Γερμανός οικονομολόγος: Η συμφωνία του Eurogroup οδηγεί σε νέο σπιράλ χρέους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη θέση του για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με παράλληλο κούρεμα χρέους, ως μονόδρομο για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, επιμένει ο Γερμανός Οικονομολόγος Χανς Βέρνερ Ζιν.

Σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ο αιρετικός οικονομολόγος, ο οποίος διετέλεσε επί πολλά έτη πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, εξηγεί αναλυτικά το σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο

μετατρέπονται τα πάντα στο εσωτερικό της χώρας από ευρώ σε δραχμή, με ισοτιμία 1 προς 1, ενώ σχολιάζοντας τη συμφωνία της 24ης Μαΐου σημειώνει ότι «αν και πρόκειται για εκτεταμένες παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, δεν βλέπω τίποτα που θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Είναι τα θεμέλια για ένα νέο σπιράλ χρέους στο μέλλον».

Επισημαίνει, τέλος, ότι η Ένωση χωρίς πολιτική ολοκλήρωση δεν έχει μέλλον.

Δικαιολογώντας την επιμονή του στο Grexit ο Χανς Βέρνερ Ζιν τονίζει πως δεν εννοεί "μία μόνιμη έξοδο. Ανέκαθεν υποστήριζα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στο ευρώ ύστερα από κάποια χρόνια, όταν η συναλλαγματική ισοτιμία θα έχει βρει τη νέα ισορροπία της".

Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η επιστροφή στη δραχμή και ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα θα ήταν σαν να πατάς το κουμπί της επανεκκίνησης. Θα βοηθήσει γρήγορα τη χώρα να ανακάμψει χάρη στην άμεση υποτίμηση της δραχμής. Όλα τα εσωτερικά συμβόλαια θα μετατραπούν σε δραχμή εν μία νυκτί, συμπεριλαμβανομένων όλων των λογαριασμών, των καταθέσεων, των δανειακών υποχρεώσεων, των μισθών, των τιμών, όλων των συμβάσεων μίσθωσης. Οι αριθμοί σε αυτά τα συμβόλαια θα παραμείνουν οι ίδιοι, αλλά το σύμβολο του ευρώ θα αντικατασταθεί με σύμβολο της δραχμής.... Η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμη νομικά να διατηρήσει μία θέση -χωρίς δικαίωμα ψήφου- στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ».

Χανς Βέρνερ ΖινIfoGrexitEurogroupHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα