«Χαιδεύει» ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χαν την Τουρκία για την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά

ΚΟΣΜΟΣ

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν στην ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, σχετικά με την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας, στην οποία ουσιαστικά "χαιδεύει" την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, αναγνωρίζει «τις αντιδράσεις που προκαλεί η αμφιλεγόμενη χρήση της Αγίας

Σοφίας για την πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών», υπενθυμίζοντας τα σχετικά συμπεράσματα έκθεσής της για την Τουρκία του 2016. Μάλιστα, αναφέρει και έκθεσή της του 2015, σύμφωνα με την οποία «οι αναφορές που είχαν γίνει στο παρελθόν σχετικά με την πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαραθέσεων».

Ο αρμόδιος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν σημειώνει ότι «η ιστορία έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι η έλλειψη ευαισθησίας ως προς τα θέματα της θρησκείας και του πολιτισμού έχει τη δύναμη να διαταράξει την ασφάλεια και τη σταθερότητα». Και καταλήγει λέγοντας πως «η ΕΕ ενθαρρύνει και στηρίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο, με στόχο να διευρυνθούν η αμοιβαία κατανόηση και σεβασμός».

Η απάντηση του κ. Hahn
Η Επιτροπή επισημαίνει στην έκθεσή της του 2016 για την Τουρκία τις αντιδράσεις που προκαλεί η αμφιλεγόμενη χρήση της Αγίας Σοφίας, μουσείου που έχει χαρακτηριστεί παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, για την πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών. Ήδη στην έκθεσή της του 2015 για την Τουρκία , η Επιτροπή τόνιζε ότι οι αναφορές που είχαν γίνει στο παρελθόν σχετικά με την πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαραθέσεων.

Η ΕΕ είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη πνεύματος πολυδεκτικής ανεκτικότητας, τόσο στην ΕΕ όσο και στις υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ χώρες. Η ιστορία έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι η έλλειψη ευαισθησίας ως προς τα θέματα της θρησκείας και του πολιτισμού έχει τη δύναμη να διαταράξει την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ ενθαρρύνει και στηρίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο, με στόχο να διευρυνθούν η αμοιβαία κατανόηση και σεβασμός.

Ανάλογες ερωτήσεις για το ίδιο θέμα είχαν υποβάλει και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, και της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

ΤουρκίαΚοράνι Αγία ΣοφίαΕπίτροπος ΧανHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα