Εμπόριο ψυχών: Ο Guardian διεισδύει στα κυκλώματα των Τούρκων διακινητών – Η τουρκική κυβέρνηση κλείνει τα μάτια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Σμύρνη, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Τουρκίας, όπου και να κοιτάξεις θα δεις κάτι που σχετίζεται με τις φουσκωτές βάρκες γράφει ο Guardian, σε μεγάλο αφιέρωμα για την παράνομη διακίνηση Σύρων προσφύγων που γίνεται σε δημόσια θέα.

«Αυτή την ημέρα», ξεκινάει το αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας, υπάρχουν 16 βάρκες μέσα σε μπεζ κουτιά που όλες έχουν τον ίδιο μυστηριώδες κωδικό SK-800PLY και όλες μόλις έφθασαν από εργοστάσια

της Κίνας.

Όπως λέει ο Emre, το όνομα του οποίου έχει παραποιηθεί, καταστηματάρχης που εμπορεύεται φουσκωτές βάρκες, όλες θα καταλήξουν σε κάποιο ελληνικό νησί σε μερικές ημέρες και αυτή την περίοδο πωλούνται περίπου 12 βάρκες την ημέρα.

«Το καλοκαίρι πουλούσαμε περισσότερες» λέει ο Emre σε ένα πιθανό Σύρο πελάτη, «τώρα πουλάμε έξι την ημέρα από τις φθηνές και περίπου 5 από τις ακριβές. Εσύ πόσες θέλεις» συμπληρώνει.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, γράφει ο Guardian συναντήθηκαν με τους Τούρκους σε μία προσπάθεια να πείσουν την Τουρκία να περιορίσει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρά τις κακές καιρικές συνθήκες ακόμη 125.000 πρόσφυγες έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία το Νοέμβριο. Και οι περισσότεροι πέρασαν από τη Σμύρνη.

Η διακίνηση γίνεται μπροστά στα μάτια όλων στη Σμύρνη και τα σημάδια της παράνομης εμπορίας ανθρώπων είναι παντού ορατά στο συγκεκριμένο τετράγωνο της πόλης. Τα ξενοδοχεία όπου οι λαθρέμποροι βάζουν τους πελάτες του, λέει στον Guardian ο Abu Khalil, ένας λαθρέμπορος που μίλησε στην εφημερίδα με ψευδώνυμο, και τα καταστήματα ασφάλειας όπου οι επιβάτες καταθέτουν το ναύλο και πηγαίνουν στους λαθρεμπόρους όταν μεταφέρονται σε κάποιο ελληνικό νησί.

Υπάρχουν μαγαζιά που πουλάνε μπαλόνια στους μετανάστες, όχι για να γιορτάσουν αλλά να λειτουργούν σαν στεγανά στο πέρασμά τους στην Ευρώπη. Τα σωσίβια πωλούνται παντού, ακόμη και σε μαγαζιά με ρούχα ή κεμπαπτζίδικα.

Ιδιοκτήτης καταστήματος υποδημάτων λέει ότι πουλάει δύο με τρία ζευγάρια παπούτσια την ημέρα, αλλά πουλάει τουλάχιστον 100 έως 300 σωσίβια κάθε μέρα. «Κάποιες μέρες πουλούσα έως και 1000 την ημέρα και το εργοστάσιο να ανταποκριθεί» προσθέτει.

Το κραυγαλέο εμπόριο για το λαθρεμπόριο ψυχών στη Σμύρνη αφήνει να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η Τουρκία κλείνει τα μάτια στις παράνομες μετακινήσεις από τις δυτικές όχθες της. Η Τουρκία δεν εμποδίζει την παράνομη διακίνηση, αλλά κάποιος μπορεί να πει ότι την ενισχύει καθώς βάζει εμπόδια στους Σύρους να δουλέψουν νόμιμα στη χώρα. Στην περιοχή που διεξάγεται το εμπόριο υπάρχουν δύο αστυνομικά τμήματα αλλά πολύ σπάνια επεμβαίνουν σε αυτό που συμβαίνει κάτω από την πόρτα τους.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Τσεσμέ, όπου τα σημεία όπου φεύγουν οι πρόσφυγες είναι επίσης γνωστά σε όλους.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες ότι η ακτοφυλακή ουσιαστικά σπρώχνει τους πρόσφυγες προς την Ελλάδα και τονίζει ότι έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 200 μεγάλοι διακινητές και λένε ότι η χώρα φιλοξενεί 2.2 εκατ. Σύρους μετανάστες περισσότερους από κάθε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι γνωστές όλες οι δίοδοι για την Ελλάδα, οι τιμές οι οποίες τώρα, λόγω καιρού, έχουν πέσει από τα 1200 δολάριο το Σεπτέμβριο στα 800 σήμερα. Σήμερα πηγαίνουν προς την Ελλάδα όσοι δεν έχουν πολλά χρήματα να πληρώσουν το καλοκαίρι που έχει καλύτερο καιρό, λέει ο λαθρέμπορος.

Τα κυκλώματα διακίνησης έχουν ρίζες στη Συρία, δεν μπορείς να πας πουθενά εάν δεν παρέμβει το κύκλωμα, αλλά όπως επισημαίνει ο λαθρέμπορος, οι Τούρκοι έχουν πολύ σημαντικό ρόλο σε όλο αυτό.

Ένας άλλος λαθρέμπορος, λέει ότι νοικιάζουν παραλίες από διάφορους ιδιοκτήτες για να χρησιμοποιούν για «λιμάνια» αναχώρησης. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία και αυτή η επιχείρηση έχει τεράστια κέρδη. Την περίοδο της έξαρσης κάθε βάρκα μπορεί να βγάλει κέρδος 48.000 δολάρια από τα οποία ο διακινητής βγάζει περίπου 6000 δολάρια γιατί πληρώνει τα ξενοδοχεία, τους μηχανικούς, τη βάρκα και δίνει το 15% στον ιδιοκτήτη της παραλίας. Τα κέρδη αυξάνονται όσο αυξάνονται οι βάρκες και όσο στριμώχνει μέσα σε αυτές όλο και περισσότερους πρόσφυγες. Κάποιες φορές και με την απειλή όπλων.

Παρά τους συνεχόμενους θανάτους και την τρομοκρατία των λαθρεμπόρων, οι άνθρωποι συνεχίζουν να αναζητούν την ίδια δίοδο προς την Ευρώπη.

Για τον Abu Khalil, είναι προφανές το γιατί. Οι περισσότεροι Σύροι δεν μπορούν να εργαστούν νόμιμα στην Τουρκία και ο πόλεμος στη χώρα τους γίνεται όλο και πιο σκληρός., δεν έχουν άλλη επιλογή αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος όπως λέει στον Guardian, θα επιχειρήσει το ταξίδι προς την Ευρώπη.

Πηγή: TheGuardian

ΤουρκίαπρόσφυγεςδιακινητέςλαθρέμποροιHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα