Διαφωνεί η Γεννηματά με τη συζήτηση του Ασφαλιστικού στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, άφησε η Φώφη Γεννηματά την απόφαση της να παρίσταται στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών όταν η συζήτηση εισέλθει στο Ασφαλιστικό, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής της επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι της Παρασκευής.

Παρότι επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα οι πληροφορίες επιμένουν ότι η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κινήθηκε στο πλαίσιο της γραμμής που εκφράστηκε στη χτεσινή ανακοίνωση, δηλώνοντας

στον πρωθυπουργό ότι διαφωνεί με την ατζέντα της συζήτησης, η οποία θα πρέπει να κινηθεί στα εθνικά θέματα, στην ενημέρωση για τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού σε Τουρκία και Ισραήλ - Παλαιστίνη, στα ζητήματα αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, στο προσφυγικό υπό το πρίσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και τη ρωσοτουρκική εμπλοκή.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν οι πληροφορίες τόνισε στον πρωθυπουργό ότι ενημέρωση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Ασφαλιστικό θα μπορούσαν να δοθούν σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Διαδικασίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια, ή στο πλαίσιο της ΟΚΕ.

Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά σχολίασε και στα social media την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν σοβαρές ενστάσεις για την διαδικασία σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για ζητήματα τρέχουσας πολιτικής, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του και κρίνεται αντισυνταγματικό. Επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να μείνει σε απόσταση από τους χειρισμούς τρεχουσών πολιτικών διασφαλίζοντας την ενότητα του ελληνικού λαού και κρίνουν λάθος τις πρόσφατες δηλώσεις του για το PSI την ώρα που καταστράφηκαν οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών από την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους.

Πάντως μπροστά στις ενστάσεις του κ. Τσίπρα ότι το Ασφαλιστικό αφορά τις επόμενες γενιές και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πάρουν θέση η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε χρόνο προκειμένου να διαβουλευτεί με τους συνεργάτες της και να απαντήσει εντός της ημέρας.

«Δεν θα συναινέσουμε σε επικοινωνιακά κόλπα»

Τις προθέσεις της πάντως ξεκαθάρισε με την ομιλία που απέστειλε το Γραφείο Τύπου στο Συνέδριο της ΟΤΟΕ, που ξεκινά σήμερα. Εκεί η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει: "Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε παρωδία προσχηματικού διαλόγου με προειλημμένες αποφάσεις. Ούτε να παγιδευτούμε στα επικοινωνιακά τους κόλπα. Αν ειλικρινά θέλουν πραγματικό διάλογο ας φέρουν τις προτάσεις τους στην ΟΚΕ και την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Και με τους πολιτικούς αρχηγούς θα μπορούσε να είχε συζητήσει ο ίδιος από τον περασμένο μήνα, αν πραγματικά τον ενδιέφεραν οι προτάσεις μας ή να είχε ζητήσει μια προ ημερησίας διάταξης συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή. Δεν είναι δυνατόν ο θεσμός του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να χρησιμοποιείται ως χώρος αναζήτησης συνενόχων για θέματα άσκησης Κυβερνητικής πολιτικής, όπως το ασφαλιστικό. Ως φαίνεται ο κ. Τσίπρας αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε, αναζητά συνενόχους. Δεν θα τους βρει σε εμάς"

Επίσης η κυρία Γεννηματά τόνισε την ανάγκη ενός κοινωνικού διαλόγου, ενώ επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα συμφωνήσει στις προτάσεις Κατρούγκαλου αν οδηγούν σε μείωση συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.

" Από το Φθινόπωρο του 2014 ξεκαθαρίσαμε προς την τρόικα ότι δεν οδηγούν αυτές οι λύσεις σε βιώσιμη και κοινωνικά αποδεκτή λύση του Ασφαλιστικού. Όπως δεν οδήγησαν σε λύση του προβλήματος ούτε οι περικοπές που αναγκαστικά έγιναν και από εμάς σε συνθήκες σαφώς δυσκολότερες" είπε η κυρία Γεννηματά και συμπλήρωσε ότι πρέπει, να εφαρμοσθεί πλήρως και να επιταχυνθεί χρονικά, η μεγάλη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ που έγινε το 2010-2011 και εκφράστηκε με το Ν. 3863, σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε προχτές ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για “βιώσιμες λύσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση με αξιοπρεπείς συντάξεις”.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε αντιδράσεις του κόμματος της για το αποτέλεσμα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών μιλώντας για εκχώρηση «αντί πινακίου φακής» των Ελληνικών Τραπεζών, σε ξένους επενδυτές, ορισμένοι εκ των οποίων είναι hedgefunds, δηλαδή οι κατά τον κ. Τσίπρα «κερδοσκόποι των αγορών»." Η εκχώρηση είχε και χειρότερη πλευρά έγινε, όπως υποστήριξε, με τους όρους που ζήτησε η τρόικα και δέχθηκε η Κυβέρνηση, εξαϋλώθηκαν η αξία των μετοχών, η περιουσία του Δημοσίου, των μικρών και μεσαίων μετόχων και η περιουσία σε μετοχές των Ασφαλιστικών Ταμείων.Βέβαια επιτέλους έφυγε έστω και την τελευταία στιγμή ο κίνδυνος που είχε δημιουργηθεί για τις καταθέσεις των πολιτών. Θέλω λοιπόν να δεσμευθώ, ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες που υπάρχουν.Ήδη μετά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο ΤΧΣ, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα προχωρεί ως πρώτο βήμα στην κατάθεση Επίκαιρης Επερώτησης. Θα συνεχίσουμε μέχρι να μάθει ο Έλληνας πολίτης ποιοι ευθύνονται γι’ αυτές τις μεθοδεύσεις και τα αποτελέσματά τους."

ΓεννηματάΑσφαλιστικόσυμβούλιο πολιτικών αρχηγώνHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα