Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, ελιές και φέτα

Μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή για το πασχαλινό τραπέζι είναι το αρνάκι στο φούρνο με πατάτες, απλό, αλλά με σίγουρα αποτελέσματα, που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας.

Σε αυτό το πιάτο συνδυάζεται το αρνάκι, μελωμένο και τραγανό, με τις λεμονοριγανάτες πατάτες, που λιώνουν στο στόμα και την προσθήκη των ελιών Καλαμάτας και της σκληρής πικάντικης φέτας.

Υλικά για τη Συνταγή

1 ½ κιλό αρνί μπούτι

4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε χοντρές φέτες

¼ φλιτζανιού φύλλα φρέσκιας ρίγανης

+ μερικά κλωναράκια για το σερβίρισμα

2 κουταλιές της σούπας δεντρολίβανο

Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

100ml ελαιόλαδο

2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη αποξηραμένη

3 κουταλάκια του γλυκού πάπρικα γλυκιά

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

150 γραμμάρια ελιές Καλαμών

150 γραμμάρια φέτα σκληρή πικάντικη, κομμένη σε μεγάλους κύβους

Εκτέλεση

1. Αρχικά προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε μικρές τομές (12 περίπου του 1 εκατοστού) σε όλη την επιφάνεια του κομματιού του κρέατος. Γεμίστε κάθε σχισμή με 1 φέτα σκόρδου και μερικά φύλλα φρέσκιας ρίγανης.

2. Ψιλοκόψτε την υπόλοιπη φρέσκια ρίγανη και το δεντρολίβανο, βάλτε τα σε ένα μπολ και προσθέστε τον χυμό λεμονιού, 60ml ελαιόλαδο, την ξερή ρίγανη, τα 2 κουταλάκια γλυκιάς πάπρικας και το 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακατέψτε καλά.

3. Βάλτε το μπούτι του αρνιού σε ένα μεγάλο ταψί, απλώστε το μίγμα, τρίψτε το με τα χέρια σας και κάντε του μασάζ, ώστε να καλυφθεί παντού.

4. Σκεπάστε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήστε το αρνί για 1 ώρα.

5. Στο μεταξύ, καθαρίστε τις πατάτες και βάλτε τις σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό. Μόλις πάρει βράση το νερό, αφήστε τις σε δυνατή φωτιά να μαγειρευτούν για 4-5 λεπτά.

6. Στραγγίστε τις, βάλτε τις σε ένα μπολ, ρίξτε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, το 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα και το 1 κουταλάκι αλάτι. Ανακατέψτε καλά να καλυφθούν ομοιόμορφα.

7. Βγάλτε το ταψί από το φούρνο, αραδιάστε τις πατάτες ολόγυρα και συνεχίστε το ψήσιμο ξεσκέπαστο για άλλα 40 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το αρνί, σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Ενδιάμεσα, ραντίστε το κρέας με τους χυμούς που έχουν συσσωρευτεί στο ταψί.

8. Λίγο πριν το τέλος, ρίξτε στις πατάτες τις ελιές και το κομμάτια φέτας, ανεβάστε τη θερμοκρασία στους 220ο C στον αέρα και ψήστε για 15 ακόμα λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά οι πατάτες.

Διαβάστε επίσης:

Πασχαλινά κουνελάκια μπριός στο Thermomix

Πρωτότυπη, οικολογική διακόσμηση για τα πασχαλινά αυγά

Πασχαλινά κουλουράκια με αρώματα εσπεριδοειδών και ούζο

Keywords
Τυχαία Θέματα