Τραγική η κατάσταση στην Ειδομένη - Στο έλεος του καιρού και της σκληρότητας των Σκοπιανών χιλιάδες πρόσφυγες (Video – Photos)

ΕΛΛAΔΑ

Ένας πρόσφυγας από το Μαρόκο παρακαλεί γονατιστός και κλαίγοντας τους Σκοπιανούς αστυνομικούς για να του επιτρέψουν να περάσει τα σύνορα και να συνεχίσει το ταξίδι του προς τις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Η παράκληση του πρόσφυγα έχει γίνει το σύμβολο της συνεχιζόμενης τραγωδίας που βιώνουν οι άνθρωποι που γλύτωσαν από τον πόλεμο, κατάφεραν να περάσουν το Αιγαίο για να τους σταματήσουν οι Σκοπιανοί που αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους για όσους πρόσφυγες δεν διαθέτουν διαβατήρια από τη Συρία, το Ιράκ

και το Αφγανιστάν.

Χθες περισσότεροι από 200 πρόσφυγες προσπάθησαν να σπάσουν τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα που έχουν στήσει οι σκοπιανοί για να εμποδίζουν τη διέλευση των προσφύγων στη χώρα τους. Σύμφωνα με το Russia Today, οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς των Σκοπίων, φωνάζοντας «ανοίχτε τα σύνορα». Οι πέντε πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν τον συρμάτινο φράχτη, εκδιώχθηκαν πίσω στην Ελλάδα από την αστυνομία των Σκοπίων.

Το κλείσιμο των συνόρων των Σκοπίων έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στη μεθοριακή γραμμή καθώς έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Το «αυθαίρετο» φιλτράρισμα από ορισμένες χώρες των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη αντίκειται «στις αρχές της ΕΕ», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νίκος Τόσκας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενος κυρίως στην κατάσταση στα σύνορα με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Εδώ και μία εβδομάδα, εκατοντάδες μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων —υπήκοοι του Ιράν, της Σομαλίας, του Πακιστάν, του Μπανγκλαντές κ.ά.— είναι αποκλεισμένοι στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ, καθώς η κυβέρνηση στα Σκόπια επιτρέπει τη διέλευση μόνο σε υπηκόους της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

«Οι αυθαίρετες ενέργειες ορισμένων χωριών, η κατασκευή φρακτών οι οποίοι εμποδίζουν την κυκλοφορία αυτών των ανθρώπων, δεν συνάδει με τις αρχές της Ευρώπης», είπε ο κ. Τόσκας.

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους που φθάνουν υπό δύσκολες συνθήκες διά θαλάσσης (σ.σ. από τις τουρκικές ακτές) στα ελληνικά νησιά», σημείωσε ο ίδιος.

Για τον κ. Τόσκα το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά, «επιλύνοντας τα προβλήματα στις χώρες (κοντά στις) εμπόλεμες ζώνες, που προκαλούν τη μεταναστευτική ροή».

Ο Νίκος Τόσκας κάλεσε την ΕΕ να «αποφασίσει με συλλογικό τρόπο ποιος μπορεί να έρχεται στην Ευρώπη» και δήλωσε ότι διαφωνεί με «το κλείσιμο των συνόρων».

Ακόμη, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να αντέξει όλους τους πρόσφυγες, περιλαμβανομένων αυτών που δεν έρχονται από εμπόλεμες ζώνες».

«Συμφωνώ να επαναπροωθούνται οι μετανάστες στις χώρες που δεν βρίσκονται σε πόλεμο», αλλά προηγουμένως θα πρέπει να έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις χώρες προέλευσής τους ώστε να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

πρόσφυγεςΕιδομένηΣκόπιααστυνομία ΣκοπίωνφράχτεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα