Δημήτρης Κρεμαστινός: Ο Ανδρέας δεν θα εκχωρούσε τη χώρα για 99 χρόνια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πάνω στον τάφο του Ανδρέα Παπανδρέου αναγράφεται το πιστεύω του “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”. Ποτέ δεν θα διανοούνταν να εκχωρήσει την εκμετάλλευση ή αξιοποίηση -όπως θέλετε πείτε το- της χώρας για 99 χρόνια τους δανειστές της», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Κρεμαστινός.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρώην

υπουργός υγείας, καθηγητής Ιατρικής και προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου, τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του, αναφέρεται στις συγκρίσεις που θέλουν τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να μοιάζει στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

«Αναμφισβήτητα ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει με τον Ανδρέα Παπανδρέου εξωτερικά. Έχει τον ίδιο φαινότυπο στην έκφραση. Αλλά πρέπει να μοιάσει και στην ουσία», σημειώνει. «Ο Ανδρέας ποτέ δεν θα συγκυβερνούσε με ένα κόμμα που ιδεολογικά δεν θα συμβάδιζε με τις απόψεις του. Ποτέ δεν θα παραχωρούσε σε άλλο κόμμα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το ’81 κράτησε ο ίδιος, ως υπουργός, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αναπληρωτή τον Δροσογιάννη», αναφέρει.

«Ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρότεινε τον κ. Σαρτζετάκη, παρότι συμπαθούσε και εκτιμούσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και το έλεγε δημόσια. Αποφάσισε ότι δεν μπορεί ένα αριστερό ή κεντροαριστερό κόμμα, σοσιαλιστικό όπως το ΠΑΣΟΚ, να προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να μην φωτογραφίζει την πολιτική του τάση», τονίζει.

«Όλοι κρίνονται από τις πράξεις»

«Εάν λοιπόν ξεκαθαρίσει ο Αλέξης Τσίπρας τι ακριβώς εκπροσωπεί, τότε ασφαλώς θα είναι ευπρόσδεκτος στην ομάδα των κεντροαριστερών κομμάτων. Και τούτο γιατί τα περισσότερα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, διαφωνώντας με την πολιτική του. Κατά συνέπεια είναι δύσκολο να προσδιορίσει κάποιος την πολιτική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ», λέει ο κ. Κρεμαστινός και διευκρινίζει: «Αλλά, κοιτάξτε, στα λόγια όλοι είναι αριστεροί ή κεντροαριστεροί. Από τις πράξεις ωστόσο κρίνονται όλοι. Ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι είναι η Αριστερά, οι πράξεις του όμως είναι αριστερές; Αυτό είναι το θέμα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του ’81 ήταν πράγματι μια κυβέρνηση της Αριστεράς».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στον εκλογικό νόμο. «Για να πει το ΠΑΣΟΚ “ναι” στην απλή αναλογική με όριο το 3%, πρέπει και τα κόμματα του λεγόμενου ευρωπαϊκού τόξου -και ιδιαιτέρως ο ΣΥΡΙΖΑ- να δεσμευθούν ότι πάση θυσία θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση και δεν θα φύγουν στην αντιπολίτευση για να υπονομεύσουν το έργο της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Ο εκλογικός νόμος αν είναι αναλογικότερος θα πρέπει να συμβάλει στη δημιουργία μιας τέτοιας κυβέρνησης, η οποία θα πείσει ότι αυτά που θα διεκδικήσει θα είναι σταθερά ώστε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

εκλογικός νόμοςΔημήτρης ΚρεμαστινόςΑνδρέας ΠαπανδρέουΑλέξης ΤσίπραςεκχώρησηδανειστέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα