Αποφασισμένο το Ισραήλ να συντρίψει την Γάζα – Νέες επιθέσεις κατά της Χαμάς, δίνει όπλα στους πολίτες – Επιμένει για Ιράν-Χεσμπολάχ, δεν βλέπουν εμπλοκή οι ΗΠΑ

Άλλη μια νύχτα αγωνίας στο Ισραήλ και τη Γάζα μετά την τρομοκρατική επίθεση των μαχητών της Χαμάς το Σάββατο. Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να κλιμακώσει την απάντησή του στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς προχωρώντας σε χερσαίες επιχειρήσεις, με 300.000 στρατιώτες και πλήθος τεθωρακισμένων να βρίσκονται κοντά στα σύνορα, ενώ το θερμόμετρο ανέβηκε μετά τις αναφορές για πιθανή διείσδυση από τον Λίβανο στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Ανησυχίες εκφράζονται ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί να πολεμήσει σε πόλεμο δύο μετώπων, παρά τον «λάθος συναγερμό».

Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει πλέον κοπεί σε ολόκληρη τη Γάζα καθώς έχει σταματήσει να λειτουργεί ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας, ενώ κλειστά κρατάει τα σύνορα η Αίγυπτος. Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το αν είχε προειδοποιηθεί ή όχι η κυβέρνηση Νετανιάχου εγκαίρως. Ανησυχίες εκφράζονται ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί να πολεμήσει σε πόλεμο δύο μετώπων.

Το Ισραήλ σχεδιάζει και προετοιμάζεται για πόλεμο δύο μετώπων, δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, όπως μετέδωσε το Sky News. Ο Mark Regev, δήλωσε ότι “ανησυχεί εδώ και αρκετό καιρό” ότι η Χεζμπολάχ θα “κλιμακώσει την κατάσταση”.

Seems like a very large number of drones are now flying out of Lebanon towards “Isreal” pic.twitter.com/iReKIH6f5b

— War Monitor (@WarMonitors) October 11, 2023

«Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση στον βορρά, αλλά αν μας επιβληθεί ένας διμέτωπος πόλεμος, δεν θα βρεθούμε προ εκπλήξεως. Είμαστε προετοιμασμένοι, είμαστε έτοιμοι και θα επικρατήσουμε», δήλωσε.

«Δεν είναι εύκολο, αλλά κανένας πόλεμος δεν είναι ποτέ εύκολος. Έχουμε σχεδιάσει το ενδεχόμενο… και μπορούμε να πολεμήσουμε, αν χρειαστεί, έναν πόλεμο δύο μετώπων». Ο κ. Regev είπε ότι η χώρα θέλει να βγει από αυτή τη σύγκρουση με μια “διαφορετική πραγματικότητα” και η Γάζα “δεν θα είναι η ίδια».

«Αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει με τους δικούς μας όρους», πρόσθεσε, λέγοντας ότι μια λύση θα δει την κατάσταση στη Γάζα “να αλλάζει ριζικά”.

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ θα επανακαταλάβει την περιοχή, ο κ. Regev αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας στον παρουσιαστή μας Mark Austin ότι δεν θα σχολιάσει στρατιωτικές τακτικές.

Σημειώνεται πάντως πως δεν υπάρχει “κανένα περιστατικό ασφαλείας” στα βόρεια του Ισραήλ, όπως δήλωσε εκ των υστέρων εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, μετά από αναφορές για πιθανή διείσδυση από αέρος από τον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός διερευνά τι προκάλεσε τον συναγερμό που σήμανε για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε όλο το βόρειο Ισραήλ νωρίτερα σήμερα, δήλωσε ο υποπτέραρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Επιμένει το Ισραήλ για το Ιράν, δεν βλέπουν εμπλοκή οι ΗΠΑ

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος λέει ότι το Ιράν γνώριζε την επιχείρηση και ουσιαστικά “έδωσε το πράσινο φως” στις επιθέσεις της Χαμάς, παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν υποδεικνύουν άμεση ιρανική ανάμειξη.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος έχει ενημερωθεί για τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, δήλωσε την Τετάρτη στο CNN ότι το Ιράν, το οποίο παρέχει εδώ και καιρό χρηματοδότηση και εκπαίδευση στους μαχητές της Χαμάς, μπορεί να μην γνώριζε για τον ακριβή χρόνο των επιδρομών από τη Γάζα, αλλά σίγουρα “γνώριζε την επιχείρηση της Χαμάς πριν συμβεί”.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν καμιά ένδειξη για χώρες ή “πρόσθετους παράγοντες” που επιδιώκουν να εμπλακούν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Τσαρλς Κ. Μπράουν, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. “Δεν έχω δει καμιά ένδειξη για πρόσθετους παράγοντες που θα μπορούσαν να στρατολογηθούν σε βάρος του Ισραήλ”, δήλωσε ο Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η θέση αυτή έχει επίσης αποτρεπτική ισχύ, εξήγησε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου. “Δεν είναι μόνο για να στηρίξουμε το Ισραήλ αλλά και για να έχουμε μια αποτρεπτική ισχύ”, υπογράμμισε.

Κάθε άτομο σε μια πόλη του νότιου Ισραήλ που απέχει λιγότερο από 4 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας θα μπορεί να φέρει όπλα, δήλωσε ο υπουργός εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει, λένε οι ΗΠΑ

Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για τους κινδύνους πιθανής βίας «τρεις μέρες» πριν από την επίθεση της Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο Μάικλ ΜακΚόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός», τόνισε ο ΜακΚόλ στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Την Δευτέρα ένα δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet) ανέφερε ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ δέκα ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αγνόησε την προειδοποίηση και υποβάθμισε την απειλή. Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού χαρακτήρισε ανυπόστατο το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, περίπου 1.055 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν -μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες- ενώ από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, τραυματίστηκαν άλλα 5.180 άτομα.

Σοκαριστικά είναι τα βίντεο από drone που αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τους σαρωτικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ, ως «απάντηση» στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο.

@chizoba.godwin

original sound – Chizoba Godwin @aljazeeraenglish Drone footage shows the extent of damage to #Gaza City after four days of Israeli bombardment. The #UN says more than 120,000 people have been internally displaced. #israel #palestine ♬ original sound – Al Jazeera English @skynews #Israel intensified its #attacks in retaliation for a major surprise attack by #Hamas over the weekend. The country's military forces said they hit more than 1,000 targets in the #GazaStrip. Link in bio for morr @Sky Newsoriginal sound – Sky News

Υπό το σοκ της εισβολής και της φρίκης ακόμη, το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Λωρίδα της Γάζας. Μόνο το τελευταίο 24ωρο επλήγησαν 450 στόχοι, μεταξύ των οποίων ραντάρ ανίχνευσης αεροσκαφών της Χαμάς, σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό.

Στο Ισραήλ, ο νότος γίνεται ξανά στόχος επίθεσης με ρουκέτες. Οι σειρήνες δεν σταματούν να ηχούν και στο βορρά με ρουκέτες να εκτοξεύονται από το νότιο Λίβανο και οβίδες από τη Συρία να πέφτουν στο Ισραήλ, εντείνοντας το φόβο για εξάπλωση της σύγκρουσης.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να είναι πλήρως ανεπτυγμένες στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας περιμένοντας το πράσινο φως για χερσαία επιχείρηση.

Στο μεταξύ στο Ισραήλ προσγειώθηκε το πρώτο αεροπλάνο, με αμερικανικό οπλισμό, όπως ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας, ενώ σε συμφωνία έφτασαν Νετανιάχου και Γκαντς για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και υπουργικό συμβούλιο πολέμου.

Sirens sound in the “Kiryat Bialik” area in Haifa. pic.twitter.com/UFLB8DjzQg

— Middle East Observer (@ME_Observer_) October 11, 2023«Λάθος συναγερμός» λέει τώρα ο ισραηλινός στρατός

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν σήμερα το απόγευμα σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ, προειδοποιώντας για την παρουσία εχθρικού αεροσκάφους.

A report was recieved regarding a suspected infiltration from Lebanon into Israeli airspace.

Israel Defense Forces (@IDF) October 11, 2023

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έλαβε αναφορές για πιθανή διείσδυση από τον Λίβανο στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για δεκάδες drones που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί σε όλη τη χώρα έλαβαν εντολή να βρουν καταφύγιο, ωστόσο σύμφωνα με εκπρόσωπο του IDF, ήταν λάθος συναγερμός. Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, συστήνει στους κατοίκους του βόρειου τμήματος της χώρας να παραμείνουν στα σπίτια του.

#SONDAKİKA | İsrail'in kuzeyinde siren sesleri çalıyor. Hizbullah, Lübnan'dan sızmaya çalışıyor. pic.twitter.com/e7dcEVW9dD

— BPT (@bpthaber) October 11, 2023

Την ίδια ώρα, οι σειρήνες ήχησαν στις πόλεις Όφερ και Κερέμ Μαχαράλ, νότια της Χάιφα, με τη Χαμάς να ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε ρουκέτες στην περιοχή αυτή.

Some flights to get out of Israel are being cancelled at Tel Aviv's Ben Gurion Airport as Hamas continues to attack Israel. NEWSMAX's Daniel Cohen reports. @DanielCohenTV pic.twitter.com/FKh1ICjs3R

— Brad Porcellato (@BradPorcellato) October 11, 2023

Εντωμεταξύ, οι ένοπλες πτέρυγες των ισλαμιστικών οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα ότι εκτοξεύουν ρουκέτες με στόχο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, την ώρα που ηχούσαν οι σειρήνες συναγερμού στις ζώνες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τα δύο κινήματα, στην κοινή ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι μπαίνουν στο στόχαστρο το Τελ Αβίβ, η Ασντόντ, η Ασκελόν καθώς και κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν ότι εκτόξευσαν έναν πύραυλο εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, ωστόσο οι ισραηλινές αρχές δεν εντόπισαν κανένα πλήγμα στην περιοχή αυτήν.

Το Ισραήλ δίνει όπλα σε όλους τους πολίτες

Κάθε άτομο σε μια πόλη του νότιου Ισραήλ που απέχει λιγότερο από 4 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας θα μπορεί να φέρει όπλα, δήλωσε ο υπουργός εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Όλοι οι πολίτες της Σντερότ θα επιτρέπεται να φέρουν όπλο ως απάντηση στις επιθέσεις που εξαπολύει η Χαμάς, δήλωσε ο Ιτάμρ Μπεν-Γκιβρ.

Περίπου 10.600 νέες αιτήσεις για άδεια οπλοφορίας έχουν υποβληθεί από το Σάββατο, δήλωσε το υπουργείο εθνικής ασφάλειας. «Από σήμερα, κάθε κάτοικος της Σντερότ μπορεί να λάβει άδεια οπλοφορίας», δήλωσε ο κ. Μπεν-Γιβρ, προσθέτοντας ότι η αλλαγή του κανόνα θα επεκταθεί σε επιπλέον πόλεις.

Έτοιμο για επέμβαση το Ισραήλ, χωρίς ρεύμα η Γάζα

«Ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Γάζα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο οποίος μίλησε την Τετάρτη στο Fox News.

BREAKING: Israeli military spokesperson tells Fox News 'we are preparing to enter Gaza'

— The Spectator Index (@spectatorindex) October 11, 2023

Εντωμεταξύ, το ηλεκτρικό ρεύμα έχει πλέον κοπεί σε ολόκληρη τη Γάζα καθώς έχει σταματήσει να λειτουργεί ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας, επιβεβαίωσε το υπουργείο Ενέργειας της περιοχής.

Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας που τροφοδοτεί την περιοχή έχει ξεμείνει από καύσιμα λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού ενώ οι προμήθειες νερού και τροφής θα μειωθούν επίσης τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα, οι αρχές είχαν δηλώσει ότι στο εργοστάσιο είχαν απομείνει καύσιμα 10 έως 12 ωρών.

Το Ισραήλ διέκοψε τη δική του παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα τη Δευτέρα ως μέρος της απόφασης να τεθεί η περιοχή σε «πλήρη πολιορκία» σε απάντηση στην επίθεση της Χαμάς.

Εκτός από το δίκτυο, ορισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα χρησιμοποιούν γεννήτριες, που ωστόσο χρειάζονται καύσιμα για τη λειτουργία τους.

Israeli airstrikes continue in Gaza. This is how we deal with terrorists. pic.twitter.com/ZPw8ujcyNq

— Hananya Naftali (@HananyaNaftali) October 11, 2023

Aπό πλευράς του, ο αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, ξεκαθάρισε σε έφεδρους αξιωματικούς στη βάση της Νότιας Διοίκησης στη Μπερσέμπα ότι ο στρατός επικεντρώνει τις προσπάθειες του στη στοχοποίηση των αξιωματούχων της Χαμάς.

«Σε όποια περιοχή γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μέλη της Χαμάς, ηγέτες της Χαμάς, ακόμα κι αν υπάρχουν περιορισμοί, χτυπάμε… με ακρίβεια και μεγάλη ισχύ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαλέβι.

«Πρέπει να είμαστε δυνατοί. Ξεκίνησε άσχημα για εμάς και θα τελειώσει πολύ άσχημα για την άλλη πλευρά» διεμήνυσε εξάλλου τη Δευτέρα ο Χαλέβι.

BOMBARDED: Israel's aerial campaign has utterly destroyed portions of Gaza ahead of the IDF's expected ground invasion. https://t.co/10tS2O2i4X pic.twitter.com/lYHfYR6uSD

Fox News (@FoxNews) October 11, 2023

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 169 στρατιώτες σκοτώθηκαν στις μάχες κατά της Χαμάς. «Έχουμε ενημερώσει τις οικογένειες των 169 Ισραηλινών στρατιωτών που έπεσαν στη μάχη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χάγκαρι, προσθέτοντας ότι έχουν επίσης ενημερωθεί οι οικογένειες 60 ανθρώπων που έχουν απαχθεί και μεταφερθεί στη Γάζα. Οι νεκροί Ισραηλινοί ανέρχονται πλέον σε 1.200.

Η Χαμάς δήλωσε ότι δύο από τους κορυφαίους αξιωματούχους της σκοτώθηκαν: Ο Ζακάρια Μουαμάρ ήταν επικεφαλής του οικονομικού της τμήματος και ο Τζαουάντ Αμπού Σαμάλα συντόνιζε τους δεσμούς με άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις. Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι βρέθηκαν τα πτώματα περίπου 1.500 ένοπλοι της Χαμάς.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν καθώς το Ισραήλ σφυροκόπησε τη Λωρίδα της Γάζας με εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε την Τετάρτη κυβερνητικός αξιωματούχος της Χαμάς.

Τα πλήγματα κατέστρεψαν πολλά κτίρια του Ισλαμικού Πανεπιστημίου που συνδέεται με τη Χαμάς στην πόλη της Γάζας, δήλωσε αξιωματούχος του πανεπιστημίου. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε δεκάδες στόχους της Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είπε ότι μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν “προηγμένα συστήματα ανίχνευσης” που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για να εντοπίζει στρατιωτικά αεροσκάφη.

"It's not a battlefield. It's a massacre."
Here, MG Itai Veruv is preparing journalists to enter Kfar Aza where atrocities have taken place at the hands of Hamas terrorists. pic.twitter.com/1MXMxuWHpA

Israel Defense Forces (@IDF) October 11, 2023

Χτύπησαν επίσης 80 στόχους της Χαμάς στην περιοχή Μπέιτ Χανούν της βορειοανατολικής Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων δύο τραπεζικών υποκαταστημάτων που χρησιμοποιούνται από την ισλαμιστική ομάδα για τη “χρηματοδότηση της τρομοκρατίας” στον θύλακα, δήλωσε ο στρατός.

Σε απάντηση στην επίθεση του Σαββάτου, το Ισραήλ επέβαλε “πλήρη πολιορκία” στη Γάζα, αναστέλλοντας τις προμήθειες τροφίμων, νερού, ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμων στον ήδη αποκλεισμένο θύλακα. Η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, απειλεί να εκτελέσει ομήρους που απήχθησαν στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων νέων ανθρώπων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ενός μουσικού φεστιβάλ, όπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 270 άτομα.

Η αναταραχή έχει επίσης αυξηθεί στη Δυτική Όχθη, όπου 15 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο. Εξάλλου, δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά της ισραηλινής αστυνομίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αφού έριξαν φωτοβολίδες και πέτρες εναντίον των δυνάμεων της τάξης, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Γι αυτό ίσως ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ προέβλεψε σήμερα ότι είναι πιθανόν να υπάρξουν εσωτερικές εστίες έντασης ανάμεσα στον αραβικό και τον εβραϊκό πληθυσμό σε σχέση με τον πόλεμο της Γάζας και σημείωσε ότι αυξάνει την διάθεση πυροβόλων όπλων σε πολίτες που έχουν άδεια. “Έδωσα εντολή στον αρχηγό της αστυνομίας να προετοιμαστεί για ένα σενάριο ‘Φρουρός των Τειχών 2’, κάτι το οποίο πιστεύω ότι διαφαίνεται“, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

WARNING: GRAPHIC CONTENT

As bombs fall in Gaza City, a school run by the United Nations has turned into a shelter. But safety is not guaranteed. Israeli air strikes have hit UN buildings across Gaza, leaving civilian casualties. Full coverage: https://t.co/IKfTGZSkqv pic.twitter.com/jlRRMaOddf

Reuters (@Reuters) October 11, 2023

Ο Νετανιάχου, ο βετεράνος ηγέτης στο τιμόνι του σκληρού δεξιού συνασπισμού του Ισραήλ, ζήτησε να σχηματιστεί μια “κυβέρνηση εθνικής ενότητας έκτακτης ανάγκης” αφού η πρόταση της κυβέρνησής του για δικαστικές μεταρρυθμίσεις δίχασε το έθνος.

Γιατί είναι τρομακτική η προοπτική μίας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα

Στο μεταξύ, ανάμεσα στα πιθανότερα σενάρια του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς περιλαμβάνεται μία ισραηλινή χερσαία επίθεση κατά της Γάζας. Μία τρομακτική προοπτική πολεμικής σύγκρουσης στην καρδιά μίας ακραία πυκνοκατοικημένης πόλης, με ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο από σήραγγες και με την παρουσία ομήρων, στην πλειονότητά τους Ισραηλινών.

Την Δευτέρα, το Ισραήλ διέταξε την άμεση διακοπή πάσης φύσεως τροφοδοσίας της Λωρίδας της Γάζας, στο πλαίσιο της «πλήρους πολιορκίας» του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από την Χαμάς.

Η συνέχεια μοιάζει προδιαγεγραμμένη: «Το Ισραήλ θα εξαπολύσει μεγάλη μεικτή πολεμική επιχείρηση από αέρος, ξηράς, θαλάσσης και Διαστήματος», διαβεβαιώνει μέσω του Twitter (Χ) ο Τζον Σπένσερ, ειδικός του Modern War Institute της αμερικανικής ακαδημίας West Point.

«Τα πλήγματα θα έχουν αρχικά ως στόχο τα κέντρα διοίκησης της Χαμάς και τις δυνάμεις της. Τα πυρά θα έρχονται από όλες τις κατευθύνσεις. Παράλληλα, ο στρατός προετοιμάζεται για να εισβάλει στην Γάζα», προβλέπει ο Αλεξάντρ Γκρίνμπεργκ του Jerusalem Institute for Strategy and Security (JISS).

DM Yoav Gallant visited the Israel-Gaza border today. He conducted an assessment of the current emergency situation at the Re'im Base with IMoD DG, MG (Res) Eyal Zamir, Commander of the Southern Command, MG Yaron Finkelman & Gaza Division, BG Avi Rosenfeld & other IDF officials. pic.twitter.com/Ewbsu6Mlnc

— Ministry of Defense (@Israel_MOD) October 10, 2023Ανταρτοπόλεμος πόλης

Ο ανταρτοπόλεμος επιβάλλει μάχες σώμα με σώμα, περιορίζει την ορατότητα, πολλαπλασιάζει τις παγίδες, δυσκολεύει την διάκριση ανάμεσα σε εμπολέμους και αμάχους, καθιστά άχρηστα τα τεθωρακισμένα.

Ο Αντριου Γκέιλερ, βρετανός πρώην αξιωματικός, αναλυτής του Janes, περιγράφει ένα «πεδίο μάχης 360 μοιρών, όπου η απειλή προέρχεται από παντού», από τους υπονόμους μέχρι τις στέγες, από τα υπόγεια μέχρι τις ψευδοροφές.

«Η εκκαθάριση κάθε ενός κτιρίου, πιθανώς παγιδευμένου, θα σημαίνει την ανάπτυξη μονάδων εξουδετέρωσης εκρηκτικών μαζί με τον εξοπλισμό τους, σκάλες, σχοινιά, εκρηκτικά, και όλα αυτά κάτω από εχθρικά πυρά, ενδεχομένως σε πλήρες σκοτάδι», εξηγεί ο ειδικός.

Επιπλέον, «υπάρχει ο εγγενής κίνδυνος των φίλιων πυρών», που συνδέεται με την διασπορά και την υψηλή κινητικότητα των εμπολέμων. Και «όπως έχει δείξει πλήθος συρράξεων εδώ και έναν αιώνα, η χρήση του πυροβολικού μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, όταν τα ερείπια μεταβάλλονται σε κάλυψη».

New number of Israeli casualties from the horrific Hamas terrorist attack – 1,200 dead, 2,700 wounded, dozens held hostage in Gaza. Nightmare scenes of barbarism.

300,000 soldiers…getting ready to…make sure Hamas, at the end of this war won’t have any military capability… https://t.co/KLOMn5P465

John Spencer (@SpencerGuard) October 11, 2023Το «μετρό της Γάζας»

Περί τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στην Γάζα, υπό τις συνθήκες του ισραηλινού αποκλεισμού από το 2007. Ενας λαβύρινθος από πυκνοκατοικημένα στενά δρομάκια επάνω από ένα τεράστιο δίκτυο από υπόγεια τούνελ που ο ισραηλινός στρατός ονομάζει «το μετρό της Γάζας».

Εκατοντάδες τούνελ έχουν ανοιχτεί κάτω από την μεθόριο μήκους 14 χιλιομέτρων ανάμεσα στην Λωρίδα της Γάζας και το αιγυπτιακό Σινά για την κυκλοφορία των ενόπλων της Χαμάς, όπλων και άλλων προϊόντων λαθρεμπορίου. Πολλά έχουν καταστραφεί. Αλλά όχι όλα.

Μετά το 2014, η Χαμάς έχει σκάψει υπόγεια περάσματα εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας.

Ενοπλοι της Χαμάς, εγκατεστημένοι σε βάθος 30 ή 40 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους κυκλοφορούν εκεί ελεύθερα προφυλαγμένοι από τις ισραηλινές επιδρομές. Εκτοξευτήρες ρουκετών είναι κρυμμένοι λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και έχουν την δυνατότητα να πεταχτούν χάρη σε ένα σύστημα αυτόματης καταπακτής, να βάλουν και να εξαφανιστούν και πάλι κάτω από την επιφάνεια.

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε με σφοδρότητα αυτό το δίκτυο των τούνελ το 2021. Όμως, αν ένα τμήμα του δικτύου είναι γνωστό στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, αλλά τμήματα παραμένουν μυστικά και είναι ικανά να περιπλέξουν σοβαρά τις επιχειρήσεις.

Πλεονέκτημα στον αμυνόμενο

Η Χαμάς «γνωρίζει τα τούνελ απέξω», λέει ο Κόλιν Κλαρ, διευθυντής ερευνών στο Soufan Center της Νέας Υόρκης. «Ορισμένα είναι πιθανότατα παγιδευμένα. Η προετοιμασία για πόλεμο σε τέτοιο περιβάλλον (…) χρειάζεται εκτεταμένη πληροφόρηση (…), πράγμα που οι Ισραηλινοί ίσως δεν διαθέτουν».

Και ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις μάχες σε ανοικτό έδαφος, ο αμυνόμενος – στην περίπτωσή μας η Χαμάς – διαθέτει σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα.

«Όλοι γνωρίζουν ότι θα είναι μακροχρόνιο, δύσκολο και με μεγάλες απώλειες», προειδοποιεί ο Αλεξάντρ Γκρίνμπεργκ προσθέτοντας ότι υπάρχουν «ρομπότ και άλλα ειδικά μέσα που επιτρέπουν την είσοδο στα τούνελ».

Για την Χαμάς «είναι ένα πλεονέκτημα που μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα. Οταν εντοπισθούν τα τούνελ, μπορούν να σφραγιστούν μαζί με όσους είναι μέσα. Στην περίπτωση αυτή η διαταγή θα είναι “κανένα έλεος”».

Η ισραηλινή κοινωνία δεν θα συγχωρήσει ποτέ

Ενα ακόμη πρόβλημα θα βαρύνει στην χερσαία επιχείρηση: η Χαμάς έχει συλλάβει ομήρους δεκάδες πολίτες, στην πλειονότητά τους Ισραηλινούς, αλλά επίσης, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ξένους εργάτες και πιθανόν ισραηλινούς στρατιωτικούς.

«Αν η ζωή των ομήρων δεν αποτελέσει προτεραιότητα, αυτό η ισραηλινή κοινωνία δεν θα το συγχωρήσει ποτέ. Η πίεση της κοινής γνώμης είναι τεράστια και ο Νετανιάχου το γνωρίζει πολύ καλά», λέει η Σιλβέν Μπυλ, κοινωνιολόγος στο CNRS ειδικευμένη στο Ισραήλ.

«Οταν η ισραηλινή κοινωνία θα ζητήσει λογαριασμό θα υπάρχει αυτό : “δεν εγγυηθήκατε την ασφάλειά μας, επιστρέψτε μας τους ομήρους”», λέει.

Στην πραγματικότητα, το Τελ Αβίβ δεν είναι αυτήν την στιγμή σε θέση να διαπραγματευθεί, επισημαίνει ο Κόμπι Μάικλ, του think-tank INSS του Τελ Αβίβ. «Με όλη αυτή την θλίψη, όλο τον πόνο, το πρόβλημα των ομήρων δεν μπορεί να είναι η πρώτη προτεραιότητα του Ισραήλ. Το Ισραήλ θα επιστρέψει στο πρόβλημα των ομήρων μόνο όταν η Χαμάς θα έχει ηττηθεί και θα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας. Ούτε δευτερόλεπτο πριν».

«Αναπόφευκτη» η χερσαία επίθεση

Ισραηλινή πηγή ασφαλείας είπε στο Reuters ότι η χερσαία επίθεση έχει γίνει πλέον “αναπόφευκτη μετά τις αεροπορικές επιδρομές“, ενώ είχε προηγηθεί η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας ότι “η επίθεση από το έδαφος θα γίνει αργότερα”. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ισραηλινή χερσαία εισβολή “δεν μπορεί να αποφευχθεί λόγω του υψηλού τιμήματος που πληρώσαμε. Αυτό θα γίνει μετά τις αεροπορικές επιδρομές από την Πολεμική Αεροπορία“.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζιόρα Εϊλάντ, μίλησε επίσης για το ενδεχόμενο να εξαπολύσει το Ισραήλ χερσαία επίθεση. Ο Εϊλάντ θεώρησε ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα “έμοιαζαν πολύ με προηγούμενες ισραηλινές επιχειρήσεις, αλλά αυτές οι μέθοδοι δεν πτόησαν τη Χαμάς στο παρελθόν“.

Δήλωσε ότι “μια χερσαία επίθεση μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική για τη δολοφονία μαχητών της Χαμάς και την καταστροφή της διοίκησης τους“, αλλά πρόσθεσε: “Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διστάζει να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία, γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους ισραηλινούς θανάτους“.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αμίρ Ντινάρ είπε: “Επιτιθέμεθα στις υποδομές της Χαμάς και θα επιτεθούμε δυνατά και θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις“, όταν ρωτήθηκε για πιθανή χερσαία εισβολή, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ και το Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πιθανότητα εισόδου χερσαίων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Σαββάτου είναι μόνο η αρχή ενός διαρκούς πολέμου για την καταστροφή της ισλαμιστικής ομάδας και την “αλλαγή της Μέσης Ανατολής“. “Αυτό που θα ζήσει η Χαμάς θα είναι δύσκολο και τρομερό (…) Θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή“, υποσχέθηκε ο Νετανιάχου απευθυνόμενος σε υψηλόβαθμους τοπικούς αξιωματούχους στο νότιο Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

«Γενναιόδωρος» ψηφοφόρος στη Λάρισα: Έριξε στην κάλπη φάκελο με 175 ευρώ (video)

Κρίσεις Πανικού: Που οφείλονται και πως αντιμετωπίζονται

Αίας Μανθόπουλος: Στην εντατική ο ηθοποιός

Keywords
ηπα, εκλογες ηπα, ηπα, ιραν, ισραηλ, γαζα, λωρίδα της γάζας, το φως, sky news, al jazeera, fox news, ηλεκτρικος, αιγυπτος, νέα, φως, sky, news, lebanon, twitter, october, λύση, στρατος, cnn, βρυξέλλες, ισχύ, βουλη, original, city, people, english, major, weekend, military, hit, bio, σοκ, observer, israel, flights, cohen, μπεν, fox, index, deal, https, battlefield, school, run, shelter, air, full, reuters, west, jerusalem, security, today, σημαίνει, nightmare, end, john, μετρο, θλίψη, λαρισα, κινηση στους δρομους, εθνος, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, απολυσεις στο δημοσιο, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, real news, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, η ζωη, ξανα, κοινωνια, δυνατα, october, βιντεο, χωρες, θλίψη, αδεια, αστυνομια, ηγετης, ιερουσαλημ, πιεση, πλαισιο, φως, ωρα, cnn, news, observer, people, reuters, αδεια οπλοφοριας, αεροπορικα, αεροπλανο, αιτησεις, ατομο, βετερανος, βορεια, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωση, δικη, δικτυο, δυτικη οχθη, δυτικη, εδαφος, ευκολο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκαθαριση, εκπαιδευση, εκρηκτικα, ερχονται, ζωη, ζωνες, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσιες, κυβερνηση, κογκρεσο, κτιρια, λαβυρινθος, λαθος, λειτουργια, λεπτομερειες, λύση, λογο, λωρίδα της γάζας, μπεν, μυστικα, νυχτα, ομαδα, ουσιαστικα, οχθη, παιδια, περιβαλλον, πηγη, ρανταρ, ρευμα, σαββατο, σεναριο, σιγουρα, συνεχεια, συρια, σοκ, σωμα, σπιτια, τεθωρακισμενα, τμημα, το εθνος, το φως, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, υψηλη, φεστιβαλ, χεζμπολαχ, air, al jazeera, ασφαλεια, battlefield, bio, sky, security, city, cohen, deal, tank, flights, fox, fox news, full, john, ηγετες, hit, https, χωρα, english, υπουργειο, israel, εισβολη, index, jerusalem, καρδια, lebanon, major, military, μοιαζει, νεκροι, nightmare, original, πληροφοριες, run, school, shelter, σημαίνει, sky news, σωμα με σωμα, today, θερμομετρο, weekend, west, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Αποφασισμένο, Ισραήλ, Γάζα, – Επιμένει, Ιράν-Χεσμπολάχ, ΗΠΑ,apofasismeno, israil, gaza, – epimenei, iran-chesbolach, ipa