Ένταση και πόλωση με αφορμή την πετρελαιοκηλίδα

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

Η «κάθοδος» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση μιας επιτροπής της Βουλής είναι ένα σπάνιο κοινοβουλευτικό φαινόμενο. Όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέρχεται στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος με αντικείμενο την ενημέρωση για την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό και ζητάει την παραίτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, τότε μιλάμε για σαφή προσπάθεια

στοχοποίησης ενός συγκεκριμένου υπουργού από τη Ν.Δ. στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Η ενημέρωση σχετικά με τη ρύπανση, την απόδοση ευθυνών και τη λειτουργία του κράτους μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», πέρασε σε δεύτερη μοίρα.

Ουσιαστικά εκτυλίχθηκε ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι που αποδεικνύει ότι ξεκινά μια καθοριστική «σεζόν» για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Άλλωστε αυτό παραδέχονται τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Η υπόθεση του ναυαγίου και της μόλυνσης του Σαρωνικού θα παραμείνει στην πολιτική επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα και θα συμβάλει στην πολιτική πόλωση, για την οποία έχουμε ήδη σαφέστατα δείγματα.

Η υπόθεση του Σαρωνικού έχει μεταβληθεί σε ένα ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη. Ο τελευταίος θέλει να καταγραφεί η αποπομπή ενός υπουργού από την κυβέρνηση ως δείγμα αδυναμίας και απώλειας ελέγχου. Το κυβερνητικό σχήμα – παρά τις γκρίνιες για τους χειρισμούς Κουρουμπλή – ανθίσταται σθεναρά και αυτό προφανώς συνιστά επιλογή που έχει ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο, κοινώς πρόκειται για επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ζήτησε παραίτηση

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της στην υπόθεση λέγοντας ότι ακολούθησε όλα όσα χρειάζονται προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η βύθιση του πλοίου, ενημερώνοντας τους αρμόδιους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο ο Μητσοτάκης ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, κάνοντας λόγο για προσωπικές ευθύνες του Κουρουμπλή και θέτοντας το ζήτημα της καθυστερημένης ενημέρωσης της EMSA (αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή).

«Εγώ πιστεύω ότι ήμασταν αποτελεσματικοί. Θα κριθούμε, πάντως, στο τέλος της ημέρας» παρατήρησε ο Κουρουμπλής στην αρχική του τοποθέτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής. Η εκτίμηση του υπουργού Ναυτιλίας ήταν πως σε ένα μήνα με 40 μέρες τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά, κάνοντας λόγο για μια γιγαντιαία επιχείρηση.

Τόνισε μάλιστα πως η απορρύπανση γίνεται μόνο με μηχανικά μέσα και έδωσε τη διαβεβαίωση στα μέλη της Επιτροπής πως δεν πρόκειται να πέσει ούτε ένα κιλό χημικών στη θάλασσα. Αφού περιέγραψε το χρονικό της υπόθεσης, ο υπουργός Ναυτιλίας απάντησε στη σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης λέγοντας πως «όταν η Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι καθυστερήσαμε, πρέπει να έρθει να δει τα σήματα και τις εντολές που δόθηκαν». Αποκρούοντας την κριτική της Ν.Δ., η οποία χρεώνει στην κυβέρνηση ότι το υπουργείο καθυστέρησε να ζητήσει τη βοήθεια του ειδικού απορρυπαντικού σκάφους EMSA, δήλωσε ότι το ειδικό αντιρρυπαντικό πλοίο της Ε.Ε. βρισκόταν σε αποστολή και μόλις επέστρεψε ζητήθηκε η συνδρομή του. Μάλιστα, σε παρέμβασή του, ο υπουργός προανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, που θα θέτει όριο ηλικίας για πλοία όπως αυτό που βυθίστηκε.

«Το σχέδιο ήταν έτοιμο σε γραφείο υπουργού, προκατόχου μου, και δεν προχωρούσε λόγω συμφερόντων» είπε χαρακτηριστικά ο Κουρουμπλής. «Θα το κάνουμε με όποιο κόστος και απέναντι στα όποια συμφέροντα, υπόγεια και φανερά» πρόσθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας. Επίσης χαρακτήρισε «αμαρτωλό» το καθεστώς των νηογνωμόνων, λέγοντας πως θα υπάρξουν αλλαγές.

Απάντηση

Τρία ήταν τα βασικά σημεία της αιχμής του αντιπολιτευτικού δόρατος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρώτο ότι καθυστέρησε να επιστρέψει ο υπουργός Ναυτιλίας από το Λονδίνο. Το δεύτερο ότι δεν ενημερώθηκε εγκαίρως ο EMSA για να στείλει το αντιρρυπαντικό σκάφος του στον Σαρωνικό και το τρίτο ότι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι δήμαρχοι. Και στις τρεις κατηγορίες υπήρξε απάντηση από τον Κουρουμπλή.

Για την παραμονή του στο Λονδίνο είπε ότι επρόκειτο για μια υπόθεση «πολύ υψηλού εθνικού ενδιαφέροντος», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Για το αντιρρυπαντικό πλοίο σημείωσε ότι «το σκάφος ήταν εκείνη τη στιγμή σε αποστολή. Από τη στιγμή που ήταν διαθέσιμο ζητήθηκε η συνδρομή του». Για την ενημέρωση των δημάρχων για την κατάσταση δήλωσε ότι «κοροϊδεύουν τον κόσμο όσοι λένε ότι δεν ειδοποιήθηκαν οι δήμαρχοι».

Πάντως η κατάσταση ξέφυγε κάποια στιγμή, με τους Μητσοτάκη και Κουρουμπλή να ανταλλάσσουν σε εντονότατο ύφος προσωπικές κατηγορίες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας για καθυστερήσεις και τον κάλεσε να παραιτηθεί. «Αυτό που σας χρεώνω είναι ότι υποτιμήσατε την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον Κουρουμπλή ότι λέει ψέματα σχετικά με τον χρόνο κατάθεσης του αιτήματος για τη συνδρομή του ειδικού πλοίου της Ε.Ε., επικαλούμενος μάλιστα σχετικά έγγραφα.

Εκνευρισμένος ο υπουργός Ναυτιλίας διέκοψε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι «αδιάβαστος» και πως «το Μητσοτακαίικο έχει μάθει να λέει ψέματα». Ο Μητσοτάκης είπε ότι καταλαβαίνει τον εκνευρισμό του υπουργού, ο οποίος «θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί», όπως παρατήρησε. «Δεν θα παραιτηθώ ποτέ, όσο μου το ζητάτε εσείς» ήταν η απάντηση Κουρουμπλή.

Οι δήμαρχοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος τοποθετήθηκαν οι δήμαρχοι των περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρύπανσης μετά το ναυάγιο. «Δεν μπορεί να έγιναν όλα καλά και να έχουμε τέτοια αποτελέσματα» σημείωσε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

«Αυτό το ατύχημα ας μας κάνει σοφότερους και αποτελεσματικότερους» υπογράμμισε ο δήμαρχος του Π. Φαλήρου Δ. Χατζηδάκης. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου στάθηκε στο ζήτημα της κατάστασης του βυθού. «Είναι ξεκάθαρο ότι σωματίδια μαζούτ κινούνται ανεξέλεγκτα στον βυθό. Να συνεχίσει η άντληση του πετρελαίου. Δεν είναι μόνο στην επιφάνεια, είναι και στον βυθό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Ν.Δ., όπως εκφράστηκε στην Ολομέλεια, να μην στηρίξει ξανά διάταξη που δεν συγκεντρώνει την κυβερνητική πλειοψηφία, ανεξαρτήτως του αν συμφωνεί ή όχι με αυτή, και σε συνδυασμό με το αίτημα για παραίτηση Κουρουμπλή, σκιαγραφούν την κορύφωση της αντιπολιτευτικής τακτικής της «γαλάζιας» παράταξης και προμηνύουν μια σκληρή συνέχεια.

Η αρχή θα γίνει στη συζήτηση περί σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες πολιτικές και ποινικές ευθύνες του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση με τις συνομιλίες με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη για την υπόθεση του Noor 1.

πετρελαιοκηλίδαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠαναγιώτης ΚουρουμπλήςΣαρωνικόςΒουλήIssue: 1987Issue date: 21-09-2017Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα