Γιατί εγκαταλείπουν τη Νορβηγία οι δισεκατομμυριούχοι;

Εγκαταλείπουν τη Νορβηγία οι δισεκατομμυριούχοι για να αποφύγουν τη φορολόγηση, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τους φόρους για τους ιδιαίτερα εύπορους στο 1,1%.

Περισσότεροι από 30 Νορβηγοί δισεκατομμυριούχοι έφυγαν από την χώρα το 2022, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας  Dagens Naeringsliv. Πρόκειται για αριθμό που υπερβαίνει το σύνολο του πλούσιων που εγκατέλειψαν τη Νορβηγία τα τελευταία 13 χρόνια και μάλιστα αναμένεται ότι μέσα στο έτος θα φύγουν κι άλλοι πλούσιοι που δεν θέλουν να δώσουν ούτε σεντς στα ταμεία του κράτους.

Πολλοί από αυτούς

καταφεύγουν στην Ελβετία, όπου οι φόροι είναι χαμηλότεροι. Μεταξύ αυτών ο δισεκατομμυριούχος Κίελ Ρόκε, που μένει πλέον στο Λουγκάνο, κοντά στην Λίμνη Κόμο και την ιταλική πρωτεύουσα της μόδας, το Μιλάνο.

Ο 64χρονος Ρόκε, ο τέταρτος πλουσιώτερος άνθρωπος στη Νορβηγία, με περιουσία που εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 1,5 δισεκατομμύριο λίρες, ανέφερε σε ανοιχτή επιστολή του: «Επέλεξε το Λουγκάνο ως νέα κατοικία μου- δε είναι το πιο φτηνό, ούτε έχει τους χαμηλότερους φόρους- αλλά σε αντάλλαγμα είναι σπουδαίο μέρος στο κέντρο της Ευρώπης».

Η μετακόμιση του Ρόκε στην Ελβετία θα κοστίσει στο νορβηγικό κράτος περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Η εφημερίδα Dagens Næringsliv υπολόγισε ότι ο Κίελ Ρόκε από το 2008 ως πέρυσι πλήρωσε φόρους ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Super-rich abandoning Norway at record rate as wealth tax rises slightly https://t.co/jgsUzT4k0V

— The Guardian (@guardian) April 10, 2023

Η απόφαση να εγκαταλείψει την Νορβηγία ελήφθη από τον κύριο Ρόκε διότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τον ανώτατο φόρο στο 1,1%, για τους κατοίκους με πολύ μεγάλη περιουσία. Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνεται δημοτικός φόρος 0,7% και κρατικός φόρος πλούτου 0,3%.

Ο Όλε Γκίεμς Όνσταντ, καθηγητής στη Νορβηγική Επιχειρηματική Σχολή, δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή του όσοι έφυγαν από την χώρα έχουν συνολική περιουσία που ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Είναι κάπως σαν το Brexit. Το κύμα επιχειρηματιών που φεύγουν στο εξωτερικό έχει προκαλέσει σοκ», δήλωσε ο καθηγητής Γκίεμς Όσταντ, προσθέτοντας: «κάποιοι πολιτικοί κατηγορούν τους πλούσιους γιατί φεύγουν, αλλά νομίζω ότι ο μέσος πολίτης δεν είναι ευχαριστημένος να βλέπει τους καλύτερους επενδυτές να εγκαταλείπουν τη χώρα».

Ο Τορντ Ούελαντ Κολσταντ, μεγιστάνας των λιανικών πωλήσεων και ιδιοκτήτης ιχθυοκαλλιεργειών σολομού, δήλωσε στην εφημερίδα  Aftenposten  ότι όταν μετεγκαταστάθηκε στην Ελβετία δεν είχε φίλους. «Τώρα υπάρχουν αρκετοί από εμάς και βρισκόμαστε κάθε μέρα για καφέ», πρόσθεσε.

Ο Έρλεντ Γκρίμσταντ, γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Guardian ότι «όταν έχεις επιτύχει και γίνεσαι πλούσιος στη Νορβηγία, ελπίζουμε ότι θα μείνεις και θα εξακολουθήσεις να συμμετέχεις στη νορβηγική κοινωνία» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «ενθαρρύνει τους Νορβηγούς να επιτύχουν και να γίνονται πλούσιοι».

«Και πιστεύουμε ότι το νορβηγικό μοντέλο με ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας και υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης  είναι σημαντικοί παράγοντες για να είναι εφικτή η επιτυχία», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Εκ νέου υποψήφιος ο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2024

Saturday Night Live: «Συγκρίνω τον εαυτό μου με τον Ιησού», δηλώνει ο… Τραμπ (Video)

Τσαβούσογλου: Κάποια νησιά του Αιγαίου έχουν αδιευκρίνιστο καθεστώς – Να το συζητήσουμε όσο το κλίμα είναι θετικό

Keywords
Τυχαία Θέματα