενημέρωσε αργά το βράδυ της Τρίτης τους συνεργάτες της ότι σκοπεύει να συγκαλέσει σήμερα στις τρεις το μεσημέρι το Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκειμένου να αποφασιστεί η πορεία ενοποίησης του χώρου,

όπου και θα δοθεί τελεσίγραφο στο Ποτάμι να αποφασίσει αν επιθυμεί να συμμετέχει ή όχι.

Είναι τέτοια η ένταση μεταξύ των δύο κομμάτων, με την πρόεδρο του ΠΑ­ΣΟΚ να κατηγορεί τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι δεν έχει μπέσα και φλερ­τάρει, ερήμην των στελεχών του, με τη Ν.Δ. και τη Σεβαστουπόλεως να απαντά ότι η Φώφη Γεννηματά ονειρεύεται να κληρονομήσει το Ποτάμι, όπως κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ.

Ο βαρύς υπαινιγμός ότι εκλέχτηκε στην ηγε­σία του ΠΑΣΟΚ λόγω του πατέρα της έμεινε για ώρες αναπάντητος, αν και η Φώφη Γεννηματά αναμένεται στη σημερινή της ομιλία να εξαπο­λύσει δριμεία επίθεση κατά του επικεφαλής του Ποταμιού για τη στάση του.

Όπως θέλουν οι πληροφορίες, το βράδυ της Τρίτης αποφασίστηκε πως αν τελικά η ηγεσία του Ποταμιού αρνηθεί τη συμπόρευση, θα α­νακοινωθεί η διοργάνωση συνεδρίου ώς τα μέσα Δεκεμβρίου προκειμένου όσες κινήσεις, κόμματα και αυτόνομες προσωπικότητες το ε­πιθυμούν να συμμετάσχουν, ώστε να δημιουργηθεί ο νέος φορέας. Είχε προηγηθεί το αίτημα αναβολής για χτες της συνεδρίασης των εκπρο­σώπων των δύο κομμάτων προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν το βράδυ της Τρίτης από τη δημοσίευση ανοιχτής επιστολής των εκπροσώπων του Ποταμιού Δημήτρη Τσι- όδρα και Παύλου Αβραμίδη, που απαντούσε στις θέσεις που πρότεινε η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε επιστολή που είχε στείλει -χω­ρίς να τη δημοσιοποιήσει- το βράδυ της Δευ­τέρας. Από το Ποτάμι σχολίασαν ότι η επιστο­λή εστάλη επειδή διέρρευσαν στοιχεία από την αντίστοιχη πρώτη επιστολή της Χαριλάου Τρικούπη, που υπογράφουν ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης και ο Χρήστος Πρωτόπαπας.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου ενοχλήθηκαν από τις αιχμές που εμπεριείχε η επιστολή, ση­μείωναν πως η αναβλητική στάση του Σταύ­ρου Θεοδωράκη και η συνεχής εμφάνιση προ­σκομμάτων για τη συνεργασία τους οφείλεται στο γεγονός ότι έχει διαφορετικές στοχεύσεις. Μάλιστα, συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά επεσήμαναν ότι στο θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών, έτσι όπως τοποθετείται η Σεβα­στουπόλεως, είναι προφανές ότι έχει κάνει την επιλογή της για συνεργασία με τη Ν.Δ.

Στο παρασκήνιο πάντως καταβάλλονται προ­σπάθειες να πέσουν οι τόνοι και να εξομαλυνθεί η κατάσταση, παρότι δεν μπορεί να κρυφτεί η πολύ κακή χημεία του Σταύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά.

Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχουν στελέχη που επεσήμαιναν εδώ και καιρό ότι δεν μπορεί ο διάλογος να είναι ατέρμονος και ο Θεοδωράκης να παίζει με τις καθυστερήσεις.

Στελέχη όπως ο Κώστας Λαλιώτης και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, που συνεργάζονται στενά με τη Φώφη Γεννηματά, επέμεναν ότι πρεπει να μπει ενα χρονικο οριο στον διάλογο και να αποκαλυ- φθεί η ουσιαστική απροθυμία του Σταύρου Θεοδωράκη.

Οι ουσιαστικές δι­αφορές στις δύο ε­πιστολές, όπως τις περιέγραψε με άρ­θρο του στα «Νέα» ένας από τους ε­πικεφαλής του Διαλόγου για τις Προοδευτι­κές Μεταρρυθ­μίσεις, ο Γιάννης Δατσέρης, αφορά τα εξής σημεία:

Αν το Μητρώο των εκλογέων σε παναληπτική εκλο­γή μεταξύ των δύο πρώτων υποψη­φίων θα είναι α­νοιχτό ή κλειστό.

Αν τα υφιστάμενα κόμματα θα διαλυθούν με­τά την εκλογή αρχηγού ή έπειτα από ιδρυτικό συνέδριο.

Τη στάση του νέου φορέα απέναντι στις κυ­βερνητικές συνεργασίες.

Όπως επισημαίνει ο Δατσέρης για το πρώτο, είναι προφανές ότι το Ποτάμι που το θέτει τε­λεί εν αδίκω, αφού δεν μπορεί ένας εκλογικός κατάλογος να είναι μονίμως ανοιχτός, αλλά θα πρέπει να κλείσει αμέσως μετά την πρώτη εκλο­γή.

Για το δεύτερο επισημαίνει ότι είναι νωρίς για να αποφασιστεί και θα πρέπει να δοθεί χρόνος και να αναλυθεί η πολιτική συγκυρία ώς την ε­κλογή αρχηγού προκειμένου να ωριμάσουν και οι συνθήκες στα κόμματα και οι κινήσεις πολιτών που θα συνεργαστούν.

Το σοβαρότερο πάντως, όπως αναγνωρίζει ο Δατσέρης και σχολιάζουν όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι το τρίτο. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εμμένει στη γραμμή της εθνικής συνεννόησης και υποστηρίζει ότι δεν μπορεί ο χώρος της Κεντροαριστεράς να γίνει παρακο­λούθημα της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς ή της λαϊκιστικής Δεξιάς, όπως λένε. Το Ποτάμι, από την άλλη, προωθεί και ευνοεί μια συγκυβέρνη­ση με τη Ν.Δ. Στη Χαριλάου Τρικούπη ωστόσο επιμένουν ότι η συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. του Σαμαρά προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην εκλογι­κή βάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να γυρίσουν την πλάτη στους ψηφο­φόρους με σοσιαλιστικές - αριστε­ρές ανησυχίες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και τώρα προβλημα­τίζονται.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑ­ΣΟΚ, έσπευσε να δώσει το κλίμα των ψυχροπολεμικών σχέσεων τουιτάροντας το βράδυ της Τρί­της: «Σταύρο, τελικά θες να πεις ότι το μεταρρυθμιστικό σου σχέδιο είναι η μονομε­ρής κυβερνητική σύμπραξη με Μητσοτάκη;».

Από το Ποτάμι έσπευσαν να απαντήσουν ότι κάποιοι από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβούνται τις καθαρές διαδικασίες και τη διαφάνεια.

Από το Ποτάμι δεν σπεύδουν να κλείσουν την υπόθεση συνεργασίας, παρότι είναι προφανές πως ο Σταύρος Θεοδωράκης, αγωνιά -και ίσως όχι άδικα- για την αφομοίωση και την απορρό­φηση τελικά του κόμματός του από τον ενα- πομείναντα μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, που ακόμα και ξεδοντιασμένος είναι πιο έμπειρος και πιο συγκροτημένος, με τοπική και συνδικαλιστική αναφορά. Από την άλλη πλευρά όμως, οι χαμηλές δημοσκοπι- κές πτήσεις του Ποταμιού, που δείχνουν ότι κι­νηματικά έχει ξεφουσκώσει, δημιουργούν συν­θήκες πίεσης σε μια σειρά ηγετικών στελεχών.

Αντίστοιχα και στη Χαριλάου Τρικούπη υ­πάρχουν κάποιοι που εκτιμούν ότι δεν θα είναι και μεγάλη απώλεια ένα ναυάγιο στις διαπραγ­ματεύσεις, σημειώνοντας ότι τυχόν αποτυχία εισόδου του Ποταμιού στη Βουλή θα σημάνει και το πολιτικό τέλος του εγχειρήματος.

Ωστόσο, υπάρχουν στελέχη στο ΠΑΣΟΚ που εκτιμούν ότι μια πολιτική σύμπραξη με το Πο­τάμι και η επακόλουθη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα μπορεί να αλλάξει εντελώς το κλίμα και να λειτουργήσει καταλυτικά, όχι μόνο στην ανασυγκρότηση του χώρου, με την απορ­ρόφηση των διάσπαρτων τώρα στελεχών και κινήσεων, αλλά και στην κοινή γνώμη, που δεί­χνει να αποστασιοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κρατά σοβαρές επιφυλάξεις για τη Ν.Δ. του Κυ­ριάκου Μητσοτάκη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αναλύουν το εύρη­μα της τελευταίας δημοσκόπησης του Πανεπι­στημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, όπως δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη, ό­που το 18,5% αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ έ­να 24,5% δηλώνει αποχή, άκυρο ή λευκό. Είναι σημαντικό ότι το 60,4% είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς μέσα σε αυτούς υπάρχει η μεγάλη δεξαμενή αυτών που μετά το 2010 εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 και του 2015.

Γι' αυτό και στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι, αν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και υπάρ­ξουν νέα όργανα και νέα αναβαθμισμένη από την ψήφο των μελών και φίλων του χώρου η­γεσία, μπορεί μέσα στο επόμενο διάστημα να χτίσει μια νέα σχέση με κοινωνικές δυνάμεις και να φτάσει σε διψήφια δημοσκοπικά νούμερα μπαίνοντας σφήνα σε έναν «μικρομεσαίο» διπο­λισμό.

Αυτό που έχει εξοργίσει πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και τις ηγεσίες της ΔΗ ΜΑΡ και των σοσιαλιστικών κινήσεων είναι το ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης επιχειρεί όχι μόνο να επιμηκύνει τον χρόνο του διαλόγου, αλλά και να μεταβάλει το πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο του νέου φορέα, από φορέα εκπροσώπησης της Κεντρο­αριστεράς σε φορέα του μεταρρυθμιστικού Κέ­ντρου. Ο στόχος του είναι διπλός: από τη μία, ε­πιχειρεί να ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει καμία σχέση με λαϊκιστικές όψεις της ρητορικής του ΠΑΣΟΚ και, από την άλλη, να χτίσει μια υποψηφιότητα τέτοιου είδους, που θα μπορέσει να υποδεχτεί την εκσυγχρονιστική ψήφο των θαυμαστών του Σημίτη αλλά και τη στήριξη στελεχών που αναδείχθηκαν εκείνη την περίοδο.

κεντροαριστεράΠΑΣΟΚποτάμισυνεργασίαΦώφη ΓεννηματάIssue: 1933Issue date: 08-09-2016Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα