Διχασμένη η Βρετανία: Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων δεν θέλει Brexit - Οι γυναίκες θα καθορίσουν το αποτέλεσμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα που θα καθορίσει το εάν οι Βρετανοί θα παραμείνουν ή θα εγκαταλείψουν την ΕΕ, η Wall Street Journal, παρουσιάζει την ακτινογραφία των ψηφοφόρων με βάση τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων έξι μηνών που μετά από πολλές διακυμάνσεις δείχνουν ότι η αναμέτρηση της Πέμπτης θα είναι οριακή.

Στο γράφημα φαίνεται η διακύμανση

των ψηφοφόρων, με την μπλε γραμμή απεικονίζονται οι υποστηριχτές της παραμονής και με την κόκκινη οι υποστηρικτές του Brexit. Με την γκρι γραμμή απεικονίζονται οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι αναμένεται να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν στις 18 Ιουνίου το Brexit προηγείται με 47% έναντι 43% αυτών που θέλουν την παραμονή και αναποφάσιστο παραμένει το 10% του πληθυσμού.

Οι νέοι ηλικίας 18-24 σύμφωνα με την ανάλυση της Wall Street Journal, υποστηρίζουν σε ποσοστό 60% την παραμονή στην ΕΕ και όσο αυξάνεται η ηλικία μειώνεται η στήριξη στην ΕΕ. Οι Βρετανοί πάνω από 65 ετών, υποστηρίζουν σε ποσοστό 60% την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βρετανία είναι διχασμένη και ταξικά καθώς όπως φαίνεται οι εργάτες σε ποσοστό 52% επιθυμούν την έξοδο σε αντίθεση με τους managers των επιχειρήσεων, οι οποίοι σε ποσοστό 53% θέλουν την παραμονή.

Σύμφωνα με την ανάλυση οι άνδρες επιθυμούν περισσότερο την παραμονή σε σχέση με τις γυναίκες, όμως το ποσοστό των γυναικών που παραμένει αναποφάσιστο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών και η διάθεσή τους και η απόφασή τους πάνω από την κάλπη μπορεί να είναι καταλυτική για το αποτέλεσμα της 23ης Ιουνίου.

Αν και ο Κάμερον έχει πρωτοστατήσει στην καμπάνια υπέρ της παραμονής, το κόμμα του είναι διχασμένο όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις. Ο Κάμερον δεν μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους του καθώς όπως φαίνεται το 55% των Συντηρητικών υποστηρίζει το Brexit. Αντίθετα οι εργατικοί σε ποσοστό 63% είναι υπέρ της παραμονής. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι ι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της παραμονής με ποσοστό 70% και το UKIP, το κόμμα του Φάρατζ σε ποσοστό 91% υποστηρίζει την έξοδο από την ΕΕ.

Στο δημοψήφισμα σύμφωνα με αναλύσεις η οικονομία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την διαμόρφωση της άποψης του εκλεκτορικού σώματος. Η πλειονότητα των Βρετανών σε ποσοστό 45% υποστηρίζει ότι το Brexit θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία σε αντίθεση με το 22% που θεωρεί ότι θα είναι θετικό για την οικονομία της χώρας.

Εκτός από την οικονομία, το σημαντικότερο ζήτημα σε αυτό το Debate είναι το μεταναστευτικό. Η πλειονότητα των πολιτών, σε ποσοστό 49% θεωρεί ότι η έξοδος από την ΕΕ θα περιορίσει τη μετανάστευση σε αντίθεση με το 29% που θεωρεί ότι δεν θα την επηρεάσει και το 8% που θεωρεί ότι θα μειωθεί.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

BrexitΒρετανίαδημοψήφισμα Βρετανίαπως ψηφίζουν οι ΒρετανοίHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα