Δύο ξένοι στο Μαξίμου…

«Η (πολιτική) Ανατολή και Δύση συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου». Η περιγραφή ανήκει σε κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, που επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να συμβολίσει τις αγεφύρωτες πολιτικές και όχι μόνο διαφορές ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι την Τρίτη στις 15.00 συναντώνται για πρώτη φορά στο πρωθυπουργικό γραφείο. Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη κάνουν λόγο για μία συνάντηση «καθαρά εθιμοτυπικού

χαρακτήρα», σπεύδοντας να κλείσουν εν τη γενέσει της οποιαδήποτε φημολογία μπορεί να ανιχνεύει σημεία επαφής μεταξύ των δύο ανδρών σε ζητήματα ύψιστου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

«Δεν υπάρχει συναίνεση α λα καρτ» είχε υπογραμμίσει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ στην τοποθέτηση του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, υπενθυμίζοντας ότι η εντολή, που έλαβε ήταν στήριξη προς τους έλληνες πολίτες και όχι στήριξη του κ. Τσίπρα. Το περιβάλλον Μητσοτάκη επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητά συναίνεση σε θέματα που δυσκολεύεται να περάσει από τη Βουλή, όταν σε άλλα που αποτελούν προτεραιότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως στην Παιδεία, στη δημόσια διοίκηση και στη δημόσια ασφάλεια οι ακολουθούμενες πολιτικές αποδεικνύονται καταστροφικές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα εκφράσει στον Πρωθυπουργό τη βαθύτατη ανησυχία του για την πορεία της χώρας, μετά τις δηλώσεις Τσακαλώτου, οι οποίες κατά την ανάγνωση της λεωφόρου Συγγρού «αδειάζουν» κατ’ ουσία τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Η ΝΔ απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει εκείνες τις διατάξεις που μετατρέπουν σε «καναλάρχη» τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, όπως ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών, η τιμή εκκίνησης και το συνολικό τίμημα

Το ελληνικό ζήτημα, εξάλλου, βρέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, στον οποίο τόνισε ότι η Ελλάδα ποντάρει στην ενεργό – παραγωγική συμπαράσταση των ευρωπαίων εταίρων της ώστε να διασφαλιστεί η ταχύτερη δυνατή έξοδος της χώρας από την οικονομική κρίση. «Τα όσα λέει ο κ. Τσακαλώτος δείχνουν ταραχή και νέα παιχνίδια σε βάρος του τόπου, που θα πληρώσουμε όλοι οι Ελληνες» επισημαίνει σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, που σχολίασε δηκτικά ότι ο υπουργός Οικονομικών διαψεύδει τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τον προκάτοχό του. Επιμένει δε πως «όλα αυτά θα ήταν έως και κωμικά, εάν δεν υποθήκευαν τα συμφέροντα του τόπου και το βιοτικό επίπεδο όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων». Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να αποσπάσει τη συναίνεση του κυβερνώντος κόμματος στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με το σκεπτικό ότι έτσι διευκολύνεται το έργο της ΝΔ, όταν θα είναι κυβέρνηση στην επόμενη κοινοβουλευτική Σύνοδο, που θα είναι αναθεωρητική.

«Μπλόκο» στη στελέχωση του ΕΣΡ

Ενδείξεις του αντιπολιτευτικού μοτίβου που θα ακολουθήσει η ΝΔ εντοπίζονται και στην υπόθεση της στελέχωσης του ΕΣΡ. Υστερα από ευρεία σύσκεψη, η ΝΔ άναψε κόκκινο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στελεχώσει άρον-άρον το ΕΣΡ, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που στην ουσία ανατρέπουν μεγάλο τμήμα του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου. Συγκεκριμένα, η λεωφόρος Συγγρού απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει εκείνες τις διατάξεις που μετατρέπουν σε «καναλάρχη» τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, όπως ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών, η τιμή εκκίνησης και το συνολικό τίμημα, προεξοφλώντας πως ο συγκεκριμένος νόμος θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ δημιουργεί ήδη σοβαρά προβλήματα και στην προσπάθεια της Αθήνας να κλείσει επιτυχώς την χρονίζουσα πέμπτη αξιολόγηση. Για τη ΝΔ, όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές, η θωράκιση των Ανεξαρτήτων Αρχών είναι θέμα αρχής, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις νοθεύεται ο ανταγωνισμός και καταστρατηγείται ο πλουραλισμός. Μάλιστα, η γαλάζια ΚΟ «εξερράγη» όταν ο κ. Παππάς αύξησε μέσω τροπολογίας τα μέλη του ΕΣΡ από επτά σε εννέα, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Δένδια να κάνει λόγο για «διατάξεις ντροπής» και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κάνει «γύφτικο παζάρι του αισχίστου είδους».

Οι αρμοδιότητες των αντιπροέδρων Χατζηδάκη – Γεωργιάδη

Αναμενόμενη εξέλιξη ήταν η τοποθέτηση των Κωστή Χατζηδάκη και Αδωνι Γεωργιάδη στις θέσεις των δύο αντιπροέδρων. Ο πρώτος επιφορτίζεται με την υψηλή επιστασία της σύνταξης της γαλάζιας κυβερνητικής πρότασης και ο δεύτερος θα συντονίζει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ στην επίθεση που δέχθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου περί εκρηκτικού μείγματος νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς: «Οι αλλεπάλληλες, χαμηλού επιπέδου, ανακοινώσεις πανικού και έλλειψης ψυχραιμίας της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν ένα μόνο: Οτι και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αναγνωρίζουν τη μεγάλη δυναμική της ΝΔ και τη συνεχώς διευρυνόμενη απήχησή της στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του κόμματος. Μετά και το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να οριστούν οι συντονιστές και τομεάρχες του κόμματος.

The post Δύο ξένοι στο Μαξίμου… appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα