Ποιοι κάνουν πάρτι στο Παρίσι με την πολιτική Μακρόν

Τους τελευταίους μήνες οι αρουραίοι κάνουν πάρτι στα βουνά από τα σκουπίδια στους δρόμους, οι Παριζιάνοι αγωνιούν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις και βλέπουν τις αντλίες στα βενζινάδικα να στεγνώνουν, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά το Πεκίνο βρίσκεται στο Άμστερνταμ, για την πρώτη επίσκεψη Γάλλου ηγέτη στην Ολλανδία εδώ και 23 χρόνια.

Ωστόσο, πίσω στη χώρα του, οι διαδηλωτές ετοιμάζονται για άλλον ένα γύρο κινητοποιήσεων στο πλαίσιο των επαναλαμβανόμενων απεργιών κατά των

σχεδίων του Μακρόν για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Ο πρόεδρος ή λείπει σε ταξίδι για… δουλειές, ή είναι κλεισμένος στα Ηλύσια Πεδία τον τελευταίο καιρό και η Liberation σχολιάζει ότι ο Μακρόν χάνει την επαφή με την πραγματικότητα και με τον λαό.

Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 68% των Γάλλων αντιτίθεται με τις προτάσεις Μακρόν για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και το  67% υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις.

Πού είναι η γαλλική δημοκρατία;

Αυτό φάνηκε και στο ταξίδι του στο Άμστερναμ, όπου οι εσωτερικοί μπελάδες έγιναν διεθνής πονοκέφαλος, καθώς η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε με τη βία δύο διαδηλωτές που επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον Μακρόν. Ένα 24ωρο νωρίτερα διαδηλωτές διέκοψαν ομιλία του Μακρόν στη Χάγη…

«Πού είναι η γαλλική δημοκρατία;» φώναζαν οι διαδηλωτές στη Χάγη και κρατούσαν ένα πανό που έγραφε για τον Μακρόν: «Πρόεδρος της βίας και της  υποκρισίας».

Οι κατηγορίες ότι ο Μακρόν χάνει την επαφή με τους Γάλλους μπορεί να είναι «πολύ ευγενικές», γράφει ο Όλιβερ Χέινς στον Guardian,  προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος παίζει πλέον ένα επικίνδυνο παιχνίδι με την ίδια τη γαλλική δημοκρατία.

Ο πρόεδρος Μακρόν όμως επιμένει ότι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι επιτακτική καθώς αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας και το σύστημα δεν θα αντέξει. Οι αντίπαλοί του λένε πως αν πάρει πίσω τις φοροελαφρύνσεις που εφάρμοσε το 2021 – και ωφέλησαν τους πλούσιους- τότε θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες του συστήματος συνταξιοδότησης.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως – δημοσκοπικά – οι ενέργειες του Μακρόν ικανοποιούν μόνο τη μειοψηφία. Αυτούς που οι οικονομολόγοι Μπρούνο Αμάμπλ και Στέφανο Παλομπαρίνι αποκαλούν «μπλοκ των μπουρζουάδων» και είναι το 27% του εκλογικού σώματος που ψήφισε τον Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022.

Το σημαντικό πρόβλημα όμως βρίσκεται αλλού: όσο ο Μακρόν επιμένει, τόσο μειώνεται η ανοχή του κόσμου στους θεσμούς της γαλλικής δημοκρατίας. Δεν είναι μόνον η επίκληση του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, που επιτρέπει στον Μακρόν να περάσει τις αλλαγές χωρίς να μπει στον κόπο να ακούσει όλες τις απόψεις στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Είναι και η αστυνομική βία που προκαλεί την κοινή γνώμη.  Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» θρήνησε μία γυναίκα που σκοτώθηκε από αστυνομικούς, ενώ εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες. Στις πρόσφατες διαδηλώσεις για το φράγμα στο Σεντ Σολίν τραυματίστηκαν σοβαρά δύο άνθρωποι που νοσηλεύονται σε κωματώδη κατάσταση. Στις διαδηλώσεις κατά του συνταξιοδοτικού μία γυναίκα ακρωτηριάστηκε και ένας 19χρονος κατήγγειλε ότι αστυνομικοί με μηχανές πέρασαν από πάνω του.

Πρακτικές και ρητορική που ενισχύουν την Λε Πεν

Και υπάρχει και η προκλητική ρητορική: ο υπουργός Εσωτερικών του Μακρόν, Ζεράλντ Νταρμανέν, υιοθετώντας ρητορική Τραμπ, μίλησε για πόλεμο κατά της «ακροαριστερής τρομοκρατίας» και απείλησε ότι θα κοπούν οι διευκολύνσεις στην ΜΚΟ Human Rights League, που διαμαρτύρεται για την αστυνομική βία.

Αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση είναι οι ακροδεξιοί. Η Μαρίν Λε Πεν αφού πέτυχε να αποδαιμονοποιήσει το κόμμα της, βλέπει με ικανοποίηση τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ενίσχυση των ποσοστών της μέσα στο πολιτικό και κοινωνικό χάος που επικρατεί.

Οι εκλογικές νίκες του Μακρόν αντιμετωπίστηκαν με θριαμβευτικές ιαχές από τους φιλελεύθερους, που πίστεψαν ότι υψώθηκε ένα τείχος στην ακροδεξιά. Όμως αν τα πράγματα συνεχιστούν ως έχουν σήμερα, τελικά ο Μακρόν είναι αυτός που ρίχνει νερό στον μύλο της Λε Πεν και την οδηγεί σε νίκη στις επόμενες εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Πρίγκιπας Χάρι: Χωρίς την Μέγκαν Μαρκλ στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου

Ουκρανία: Βίντεο φέρεται να δείχνει Ρώσους στρατιώτες να αποκεφαλίζουν Ουκρανό αιχμάλωτο – Για fake news μιλά η Μόσχα

ΝΑSΑ: Έτσι θα ήταν το σπίτι μας εάν ζούσαμε στον Άρη (photos/videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα