Ανθρώπινα μοσχεύματα υπόσχεται να... τυπώσει ρωσική εταιρεία

ΚΟΣΜΟΣ

Ένα μεγάλο βήμα ετοιμάζεται να κάνει η επιστήμη στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, δημιουργώντας ανθρώπινα μοσχεύματα μέσω 3D εκτυπωτών. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Πρωτοβουλίας επιστήμης και έρευνας του Skolkovo της Ρωσίας, Kirill Kaem, τα μοσχεύματα θα μπορούν να «τυπωθούν» σε 15 χρόνια.

Η σιγουριά του οφείλεται στην επιτυχημένη μεταμόσχευση θυρεοειδούς αδένα σε ποντίκι, τον περασμένο Νοέμβριο. «Η εταιρεία

μας είναι μία από τις πέντε που μπορεί να κατασκευάσει και να θέσει σε λειτουργία έναν «βιο-εκτυπωτή». Τυπώσαμε ένα όργανο, το μεταμοσχεύσαμε στο πειραματόζωο και άρχισε να παράγει ορμόνες», δήλωσε ο Kaem σε συνέντευξη Τύπου στο Novosibirsk. Όπως επισήμανε, η εταιρεία ετοιμάζεται να φτιάξει ανθρώπινα μοσχεύματα, όπως ένα νεφρό ή ένα συκώτι. Η διαδικασία είναι αρκετά δύσκολη, καθώς περιλαμβάνει την επεξεργασία διάφορων τύπων κυττάρων αλλά και αλγορίθμων. Ωστόσο, ο ρωσικός εκτυπωτής θα είναι σε θέσει να κατασκευάσει ανθρώπινα όργανα σε περίπου 15 χρόνια, όπως δηλώνει ο ίδιος.

Η μεταμόσχευση ανθρώπινων οργάνων μέσω τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι στο προσκήνιο εδώ και αρκετό καιρό. Τον περασμένο Αύγουστο, η γαλλική εταιρεία καλλυντικών L’Oreal αποφάσισε να δοκιμάσει τα προϊόντα της σε τρισδιάστατα ομοιώματα ανθρώπινων κρανίων, ενώ τον Απρίλιο Ιταλοί ερευνητές παρουσίασαν τρισδιάστατο, τυπωμένο μοντέλο ματιού με σκοπό να αντικαταστήσουν τους φακούς επαφής, τη θεραπεία με laser ή ακόμα και τα γυαλιά στο κοντινό μέλλον.

Πηγή: russia today

μοσχεύματαμεταμόσχευσηανθρώπινα όργαναΡωσίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα