Η ανάρτηση της Φώφης για τα 22 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμπληρώνονται 22 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Γεννηματά, στις 25 Απριλίου 1994, που έφυγε χτυπημένος από καρκίνο.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τιμώντας τη μνήμη του πατέρα της ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, ένα βίντεο στο οποίο εξηγούσε τα οράματά του για την Ελλάδα

και τον κόσμο.

Η ανάμνηση του, η σκέψη του, η στάση ζωής του είναι μια χαραμάδα στην ελπίδα → https://t.co/TgPsTH4VGr pic.twitter.com/HnuCSmtKsa

— Fofi Gennimata (@FofiGennimata) April 25, 2016

Αλλά και στον λογαριασμό της στο Facebook η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έγραψε:

Γιώργος Γεννηματάς: 22 χρόνια μετά

1982. Ο Γιώργος Γεννηματάς είναι Υπουργός Εσωτερικών και στο κείμενο που ακολουθεί μιλάει για την Περιφερειακή ανάπτυξη, το Δημοκρατικό Προγραμματισμό και την αποκέντρωση, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τον κρατισμό, το ρόλο της Βόρειας Ελλάδας, τους ανεκμετάλλευτους πόρους.
Τόσα χρόνια μετά εξακολουθούν τα θέματα αυτά να μας απασχολούν, να μένουν αναπάντητα και ζητούμενα.
Ο σχεδιασμός στην καλύτερη περίπτωση μεταφέρθηκε στα γραφεία των Υπουργών και στους συμβούλους τους. Η μεταρρυθμιστική ανάγκη έγινε καραμέλα που οδήγησε σε ασκήσεις επί χάρτου πολλές φορές και αδιάκοπο ράβε ξήλωνε. Ο διάλογος και η συμμετοχή εγκαταλείφτηκαν. Οι επενδυτές διώκονται. Ακόμα και ο ορυκτός πλούτος της χώρας ενοχοποιείται.
Κάποιοι μιλούν για το βαθύ ΠΑΣΟΚ που αντιστάθηκε στις μεταρρυθμίσεις. Αλήθεια είναι πως κάποια στιγμή και το ΠΑΣΟΚ υπέκυψε στην αλαζονεία της εξουσίας και τη δύναμη της εικόνας, τη δύναμη των συμφερόντων, τοπικών και οικονομικών. Υποχώρησε στο σύστημα που προσπαθούσε να αλλάξει. Αυτό δεν αναιρεί την προσπάθεια και το έργο, τη δημιουργία και την τόλμη για αλλαγές και ρήξεις.
Η μεγαλύτερη αλήθεια όμως είναι ότι αυτοί που βολεύονται σήμερα με τον αφορισμό του ΠΑΣΟΚ και την ισοπέδωση της διαδρομής του, είχαν και έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή ελλειμμάτων και αδιεξόδων.
Οι άνθρωποι ζουν όσο τους θυμούνται και σήμερα 22 χρόνια μετά το θάνατό του και 34 χρόνια αφότου γράφτηκε αυτό το κείμενο η μεθοδολογία και ο τρόπος σκέψης του Γιώργου Γεννηματά είναι πολύτιμος οδηγός για να ξαναπιάσουμε το νήμα της ανθρωπιάς, της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της συλλογικής προσπάθειας.
Έφυγε νωρίς και δεν έζησε αυτά που άξιζε να ζήσει, να ολοκληρώσει όσα πίστευε ότι έπρεπε να γίνουν για την Ελλάδα και τη δημοκρατική παράταξη, πίστευε όμως ότι θα υπάρξουν πολλοί με μεγαλύτερες δυνάμεις από εκείνον που θα τα κάνουν πράξη.

Ξημερώνει η Μεγάλη Δευτέρα και είναι δύσκολη. Μία ακόμα δύσκολη μέρα για την Ελλάδα και κάθε ελληνική οικογένεια. Η ανάμνηση του όμως, η σκέψη του και η στάση ζωής του είναι και μια χαραμάδα στην ελπίδα. Και όπως έλεγε και ο ίδιος αξίζει να δουλέψουμε για να γίνει πόρτα αυτή η χαραμάδα της ελπίδας. Για την Ελλάδα που μας αξίζει.

Φώφη ΓεννηματάΓιώργος Γεννηματάςεπέτειος θανάτουHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα