Μπάιντεν σε Ιράν: «Μην το κάνετε» – Επιβεβαιώνει εκ νέου την αμέριστη στήριξη στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή ότι αναμένει ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ «σύντομα».

«Δεν θέλω να αναφερθώ σε απόρρητες πληροφορίες, αλλά η προσδοκία μου είναι ότι θα γίνει νωρίτερα παρά αργότερα», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε πόσο επικείμενη θα ήταν μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.

Biden sends a message to the Islamic regime in Iran:

“Don’t attack

Israel”

Via @YaariCohen pic.twitter.com/Y59BTMkac3

— Visegrád 24 (@visegrad24) April 12, 2024

Ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμά του προς το Ιράν αυτή τη στιγμή, ο πρόεδρος είπε: «Μην το κάνετε».

Απαντώντας σε περισσότερες ερωτήσεις από δημοσιογράφους στην αίθουσα, ο Μπάιντεν επέστρεψε στο βήμα και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «αφοσιωμένες» στην υπεράσπιση του Ισραήλ.

BREAKING:

Joe Biden:

"We are devoted for the defense of Israel. We will support Israel. We will help to defend Israel and Iran will not succeed" pic.twitter.com/r8pikdMoph

— Megatron (@Megatron_ron) April 12, 2024

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ, θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει», είπε ο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό για μια ιρανική επίθεση αντιποίνων στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Παραμένει μια «πραγματική», «αξιόπιστη» και «βιώσιμη» απειλή επίθεσης από το Ιράν, δήλωσε ο Λευκός Οίκος την Παρασκευή, μετά την επίθεση του Ισραήλ σε ιρανικό διπλωματικό συγκρότημα στη Συρία την περασμένη εβδομάδα που σκότωσε τρεις Ιρανούς στρατηγούς.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι το Ιράν απειλούσε με «σημαντική επίθεση» στο Ισραήλ, λαμβάνει συνεχείς ενημερώσεις για την κατάσταση από την ομάδα εθνικής ασφάλειας του.

Οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Γαλλίας, εξέδωσαν νέες ταξιδιωτικές οδηγίες για τους κυβερνητικούς υπαλλήλους στο Ισραήλ καθώς η ιρανική απειλή διαφαίνεται.

JUST IN: Pres. Biden told reporters Friday afternoon that he expects an Iranian strike on Israel to occur "sooner than later" amid urgent concerns that Iran was about to retaliate for the bombing of its consulate in Damascus, Syria, earlier this month.https://t.co/BceNqEQvcX

ABC News (@ABC) April 12, 2024

«Το παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο οποίος αρνήθηκε να παράσχει πληροφορίες σχετικά με την αναμενόμενη χρονική στιγμή της απειλής.

Το Υπουργείο Άμυνας μεταφέρει δυνάμεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής «για να ενισχύσει τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να αυξήσει την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ στο CNN, καθώς το Ισραήλ και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μια πιθανή ιρανική επίθεση.

Το Πεντάγωνο εργάζεται ειδικά για την ενίσχυση της αεράμυνας για τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη Συρία, τα οποία δέχθηκαν επίθεση από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν πάνω από 100 φορές μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου.

Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν ότι το Ιράν ή οι σύμμαχοί του θα επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις ως μέρος των αντιποίνων τους, αλλά προνοούν για κάθε ενδεχόμενο.

Πηγές λένε ότι το Ιράν είναι επιφυλακτικό για δραματική κλιμάκωση

Το CNN ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ πιθανότατα θα πραγματοποιούνταν από συμμαχικές δυνάμεις του Ιράν στην περιοχή και όχι απευθείας από το Ιράν.

Η Τεχεράνη είναι επιφυλακτική για μια δραματική κλιμάκωση των μαχών, ανέφεραν οι πηγές, και δεν θέλει να δώσει στις ΗΠΑ ή στους συμμάχους της δικαιολογία για να επιτεθούν απευθείας στο Ιράν.

Ο Μπάιντεν μίλησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σχετικά με την απειλή ιρανικής επίθεσης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την περασμένη εβδομάδα.

Ένα άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ από το Ιράν είναι ένα από τα χειρότερα σενάρια για τα οποία προετοιμάζεται η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς θα εγγυάται την ταχεία κλιμάκωση μιας ήδη ταραχώδους κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε μια ευρύτερη, περιφερειακή σύγκρουση – κάτι που ο Μπάιντεν προσπάθησε εδώ και καιρό να αποφύγει.

Διπλωματική πίεση

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας για να τους παροτρύνει να πιέσουν το Ιράν να μην κλιμακώσει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μετά τις απειλές του κατά του Ισραήλ, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Ο Μίλερ είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης «εμπλακεί με ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους τις τελευταίες ημέρες» για να στείλουν ένα παρόμοιο μήνυμα για το Ιράν.

Διαβάστε επίσης:

Η Ιρλανδία κοντά στην επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους

Σύγκρουση Σούνακ με το Βρετανικό Μουσείο για τον διορισμό του νέου διευθυντή

Ντάλας: Νέος συναγερμός από πυροβολισμούς σε σχολείο – Τουλάχιστον 1 τραυματίας

Keywords
Τυχαία Θέματα