Ευρωεκλογές: Τελικά πού βάζει τον πήχη η ΝΔ, τι ελπίζει και τι την ανησυχεί

Όποτε ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για το τι θα θεωρούσε ο ίδιος ένα επιτυχημένο «σκορ» για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, η απάντησή του ήταν πάντα η ίδια: «Το ζητούμενο εδώ είναι να συνεχίσει η ΝΔ, με την ίδια, θα έλεγα, ορμή και με ένα πολιτικό σκηνικό το οποίο

λίγο πολύ διαμορφώθηκε στις εθνικές εκλογές, να μπορεί να υλοποιεί τις σημαντικές αλλαγές προς όφελος των πολιτών».

Ο Κ. Μητσοτάκης αρνιόταν να απαντήσει σε κάθε ερώτηση για συγκεκριμένο ποσοστό, παραπέμποντας στο βράδυ των ευρωεκλογών για περαιτέρω σχόλια. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι στο κυβερνών κόμμα παρατηρείται μια, ας πούμε, δυστοκία όσον αφορά σε αυτή την ερώτηση. Μπορεί κατ’ ιδίαν τα στελέχη να εκφράζουν – με προσοχή, είναι αλήθεια – την άποψη πως οιοδήποτε ποσοστό που έχει μπροστά το 3 είναι επιτυχία (υπενθυμίζεται ότι το 2019 η ΝΔ είχε πιάσει 33,12%), ωστόσο, ουδείς θέλει να δεσμευτεί δημοσίως για ένα τέτοιο όριο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο «αντ’ αυτού» υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε αντίστοιχη ερώτηση προτίμησε να σημειώσει ότι έχει πολιτικό ενδιαφέρον για το ποια εντέλει θα είναι η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου στις ευρωεκλογές, χωρίς, ωστόσο να αναφερθεί κι αυτός σε ποσοστά, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «θεωρώ ότι ο πήχης των ευρωεκλογών είναι η ισχυρότερη δυνατή εκπροσώπηση της ΝΔ, όχι επειδή είμαι εγώ στη Νέα Δημοκρατία – δεν τον ενδιαφέρει τον κόσμο αν εγώ είμαι στη ΝΔ ή οποιοσδήποτε άλλος -, αλλά γιατί υπάρχει το απόλυτο κοντράστ, η αντίθεση» με την αντιπολίτευση.

Επί της ουσίας, ο Π. Μαρινάκης αρνήθηκε κι αυτός να πει ποιο ποσοστό θα θεωρηθεί επιτυχία για τη ΝΔ, αν και εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα του 2019 δεν αποτελεί τον «πήχη» για τις φετινές ευρωεκλογές, καθώς ήδη η ΝΔ έχει ολοκληρώσει μια κυβερνητική θητεία, ενώ παραδέχθηκε ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια σχετική καθίζηση του κόμματος, τουλάχιστον σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών του 2023 – αν και σωστά επισήμανε ότι τέτοιες συγκρίσεις είναι μάλλον άτοπες.

Τι λένε, όμως, όλα αυτά;

Πρώτον, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσκοπήσεις, το 33,12% θεωρείται μάλλον απίθανο, οιοδήποτε ποσοστό που έχει 3 μπροστά μπορεί να παρουσιαστεί ως επιτυχία και αν το κοντέρ «γράψει» 2 στο ποσοστό, τότε προφανώς υπάρχει θέμα.Δεύτερον, το πόσο σοβαρό θέμα θα υπάρχει θα καθοριστεί και από άλλους παράγοντες: πώς θα τα πάνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ποια θα είναι η διαφορά με τον δεύτερο, τι ποσοστό θα πιάσει η Ελληνική Λύση και η Νίκη, αν θα μπει «σφήνα» και η Φωνή Λογικής, και πάει λέγοντας. Τρίτον, υπό τις δεδομένες συνθήκες που επικρατούν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, η δέσμευση Μητσοτάκη ότι εκλογές θα γίνουν το 2027 μπορεί να θεωρηθεί και ως μια προσπάθεια εκ των προτέρων μείωσης της σημασίας του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, αφού η κυβέρνηση θα διατηρήσει στη Βουλή την πλειοψηφία των 158 βουλευτών και θα έχει μπροστά της μια «καθαρή» από κάλπες τριετία.Τέταρτον, η επίκληση της σταθερότητας (που ένα καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές θα διασφαλίσει, σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα) λειτουργεί περισσότερο ως «καρότο και μαστίγιο» για τους ψηφοφόρους της ΝΔ που για διάφορούς λόγους επιθυμούν να «στείλουν μήνυμα» είτε διά της ψήφου τους είτε μέσω της αποχής.

Στην ουσία, η ΝΔ θέλει να διασφαλίσει μέσω αυτής της τακτικής ότι δεν θα υπάρξει χαλαρή ψήφος, ότι δεν θα προκληθεί έστω και υπόνοια αμφισβήτησης της κυριαρχίας της στο πολιτικό σκηνικό και ότι δεν θα υπάρξει ενδυνάμωση των κομμάτων στα δεξιά της, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε πίεση και από εκείνη την πλευρά. Το αν αυτοί οι στόχοι επιτευχθούν, θα φανεί… στο χειροκρότημα, που λέει και το τραγούδι.

Διαβάστε επίσης:

Ρωμανός για ανάρτηση Κασσελάκη: Η υποκρισία περισσεύει

Κυριάκος Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει περιφερειακή σύγκρουση

Παπανώτας: «Γνωστός ο σεβασμός μου για τις γυναίκες, απομονώθηκε παλιά μου δήλωση» – Η ΝΕΑΡ ζητεί την αποπομπή του, αντιδράσεις και από ΠΑΣΟΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωεκλογές, Τελικά,evroekloges, telika