«Αντιφασιστικές κορώνες» και βαθύτερες στοχεύσεις

Η τροπολογία που κατέθεσε μετά βαΐων και κλάδων η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή εξυπηρετεί πολλά περισσότερα από τους διακηρυγμένους στόχους της, ακόμα πιο επικίνδυνους σχεδιασμούς, όπως έγκαιρα έχει καταγγείλει το ΚΚΕ.

Η τροπολογία ανοίγει το δρόμο ώστε στην πραγματικότητα να στοχοποιείται και να ελέγχεται η πολιτική ιδεολογία στο όνομα του ελέγχου «της οργάνωσης

και της δράσης» των κομμάτων, αφού αυτές απορρέουν από την ιδεολογία τους, μπροστά σε κάθε νέα εκλογική αναμέτρηση. Δεν σταματάει όμως εκεί. Ενισχύει την υφιστάμενη απαράδεκτη νομοθεσία με νέες επικίνδυνες γενικεύσεις που επιτρέπουν στο κράτος να ελέγχει το εσωτερικό των κομμάτων αναζητώντας την «πραγματική ηγεσία», να βάζει φραγμούς στη συμμετοχή τους στις εκλογές σήμερα, συνολικά στη δράση τους αύριο, στο όνομα αυτής. Δε σταματάει όμως εκεί.

Πολύτιμος συνομιλητής της κυβέρνησης σε αυτές τις στοχεύσεις αποδείχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τη δική του πρόταση νόμου, που έδωσε στη δημοσιότητα, φτάνει στο σημείο να επικαλείται τον τρομονόμο που αποτελεί την αιχμή του δόρατος στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για την ποινικοποίηση του ριζοσπαστισμού, της προοδευτικής σκέψης και δράσης. Μάλιστα, προτείνει την εφαρμογή των απαγορεύσεων και για τα μέλη κομμάτων, «ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα» για να ελέγχει το κράτος το σύνολο των μελών ενός κόμματος! Την ίδια στιγμή, επικαλείται στην πραγματικότητα την Απόφαση – πλαίσιο της ΕΕ (την ενσωμάτωση της οποίας με το ψευδεπίγραφο τίτλο «αντιρατσιστική νομοθεσία», είχε ο ίδιος καταψηφίσει το 2014). Στην πραγματικότητα αυτή η απόφαση ποινικοποιεί τη διαφορετική άποψη, πχ για ιστορικά ζητήματα (όπως την αποκάλυψη της αστικής προπαγάνδας γύρω από τα ευρωενωσιακής κοπής «εγκλήματα» του κομμουνισμού).

Όσες «αντιφασιστικές κορώνες» και αν προτάξουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι την ίδια στιγμή δεν έχουν κανέναν πρόβλημα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ να «συγκατοικούν» με τη Χρυσή Αυγή σε ψηφοδέλτια παρατάξεων στο εργατικό κίνημα (όπως στο Εργατικό Κέντρο Πύργου) ή στην Τοπική Διοίκηση. Για να μη πάμε πιο πίσω, όταν με την αιτιολογία ότι η Χρυσή Αυγή ήταν κοινοβουλευτικό κόμμα, συναγελάζονταν στο Καστελόριζο, σε επετειακές εκδηλώσεις και αλλού. Και δεν ξεχνάμε φυσικά ότι μόλις πριν λίγες μέρες η Ελληνική Αστυνομία, με την ανοχή της δημοτικής αρχής της Αθήνας, έδινε χώρο για συγκεντρώσεις στη Χρυσή Αυγή.

Φυσικά, συνολικά οι παραπάνω προτάσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά πιστή εφαρμογή του ευρωενωσιακού θεσμικού πλαισίου. Πρόκειται για την επίσημη πολιτική της ΕΕ που εξισώνει, στο όνομα του «ολοκληρωτισμού», το φασισμό με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση, ποινικοποιεί το ριζοσπαστισμό. Νομιμοποιεί σε μια σειρά κράτη, από τις χώρες της Βαλτικής μέχρι τη Ρουμανία, την Πολωνία και τη Τσεχία, την απαγόρευση κομμουνιστικών κομμάτων, νεολαιών, συμβόλων, την καταστροφή αντιφασιστικών μνημείων και την ίδια ώρα αποκαθιστά τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους ως «απελευθερωτές».

Επίσης, η «ζέση» με την οποία η κυβέρνηση έφερε τη συγκεκριμένη τροπολογία λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, η προσπάθεια να φανεί αυτή ως αποτέλεσμα συζητήσεων με άλλα κόμματα και «θεσμικούς» συνομιλητές της, η «ανοιχτοσύνη» της στο να μην ψηφιστεί άμεσα αλλά σε λίγες μέρες για να συνεχιστεί ο «γόνιμος διάλογος», μας επιτρέπει να υποθέσουμε ότι η τροπολογία αυτή δεν είναι άσχετη από τα διάφορα προεκλογικά μαγειρέματα που είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα ανάμεσα στα αστικά κόμματα. Με στόχο φυσικά την «πολιτική σταθερότητα» της επόμενης μέρας, ώστε να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η αντιλαϊκή επίθεση από την οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση.

Καμιά εμπιστοσύνη λοιπόν δεν πρέπει να δείξει ο λαός και η νεολαία σε όσους ανεμίζουν προεκλογικές αντιφασιστικές σημαίες για να κρύψουν την οριστική ταφόπλακα που ετοιμάζουν για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του.

Σε εκείνους που «διαφημίζουν» ως σωτήρα απέναντι στο φασισμό το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει για να μπορεί να τον εξαπολύει και να τον μαζεύει όποτε τον χρειάζεται.

Η πρόσφατη και η ιστορική πείρα έχει αποδείξει ότι μόνο το εργατικό – λαϊκό κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και να νικήσει το φασισμό, με δυνατό ΚΚΕ, ανατρέποντας οριστικά το βούρκο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και τις βρωμερές παραφυάδες του.

*Η Μαρίνα Λαβράνου είναι Υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης:

Τι τρέχει με την Βενεζουέλα;

Στη Δημοκρατία σεβόμαστε την κάλπη

Άμεσες παρεμβάσεις για τους μικρομεσαίους

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιφασιστικές,antifasistikes