Η εξαιρετική «Οδός Πολυδούρη» στο Τρίτο πρόγραμμα με την Ιωάννα Παππά

Θεατρικό έργο με βραβείο Μελίνα Μερκούρη το 2014 για την ερμηνεία που είχε πραγματοποιήσει τότε επι σκηνής η Ιωάννα Παππά, το «Οδός Πολυδούρη» της δημοσιογράφου Ρούλας Γεωργακοπούλου, «ανεβαίνει» σε σκηνοθεσία που πολυτάλαντου Θοδωρή Γκόνη  στο Τρίτο πρόγραμμα (90.9 & 95.6 FM) της ΕΡΑ αυτή την Κυριακή στις 22.00.

Στην ραδιοφωνική ενότητα- θεατρικό ραντεβού «Το θέατρο

της Κυριακής στο Τρίτο: Άκου! Η παράσταση αρχίζει» Θοδωρής Γκόνης και Ιωάννα Παππά ξαναστήνουν και παρουσιάζουν το έργο εκ θεμελίων, υπό την έννοια ότι είναι μια παραγωγή ειδικά για το ραδιόφωνο. Για  την συγκεκριμένη εκπομπή του Τρίτου.

Επι ραδιοφωνικής «σκηνής» η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη στο τελευταίο στάδιο της ασθένειάς της, σε κάποια κλινική. Με ψυχοπομπό ένα αντιφυματικό ραδιοφωνικό μήνυμα της εποχής να της μετράει τις ώρες, η Μαρία Πολυδούρη ξηλώνει το φόρεμά της μέχρι να μείνει γυμνή και ταυτόχρονα μονολογεί, εσωστρέφεται, εξωστρέφεται, χορεύει φοξτροτ, τραγουδάει Αττίκ και απευθύνεται, με κοριτσίστικο θυμό, σε όσους έχουν φτιάξει τον «μύθο» της, συχνά χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Το έργο δεν είναι προσωπογραφία της Πολυδούρη και το κάνει σαφές και ο σκηνοθέτης. «Πρόκειται για τον δρόμο που άνοιξε η Μαρία Πολυδούρη, την οδό που κατοικείται απ’ όλες τις γυναίκες του κόσμου, από την Κλεαρέτη Δίπλα-Μαλάμου έως τη Σύλβια Πλαθ. Απ’ όλες τις ποιήτριες του κόσμου. Ακόμα κι απ’ αυτές που δεν έχουν γράψει ούτε έναν στίχο. Κυρίως απ’ αυτές», σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Εξαιρετικό το κείμενο, της Ρούλας Γεωργακοπούλου, με γλώσσα λαμπρή και ευφυή, «ακούμπησε» στη βιογραφία και τα ποιήματα της Πολυδούρη και διαμόρφωσε έναν αυτόνομο ποιητικό μονόλογο.

«Σ’ αυτόν τον πολυφωνικό μονόλογο, η Μαρία Πολυδούρη θα ανακαλέσει την ηχητική μπάντα των παιδικών της χρόνων και μέσα από μια οικογενειακή γιορτή, θα εμπλέξει στην υπόθεσή της τον μισογύνη Ροΐδη, τον ανοιχτόμυαλο Παλαμά, τον σκεπτικιστή Καρκαβίτσα και τον παραδοξολόγο Καμπούρογλου, οι οποίοι παρίστανται στη σκηνή ex absentia», σημειώνει η συγγραφέας.  

Διαβάστε επίσης:

«Σμύρνη μου αγαπημένη»: Στο Netlfix και η ταινία της Μιμής Ντενίση! (Video)

Facebook: Ανησυχία στην ΕΕ για απώλεια διαφημιστικών εσόδων από τη Meta λόγω προσωπικών δεδομένων

«Εξελίξεις» στο Action24 – Έτοιμη για πρεμιέρα η νέα εκπομπή με τη Ντόρα Κουτροκόη

Keywords
Τυχαία Θέματα