Η δολοφονία της Jo Cox καθοριστικός παράγοντας του δημοψηφίσματος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Τρίτη δείχνουν ότι ενισχύεται η στήριξη των Βρετανών στην παραμονή στην ΕΕ, αλλά η ψήφος στο δημοψήφισμα σε δύο ημέρες, η οποία θα έχει σημαντικές συνέπειες για την Βρετανία και την ΕΕ, παραμένει στην κόψη του ξυραφιού γράφει το Reuters.

Οι

Βρετανοί θα ψηφίσουν την Πέμπτη για το εάν επιθυμούν η χώρα να παραμείνει ή να εγκαταλείψει την ΕΕ, ανάμεσα σε προειδοποιήσεις από πολιτικούς, οικονομολόγους και οργανισμούς από ολόκληρο τον κόσμο ότι η απόφαση για αποχώρηση θα βυθίσει την Βρετανία και την Ευρώπη στην ύφεση.

Εάν η Βρετανία αποφασίσει να φύγει από την ΕΕ -που ήδη κλονίζεται και έχουν προκληθεί ισχυροί τριγμοί για το θέμα της μετανάστευσης- θα χάσει την δεύτερη σημαντικότερη οικονομική δύναμη, μία από τις κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμεις και κυρίως το πλουσιότερο οικονομικό της κέντρο.

Ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, ο οποίος είχε ποντάρει κατά της λίρας το 1992, έγραψε σε άρθρο του ότι η αποχώρηση θα πυροδοτήσει μία μεγαλύτερη πτώση της αξίας της λίρας από την «Μαύρη Τετάρτη»

Η δολοφονία της Jo Cox

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί μετά το θάνατο της Jo Cox, της βουλευτή των Εργατικών την περασμένη Πέμπτη, έχει δημιουργήσει συναισθηματική φόρτιση υπέρ της παραμονής. Δημοσκόπηση στην Daily Telegraph, η οποία πήρε θέση υπέρ του Brexit, δίνει 5 μονάδες άνοδο στο ποσοστό υπέρ της παραμονής, στο 53% και πτώση κατά τριών μονάδων στο ποσοστό υπέρ της εξόδου.

Ο Lynton Crosby, πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος του Κάμερον στις προηγούμενες εκλογές, είπε ότι το δημοψήφισμα θα κριθεί την τελευταία στιγμή.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε με βάση τις προτάσεις της επιτροπής που είχε αναλύσει τις αιτίες της μεγάλης αποτυχίας των δημοσκοπήσεων στις εκλογές του 2015, δείχνει ότι το ποσοστό της παραμονής ανέρχεται στο 53% και το ποσοστό της εξόδου στο 47%. Ωστόσο δημοσκόπηση της YouGov για τους Times δείχνει το ποσοστό της εξόδου στο 44% μία μονάδα πάνω από το ποσοστό της παραμονής.

Αυτή η δημοσκόπηση έγινε μετά τη δολοφονία της Cox, όπου ο ηγέτης των εργατικών χαρακτήρισε πολιτική δολοφονία. Οι καμπάνιες αναβλήθηκαν μέχρι το περασμένο Σάββατο, όμως οι υποστηρικτές της εξόδου, κατηγόρησαν την καμπάνια της παραμονής ότι εκμεταλλευθήκε τη δολοφονία για να διασπείρει ένα κλίμα τρομοκρατίας στη Βρετανία και το εξωτερικό.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι η συμμετοχή θα είναι το κλειδί για το αποτέλεσμα, οι οπαδοί της παραμονής που είναι πιο χαλαροί μέχρι τώρα φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται.

Πριν από τη δολοφονία της Cox, οι δημοσκοπήσεις είχαν αρχίσει να δείχνουν ότι αρχίζει να προηγείται η καμπάνια υπέρ της εξόδου, τώρα η αντιστροφή του κλίματος έχει οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο τη λίρα και τις μετοχές. Ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο ανέβηκε 3 μονάδες τη Δευτέρα και η λίρα βρέθηκε σε υψηλό τριών εβδομάδων σε σχέση με το δολάριο.

Σύμφωνα με τους bookmakers το ποσοστό παραμονής ανέβηκε στο 75% ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε βυθιστεί κοντά στο 60%.

Η εκστρατεία της εξόδου υποστηρίζει ότι είναι μία επιλογή κατά του κατεστημένου και ψηφίζοντας για την έξοδο η χώρα θα ξαναπάρει τον έλεγχο στα χέρια της και θα ξαναμπεί έλεγχος στη μετανάστευση που έχει χτυπήσει μία ευαίσθητη χορδή των Βρετανών.

Αυτοί που ελπίζουν οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής, μεταξύ αυτών και ο Κάμερον, έχουν εστιάσει σε αυτό που έχουν περιγράψει ως τα οικονομικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η συμμετοχή στην ΕΕ και στο ρίσκο που κρύβει η έξοδος.

Επίσης έχουν προειδοποιήσει ότι η έξοδος από την ΕΕ θα πυροδοτήσει και ακόμη ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το στρατόπεδο της παραμονής, δεν έχει μόνο τη στήριξη από την πλειοψηφία των σημαντικών επιχειρήσεων της χώρας, αλλά και από παγκόσμιους ηγέτες όπως ο Ομπάμα, η Μέρκελ αλλά και γνωστοί σταρ, ηθοποιοί και αθλητές. Ο τελευταίος που στήριξε σήμερα την καμπάνια υπέρ της παραμονής, είναι ο David Beckham ο οποίος είπε ότι «για τα παιδιά και για τα παιδιά τους θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μαζί και όχι μόνοι μας».

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

BrexitΒρετανίαδημοψήφισμα Βρετανίαδημοσκοπήσεις ΒρετανίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα