Η ατζέντα στο πρώτο τετ α τετ Τσίπρα - Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κατώφλι του Μαξίμου θα περάσει στις 3 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μια πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υπό την ιδιότητα του προέδρου της ΝΔ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της κυβέρνησης οι άξονες πάνω στους οποίους θα επενδύσει για αντιπαράθεση με τον αρχηγό της ΝΔ - εφόσον εκείνος εμφανίζεται διατεθειμένος να κοντράρει την κυβέρνηση και να μην παράσχει συναίνεση αλά καρτ, όπως είπε- αφορούν στο ασφαλιστικό, την διοικητική μεταρρύθμιση, τη συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία περιλαμβάνει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, και βεβαίως

το θέμα του διορισμού του ΔΣ του ΕΣΡ προκειμένου να ξεκολλήσει η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στο Μαξίμου, εκτιμούν ότι ο ενθουσιασμός που κυριαρχεί εδώ και λίγες μέρες με την εκλογή Μητσοτάκη (και αποτυπώνεται στις πρώτες δημοσκοπήσεις), υποδαυλιζόμενος εν πολλοίς από το εγχώριο μιντιακό σύστημα θα υποχωρεί όταν αρχίσει να τοποθετείται για τα φλέγοντα ζητήματα της συγκυρίας με πρώτο και κύριο το ασφαλιστικό.

Εκεί η κυβέρνηση θα τον πιέσει να πάρει θέση ως προς την κυβερνητική πρόταση και για τον λόγο αυτό προσανατολίζεται στη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό που πιστεύουν στο Μαξίμου είναι ότι με δεδομένο το νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό στίγμα του νέου Προέδρου της ΝΔ, θα δυσκολευτεί να αποστασιοποιηθεί από λογικές υπέρ της περικοπής συντάξεων που ζητά μερίδα των δανειστών. Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση πιέζεται απ’ έξω για το θέμα του ασφαλιστικού, τυχόν διαφοροποίηση του Μητσοτάκη θα παρουσιαστεί ως ευθυγράμμιση με τους δανειστές και απόρριψη της εθνικής συνεννόησης.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ποντάρει πολύ στο πεδίο της διοικητικής μεταρρύθμισης από το οποίο πέρασε ως υπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήδη του αποδίδει το στίγμα του «υπουργού των απολύσεων» στο Δημόσιο και απέναντι στο προφίλ του μεταρρυθμιστή που προωθεί την αξιοκρατία η κυβέρνηση απαντά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την Αξιολόγηση (παρουσιάζεται σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Χριστόφορο Βερναρδάκη) το οποίο προωθεί την «αποπολιτικοποίηση» της δημόσιας διοίκησης (πάγια επιταγή των δανειστών) η οποία ωστόσο δεν προωθήθηκε επί των ημερών του.

Επίσης, στο θέμα της συγκρότησης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) όπου η ΝΔ καλείται να συναινέσει στην επιλογή προσώπων στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ζητήσει «σκληρά» ανταλλάγματα όπως αφαίρεση αρμοδιοτήτων του αρμόδιου υπουργού, η μεν κυβέρνηση είναι πιθανό να του προσάψει ότι η απροθυμία του να συμβάλει στην υλοποίηση του νόμου εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα και ο νοών νοείτω.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει θέμα χειρισμών στην υλοποίηση του μνημονίου, που οδηγούν σε καθυστερήσεις και κατά συνέπεια σε οικονομική αβεβαιότητα.

Βέβαια, ως προς τα παραπάνω η σημερινή συζήτηση θα αποτελέσει μια πρώτη ευκαιρία ανίχνευσης διαθέσεων και προθέσεων εκατέρωθεν, η όποια μάχη αναμένεται να δοθεί από εκεί και πέρα με κορύφωση την ερχόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΆδωνις ΓεωργιάδηςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα