Σε θέση άμυνας: Πώς αποκωδικοποιεί και πώς αντιμετωπίζει η Ν.Δ. τη νέα κλιμάκωση του Τσίπρα

Μπορεί η υπόθεση των υποκλοπών να μην αφήνει βαρύ το στίγμα της στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται ότι η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό σε συνδυασμό μάλιστα με τις υποθέσεις διαφθοράς (Πάτση, Χειμάρα) μπορεί τελικά να επιβαρύνει το προεκλογικό κλίμα.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας

εμφανίστηκε μετά την πρόταση δυσπιστίας να τραβάει τα πράγματα δηλώνοντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του θα απέχει από τις ψηφοφορίες νομοσχεδίων και ρυθμίσεων στη Βουλή – εκτός από αυτή που θα αφορά τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής – θορύβησε ιδιαίτερα τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς θεωρούν ότι το μήνυμα που θα περάσει στην κοινωνία είναι ότι κάτι σοβαρά αντιθεσμικό συμβαίνει με την κυβέρνηση.

Επιχειρώντας μάλιστα να αποκωδικοποιήσουν τα όσα έχει πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα δύο είναι τα στοιχεία τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη Ν.Δ.

Στράτευμα υπό παρακολούθηση

Κατ’ αρχάς το γεγονός ότι η ΕΥΠ αποδεδειγμένα πλέον εμφανίστηκε να παρακολουθεί τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, τον τέως αρχηγό ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Αλέξανδρο Διακόπουλο καθώς και τους πρώην και νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Θοδωρή Λάγιο και Αριστείδη Αλεξόπουλο.

Για το σκληρά δεξιό κοινό της Ν.Δ. η παρακολούθηση αυτή εγείρει πολλά ερωτήματα, καθώς οι ψηφοφόροι αυτοί από τη μία αντιλαμβάνονται το έργο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εντελώς διαφορετικά, ενώ από την άλλη θεωρούν ότι, εάν υπήρχαν σοβαροί λόγοι αμφισβήτησης του φρονήματος και του ήθους τους, τα στελέχη αυτά θα έπρεπε να έχουν αποπεμφθεί.

Οι ψηφοφόροι αυτοί, θεωρούν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, μπορούν εύκολα να μεταπηδήσουν σε άλλους μικρότερους πολιτικούς φορείς που κινούνται δεξιότερα της Ν.Δ. Με λίγα λόγια πιστεύουν ότι με άνεση ένα κομμάτι που ψήφισε τη Ν.Δ. το 2019 και για τα εθνικά θέματα μπορεί εύκολα να βρεθεί στην Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο ή σε κάποια από τα άλλα μικρά κόμματα που έχουν δημιουργηθεί και κινούνται στα άκρα.

Τα μάτια στους κεντρώους

Το δεύτερο θέμα που έχει προκύψει από τη σκληρή στάση του Τσίπρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι συνέδεσε τις παρακολουθήσεις με το θέμα των εξοπλιστικών.

Το δεδομένο ότι η χώρα αλλά και τα πολιτικά κόμματα έχουν πληρώσει ακριβά τα σκάνδαλα των προμηθειών και τη γενικότερη διαχείριση των εξοπλιστικών προγραμμάτων κάνει πολλούς να θεωρούν στην κυβέρνηση ότι το επιχείρημα αυτό του Τσίπρα αγγίζει τους κεντρώους ψηφοφόρους που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και μετά την υπόθεση Τσοχατζόπουλου μετακινήθηκαν δεξιότερα ή αριστερότερα.

Στις εκλογές του 2019 πάντως οι ψηφοφόροι αυτοί έδωσαν τη νίκη στον Μητσοτάκη, καθώς ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να κινείται στο φάσμα της εκσυγχρονιστικής Δεξιάς.

Το γεγονός λοιπόν ότι ο Τσίπρας, τόσο στη Βουλή όσο και στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Ζάππειο, έφερε ως παράδειγμα τον Τσοχατζόπουλο, λέγοντας ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ είχε κατηγορηθεί ότι κατασπατάλησε 8 δισ. ευρώ σε εξίμισι χρόνια, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δώσει 15 δισ. σε τριάμισι χρόνια, αναμόχλευσε μνήμες που συνολικά το πολιτικό σύστημα θα ήθελε να ξεχάσει, δεδομένου ότι και αυτό το θέμα έπαιξε τον ρόλο του στο να βρεθεί η χώρα στη χρεοκοπία και τα μνημόνια.

Επιχείρηση απαξίωσης

Όλα αυτά μαζί με τις βαριές κατηγορίες που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για «πολιτικά και ηθικά έκπτωτη κυβέρνηση», ζητώντας μάλιστα τη διεξαγωγή των εκλογών άμεσα, έφεραν την οξεία αντίδραση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου μέτρησαν και τον παράγοντα της Ευρώπης.

Καθώς μάλιστα τον επόμενο μήνα αναμένεται να έρθει στη χώρα μας η εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την υπόθεση των υποκλοπών με το παράνομο λογισμικό Predator, τα κυβερνητικά στελέχη θεώρησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαξιωθεί με κάθε τρόπο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για παράδειγμα, έκανε λόγο για «τραμπισμό α λα γκρέκα» και κίνηση αμφισβήτησης του κοινοβουλευτισμού, της συνταγματικής τάξης και της λαϊκής κυριαρχίας.

Φυσικά το ερώτημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου είναι πώς θα λειτουργήσει ο «ανένδοτος» που κήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ και η «πορεία που ξεκινάει προς τον λαό». Διότι, όπως λένε, είναι βέβαιο πως, παράλληλα με το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο θα επιδιώξει να κρατήσει σε πρώτο πλάνο, ο Τσίπρας θα αναδεικνύει με όλο και μεγαλύτερη ένταση τα ζητήματα της ακρίβειας, της δικαιοσύνης, των εξαιρετικά σοβαρών προβλημάτων με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Διαβάστε επίσης:

Πανέτοιμο για εκλογές δηλώνει το ΠΑΣΟΚ

Περίπλοκες και αντιφατικές οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις

H χώρα βαδίζει προς τις εκλογές με πολλά μεγάλα ζητήματα ανοιχτά

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πώς, Ν Δ, Τσίπρα,pos, n d, tsipra